fbpx

Civilna iniciativa Velenje gre v ponovno vložitev tožbe, saj velenjski župan Kontič goreče podpira prisotnost migrantov v občini

Foto: STA

Vse, odkar je na plano pricurljala informacija glede pogovorov o vzpostavitvi izpostave azilnega doma v Velenju, se Civilna iniciativa Velenje na pobudo številnih občank in občanov na vse kriplje bori proti njegovi prisotnosti v velenjski občini, s čimer nasprotuje 23 občinskim svetnikom iz koalicijskih SD, SMC in DeSUS, ki so vzpostavitev doma podprli. 

Na podlagi sprejetih sklepov je mogoče opaziti, da tudi velenjski župan Bojan Kontič, ki prihaja iz vrst SD, ni nasprotoval vzpostavitvi azilnega doma. Sicer je res, da je bilo mogoče v sklepih razbrati, da je bila podana omejitev na 30 migrantov, a vendarle je vsakomur več kot jasno, da ko se enkrat migrantom odpre vrata, je te nato težko zapreti. To dokazuje že naslednje: Iz dopisa z dne 22. februarja 2017, v katerem državni sekretar Boštjan Šefic župana Kontiča obvešča, da so pred podpisom pogodbe za nastanitev 150 prosilcev za azil,  je razvidno, da števila prosilcev ne bo mogoče omejiti s številko 30, kar sta med drugim potrdila tudi Šefic in Kontič.

Kontič je popolnoma gluh
Civilna iniciativa Velenje poudarja, da je vzpostavitev izpostave azilnega doma v Velenju popolnoma zgrešena namera, pri čemer se jim zdi nezaslišano, da župan Kontič ne prisluhne pobudam in pozivom občanov, pri čemer dodajajo, da bi moral za nastalo stanje prevzeti odgovornost.

Foto: STA

Po naših informacijah naj bi bilo v pogodbi zapisano, da naj bi najemnina za prazen objekt azilnega doma, ki lahko sprejme do 150 azilantov, znašala devet tisoč evrov na mesec. Ko pa se bodo ekonomski migranti v velenjskem azilnem domu dejansko naselili, naj bi najemnina na račun davkoplačevalcev znašala 15 tisoč evrov na mesec.

V Šoštanju je popolnoma druga zgodba
Sosednja občina Šoštanj, ki je prav tako obravnavala problematiko glede postavitve azilnega doma, je ravnala v popolnem nasprotju z občino Velenje, saj so tam občinski svetniki sprejeli sklepe, ki so nasprotovali vzpostavitvi azilnega doma. Zaradi ustreznega ravnanja šoštanjskih svetnikov v Šoštanju trenutno ne potekajo pogovori z ministrstvom za notranje zadeve glede vzpostavitve doma za prosilce za azil.

Civilna iniciativa Velenje je vložila ponovno tožbo, saj župan Kontič kljub razsodbi Upravnega sodišča RS, ki je odločilo, da je tožba civilne iniciative utemeljena, že drugič zapored ni želel razpisati naknadnega referenduma. V iniciativi navajajo, da se vnovič nadejajo pozitivne odločitve sodišča. Več kot očitno je, da županu Kontiču ni mar za voljo občank in občanov, ki so ga izvolili, in za razsodbo sodišča. Je pričakovati, da se bo župan po vnovični razsodbi le spametoval ali ne?

N. Ž.