fbpx

Čestitke udeležencev Blejskega strateškega foruma kar dežujejo: Slikovit Bled je postal središče navdihujoče in pomembne razprave o prihodnosti Evrope!

Foto: Vlada RS

Za nami je prvi dan tradicionalnega Blejskega strateškega foruma, ki je letos posvečen razpravi o prihodnosti Evropske unije. Prvi dan razprave, ki ga je zaznamovala rekordna udeležba tako tujih kot domačih politikov, gospodarstvenikov in strokovnjakov, je bil namenjen pogovorom glede aktualnega dogajanja v Afganistanu, s tem pa tudi vprašanje okrog migracij. Govora pa je bilo tudi o širitvi EU na območje Zahodnega Balkana. 

“Blejski strateški forum je skozi leta postal ponos slovenske diplomacije,” je poudaril slovenski minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in dodal, da je v 16 letih to strateško politično mislišče gostilo preko 100 tisoč udeležencev iz 100 držav. “V vseh teh letih je Blejski strateški forum obiskalo tudi 30 vodij držav in vlad, od tega kar 14 letos. Rekordna je letos tudi udeležba predstavnikov medijev.” 

Z mednarodno udeležbo je po besedah ministra Logarja tokratni BSF presegel pričakovanja, hkrati pa omogočil neposredni prikaz tega, da z aktivnim angažiranjem vseh – od predsednika republike, predsednika vlade in zunanjega ministra do drugih ministrov, ki opravljajo mednarodne aktivnosti – lahko z aktivno diplomacijo v bistvu v letu in pol naredimo pomembne korake naprej v umeščanju Slovenije v mednarodne tokove.

Središče navdihujoče in pomembne razprave o prihodnosti Evrope
Pozitivni vtisi s strani udeležencev in sodelujočih kažejo, da gre za mednarodno konferenco, ki ponuja kakovostne vsebine in se ponaša z odlično organizacijo. “Danes sem obiskal slikovit Bled, ki je zdaj postal središče navdihujoče in pomembne razprave o prihodnosti Evrope. Hvala, Janez Janša, ker ste me povabili na izredno zanimivo razpravo o širitvi EU in aktualnih varnostnih vprašanjih,” je izpostavil poljski premier Mateusz Morawiecki. Očitno je bil z dogodkom zadovoljen tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je zatrdil, da sam tesno sodeluje s slovenskim predsedstvom Svetu EU. Zapisal je namreč: “Hvala premierju Janši za sklic Blejskega strateškega foruma. Govorili smo o prihodnosti Evrope in razpravljali o skupnih izzivih Zahodnega Balkana pred prihajajočim vrhom EU-Zahodni Balkan.” 

Podpredsednica Evropske komisije in komisarka za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica je povedala, da ji je bilo v veselje priti na Bled, kjer se je udeležila Blejskega strateškega foruma. “Hvala slovenskemu predsedstvu in Vladi RS za odličen dogodek!” 

Do zdaj še nikoli ni bilo tako vsebinske in odkrite debate
Nekdanji minister in kolumnist dr. Žiga Turk je z velikim zadovoljstvom komentiral, da se ne spomni, kdaj je bilo na Blejskem strateškem forumu toliko najvišjih predstavnikov držav. Po njegovih besedah do zdaj ni bilo niti tako vsebinske in odkrite debate. Na Blejskem strateškem forumu je bila odlična debata o ilegalnih migracijah. Zanimivo, da bi bruseljski politiki želeli odločilno vplivati na politiko sprejemanja migrantov, breme pa naložiti državam. Ampak iz te moke ne bo več kruha. Napake iz 2015 so bile odlična šola…,” je komentiral varnostni strokovnjak dr. Boštjan Perne.

Nekdanja evropska poslanka in ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je poudarila, da toliko voditeljev še Blejski forum verjetno ni gostil v šestnajstih letih obstoja, kar po njenih besedah kaže na to, da Slovenija uživa mednarodni ugled.

Nina Žoher