fbpx

[Video] 16. Blejski strateški forum odprt: Udeleženci za nadaljevanje širitvenega procesa EU, a na temeljih ustanovnih očetov

Foto: Vlada RS

Z današnjim dnem se na Bledu začenja tradicionalni Blejski strateški forum, ki je že 16. zapored. Mednarodno konferenco, ki bo posvečena razpravam o prihodnosti Unije, bo zaznamovala rekordna udeležba tako tujih kot domačih politikov, gospodarstvenikov in strokovnjakov. Obstaja namreč zavedanje, da se je nujno spoprijeti z izzivi, ki jih prinaša pandemija covida-19, obnova gospodarstva kot posledica covid krize, zavzetje Afganistana s strani talibanov in s tem povezan migrantski val, ki grozi Evropski uniji (EU).

Na Bledu se ob slovenskem političnem vrhu s predsednikom Borutom Pahorjem in premierjem Janezom Janšo na čelu mudijo predstavniki Evropske unije. Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je tisti, ki je skupaj s premierjem in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom odprl 16. blejski strateški forum.

Foto: Vlada RS

Evropsko zgradbo je treba zidati naprej na kamnu, na trdnih temeljih, kamor so jo postavili očetje EU
Ob prihodu v Festivalno dvorano na Bledu je premier Janša dejal, da je Evropa dejansko na križišču in da ga veseli, da bo danes potekala zelo odprta razprava o prihodnosti Evrope in Evropske unije, stebra evropske celine. “Moje mnenje je, da je treba evropsko zgradbo zidati naprej na kamnu, na trdnih temeljih, kamor so jo postavili očetje Evropske unije. Vsak poizkus, da se evropska zgradba zida dodatno na pesku, se je doslej izjalovil in se bo tudi v prihodnje,” je dejal Janša. Dodal je, da se je treba držati osnovnih principov. “Enotnost pri preizkušnji, pri strateških odločitvah, svoboda pri vsem ostalem. Medsebojno razumevanje, pomoč in solidarnost v vsem, tako kot v družini. To so temelji, na katerih je treba graditi tudi v prihodnje in tako bo Evropa lahko stala in obstala,” je še dejal premier.

Prihodnost EU je tesno povezana z nadaljevanjem širitvenega procesa
Zunanji minister dr.
Logar je vsem prisotnim izrekel toplo dobrodošlico v Sloveniji. “V veliko veselje mi je, ko vidim, kako Blejski strateški forum raste, tako po pomenu kot številu udeležencev. Prva okrogla miza je namenjena razpravi o tem, kako se lahko EU spopade z vsemi izzivi, ki prihajajo. Naša dolžnost je, da našim državljanom zagotovimo varno in stabilno okolje,” je izpostavil in ob tem dodal, da verjame, da je prihodnost Evrope in EU tesno povezana z nadaljevanjem širitvenega procesa. “Pristop zahodnobalkanskih držav bi moral biti del naše skupne vizije, zato smo drugi panel posvetili temu vprašanju.”

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar (Foto: Vlada RS)

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je uvodoma izrazil svoje zadovoljstvo na račun udeležbe na Bledu. Med drugim je poudaril, da je potrebno zavedanje, da Evropska unija predstavlja projekt vrednot, blaginje in mira. “Začeli smo s šestimi državami, danes nas je 27. EU se je ves čas bogatila z vsemi tistimi, ki so se nam želeli pridružiti. Širitev je Unijo izboljšala in pripeljala tja, kjer smo danes.” Prepričan je, da potrebujemo več strateške avtonomije, ker želimo okrepiti svoja zavezništva. “Svet je postal vedno bolj medsebojno povezan, ne smemo pa postati odvisni od nekoga. Okrepiti moramo naš skupni trg in zagotoviti delovanje Unije na vseh področjih,” je bil jasen in dodal, da obstaja upanje, da je prišel čas, ko dejanja Evropske unije lahko postanejo in morajo postati strateška in dolgoročna, usmerjena v doseganje cilja, ki so si ga zadali ustanovitelji Evropske unije. “Evropa, ki je svobodna, celovita in v miru s sabo in svojo okolico.”

Image

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel (Foto: Vlada RS)

EU ni bila za nas zgolj gospodarska priložnost
Premier Janša je uvodoma spomnil na čas, ko se je Slovenija osvobodila in se odločila za članstvo znotraj EU. “Biti del Evropske unije ni bila nikoli zgolj gospodarska priložnost za nas. Šlo je za vrnitev v družino, ki jo združujejo vrednote spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter demokracije. Vse, kar nam je bilo vzeto ali kršeno v komunistični Jugoslaviji.” Danes je Unija po njegovih besedah precej drugačna, kot je bila v času pristopa Slovenije in v času prvega slovenskega predsedovanja Svetu EU. “Lahko bi rekli, da je bilo slovensko predsedovanje v prvi polovici leta 2008 zadnje predsedovanje, ki ga ni tako ali drugače zaznamovala kakšna huda kriza.”

Premier Janez Janša (Foto: Vlada RS)

Janša je v nadaljevanju spomnil, da je bilo deset ustanoviteljev od enajstih povezanih s krščanskodemokratskimi strankami. Zato so ti tudi pozvali vodilo svetega Avguština: enotnost v nujnih stvareh; svoboda v negotovih stvareh; dobrota v vseh stvareh. “Iz tega vodila izhajajo mehanizmi ideje o evropskem združevanju: iskanje soglasja in medsebojno spoštovanje, subsidiarnost ter solidarnost. To so ključna načela,” je izpostavil Janša. “Odločilno vprašanje našega časa je, kako razlagati in izvajati vrednote ter mehanizme iskanja soglasja in medsebojnega spoštovanja, subsidiarnosti ter solidarnosti. Skupno dobro, ki zajema dobre lastnosti vseh sodelujočih držav.” To je po besedah Janše pogoj za skupni odziv na ključne razvojne izzive – gospodarske, demografske in družbene, s katerimi se danes spoprijema Evropa.

Foto: Vlada RS

“Predstavljamo si in vidimo Evropsko unijo, ki temelji na evropski civilizaciji. Močno Evropsko unijo, ki jo sestavljajo močne države članice. Evropo, ki je sposobna načrtovati in izvrševati mehko in trdo moč. Razširjeno Evropsko unijo z novimi članicami z Zahodnega Balkana in iz vzhodnega sosedstva. Vidimo Evropo, ki je v miru sama s seboj ter živi v mirnem in uspešnem okolju. Vidimo Evropo kot del močnega Severnoatlantskega zavezništva, kot svetovno voditeljico z vidika svobode in kakovosti življenja, kot dom pravičnosti in blaginje,” je poudaril premier. 

Po besedah Janše vidimo Unijo kot prostor svobodnega izražanja mnenja, sodelovanja, visokih standardov spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter vladavine prava, ki temelji na enakih merilih za vse in na sodelovanju demokratičnih institucij, ki jih je izvolilo ljudstvo. “Torej je razprava o prihodnosti Evrope predvsem razprava o tem, kdo smo ter kako razumemo logos, patos in etos evropskih narodov.”

Pred samim začetkom foruma se je premier Janša v okviru delovnega zajtrka srečal z madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom.

Image

Nina Žoher