fbpx

Četrti val epidemije je praktično že tu, precepljenost pa še vedno ni zadostna

Foto: Zajetje zaslona

Trenutno imamo v Sloveniji z dvema odmerkoma cepljenih 772.643 oseb, kar predstavlja 36,6 odstotka prebivalstva. Z enim odmerkom se je cepilo 42 odstotkov državljank in državljanov. Čeprav cepljenje pospešeno poteka po celotni državi – včeraj so cepili nekaj čez 5 tisoč ljudi, premier Janez Janša opozarja, da je bilo to število prenizko za uspešno zaustavljanje 4. vala epidemije ter da  so odgovorni in zaposleni v zdravstvu pred zahtevno nalogo. Direktor NIJZ dr. Milan Krek pa je med drugim opozoril tudi na potovanja, ki so trenutno precej bolj nevarna, kot so bila nekoč. Vrnitev z dopusta do 15. avgusta je priporočljiva predvsem za družine s šoloobveznimi otroki – z namenom, da se v šolo 1. septembra vrnejo zdravi in tako preprečijo širjenje okužbe.

Dogajanje v prihodnjih tednih bo po mnenju direktorja NIJZ dr. Milana Kreka odvisno od tega, koliko bomo precepljeni, pa tudi od tega, ali smo se naučili živeti tako, da ne dovolimo prenašanja virusa naokoli. Svetoval je, da bi se bilo z dopusta najbolje vrniti do 15. avgusta, saj je 4. val po njegovih besedah praktično že tu. Ta poziv velja predvsem za družine s šolskimi otroki – 14 dni namreč zadostuje za karanteno oziroma izolacijo ob morebitnih okužbah, z namenom, da se otroci vrnejo v šole zdravi. Medtem ko direktor NIJZ opozarja naj se poletnih zabav udeležujejo le prebolevniki, cepljeni ali testirani, pa se v nekaterih medijih pojavljajo informacije, da tudi v institucijah kot je NIJZ – kjer bi se to sicer pričakovalo – ni zadovoljivega odstotka precepljenosti. A Krek je te navedbe portala necenzurirano.si ovrgel, po njegovih besedah so zgolj v njihovih ambulantah precepili več kot 55 odstotkov zaposlenih. Ob tem je treba poudariti, da januarja v prvem krogu cepljenja niti niso imeli vsi zdravstveni delavci dostopa do te storitve, so pa epidemiologi 100-odstotno precepljeni – kar je precej zgovoren podatek.  Na vprašanje, kolikšna precepljenost bi bila potrebna za uspešno obvladovanje 4. vala, je Krek odgovoril, da je vse to odvisno tudi od našega ravnanja. Na evropski ravni se sicer govori o 70 odstotkih, vendar pa tudi to ne zadostuje, če se ne obnašamo odgovorno in ne spoštujemo protikoronskih ukrepov. Po drugi strani pa lahko zadostuje tudi nižji odstotek precepljenosti – seveda če bi vse drugo dosledno upoštevali.

Doslej se je s prvim odmerkom proti covidu-19 cepilo 867.592 oz. polovica starejših od 18 let. Med starejšimi od 50 let je s prvim odmerkom cepljenih 64 odstotkov ljudi. Z drugim odmerkom pa je precepljenih 766.681 ljudi oz. 44 odstotkov polnoletnih. Med starejšimi od 50 let jih je 58 odstotkov polno precepljenih. Včeraj se je v Sloveniji sicer cepilo 5.168 oseb – od tega 2.501 z drugim odmerkom, a premier Janez Janša je opozoril, da je bilo to število prenizko za uspešno zaustavljanje 4. vala epidemije ter da  so odgovorni in zaposleni v zdravstvu pred zahtevno nalogo.

V Ljubljani bo mobilna enota jutri cepila med 14. in 18. uro v Tivoliju, od 14. do 17. ure v Vilharjevem podhodu, od 8. do 11. ure pri Filipovem dvorcu in od 16. do 19. v parku Zvezda. Zdravstveni dom Ljubljana Metelkova bo organiziral ta teden cepljenje tudi v soboto, pri čemer bodo imeli med 7. uro in 9.30 na voljo 250 odmerkov Moderne, med 10.30 in 13. uro pa 250 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Mobilni enoti mariborskega zdravstvenega doma bosta med 14. in 16. uro cepili v Kungoti in v občini Hoče – Slivnica. Med 16.30 in 18.00 bodo cepili v Miklavžu na Dravskem polju in v občini Rače – Fram. Mobilna enota ptujskega zdravstvenega doma bo od 7.30 do 9.30 stala v Markovcih in od 11.30 do 13.30 v Gorišnici. V Cerkljah na Gorenjskem bo mobilna enota jutri na voljo med 8. in 13. uro in od 10. do 18. ure v Rogatcu.

Medtem ko nekateri v boju zoper epidemijo dajejo vse od sebe, pa v sindikatu šolnikov po preučitvi nove uredbe glede testiranja na koronavirus ocenjujejo, da obvezno tedensko testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ne bo več v veljavi. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je ob tem še izrazil pričakovanje, da bo ob morebitnem ponovnem obveznem testiranju država to morala tudi plačati. Ob tem se spomnimo prejšnje jeseni, ko je Štrukelj odvrgel svojo masko, kmalu za tem pa so šole morale zapreti svoja vrata.

Sara Bertoncelj