fbpx

Cerarju se zaradi Brgleza in zakona o tujcih podira stranka. Se stranki SMC dogaja scenarij DL in Gregorja Viranta?

Foto: STA

V stranki SMC se dogaja scenarij vseh levih strank: notranji razkol in razpad stranke kot posledica. Na dan so prišli podatki, da je premier Miro Cerar zahteval odstop Milana Brgleza, ki ima nezanemarljivo moč v SMC, z mesta podpredsednika stranke. Brglez je v današnji izjavi dejal, da se bosta s Cerarjem glede tega vprašanja pogovorila prihodnji teden.

Že pred tednom dni smo poročali, da je sprejetje novele zakona o tujcih tako razdelilo ne samo levico, temveč tudi največjo vladno stranko SMC, da je ta pred resnim preizkusom obstoja in je tik pred razpadom. Danes so se te govorice potrdile, saj so iz kabineta predsednika vlade sporočili, da je premier Cerar res zahteval, da Milan Brglez odstopi z mesta podpredsednika stranke SMC.

Poznavalci menijo, da so se napetosti v največji stranki dogajale že dlje časa ob posameznih političnih vprašanjih, sprejetje novele zakona o tujcih pa je očitno sodu izbilo dno. Kar pomemben del stranke, med katere sodijo Milan Brglez, Goran Klemenčič in osem poslancev, je namreč glasovalo proti. To naj bi bila skupina poslancev, ki ni del Cerarjeve struje in predstavlja trdi del levice znotraj SMC ter opozicijo Cerarjevemu taboru, ki zaenkrat še zmaguje v notranjih strankarskih bojih.

Stranka SMC doživlja usodo vseh levih strank – propad
“Ne morem glasovati za zakon, za katerega menim, da krši ustavo in mednarodne pogodbe, ki jih je ratificirala Slovenija. Bojim se, da ta zakon uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so zapisane v naši ustavi,”
je dejal Brglez pred glasovanjem in izrazil dvom, da bi lahko imel sprejem takšnega zakona posledice za Slovenijo tudi v mednarodnem pomenu. Poleg Brgleza so proti zakonski noveli glasovali še naslednji poslanci stranke SMC: Erika Dekleva, Mitja Horvat, Dragan Matić, Jani Möderndorfer, Simon Zajc, Vlasta Počkaj, Danilo Anton Ranc in Izidor Khamal Shaker.

Dogajanje v SMC ima sicer diagnozo bolezni vseh levih strank, ki so nekoč obvladovale Slovenijo, danes pa o njih komaj vemo, da so obstajale. Znano je, da stranke levice družijo zgolj ekonomski interesi, ideološki boj in sovraštvo proti prvaku opozicije Janezu Janši, zato tudi nimajo trdnega povezovalnega jedra ter stalne baze volivcev. Tudi stranka SMC je bila zgrajena na podobni paradigmi in brez trdnega strankarskega programa, na podlagi katerega bi imela legitimnost za vodenje države.

pozar

Gre za spor, ki je po teži enak razkolu v Državljanski listi
Da je dogajanje v SMC resno razklalo celotno slovensko levico, pričajo tudi bizarni zapisi poslanca Socialnih demokratov Jana Škoberneta na Twitterju, ki ocenjuje, da se je “Cerar skregal z Brglezom, ker se je zbližal z Janšo in se pripravlja na naslednjo koalicijo SMC + SDS”. Nekdanji član stranke Gregorja Viranta oziroma Državljanske liste (DL) Boris Meglič pa je na Facebooku zapisal, da gre SMC po poti DL. “Spor Brglez – Cerar je po teži enak sporu Šušteršič – Virant.”

Se je pa na zahtevo Mira Cerarja, da odstopi, odzval tudi Milan Brglez. Tole je povedal: “Moram se odzvati na nekatere izjave, ki so bile. Vsekakor je dejstvo, da so pretirane in da je treba povedati zelo preprosto dejstvo, da sva se s predsednikom stranke dogovorila, da zadeve uskladiva oziroma se pogovoriva. Žal nama to ni uspelo še do sedaj. Dogovorjena sva, da to narediva naslednji teden. Mislim, da je to v dobro tako države kot same stranke.”

M. P.