fbpx

Civilnodružbeno gibanje Zdravstvo.si vidi in podpira dr. Bojano Beović v vlogi predsednice Zdravniške zbornice Slovenije

dr. Bojana Beović (Vir: zdravstvo.si)

Premalo je samo opozarjati na napake, stranpoti, disfunkcije, zlorabe, korupcijo, ki se že desetletja dogajajo v slovenskem zdravstvu. Če si resnično prizadevamo iz slabo delujočega, v določenih pogledih klinično mrtvega državnega zdravstva narediti vsem dostopno in delujoče javno zdravstvo, če iskreno želimo, da bi imel vsakdo pravico do svobodne izbire zdravnika, če hočemo uresničiti enega od ciljev našega gibanja, da naj na trgu zdravstvenih storitev javni zdravstveni zavodi konkurirajo z zasebnimi in končno, kar je tudi najpomembnejše, da je treba bolniku zagotoviti uresničitev pravice do kakovostne in pravočasne zdravstvene storitve, samo besede niso dovolj. Kar šteje, so dejanja,” so zapisali predstavniki gibanja Zdravstvo.si.

“Kolegico prof. dr. Bojano Beović visoko cenimo,” so zapisali predstavniki gibanja, ki se zavzema predvsem za pacientovo zdravje ter učinkovito in pošteno pot do njega. Cenijo jo tako strokovno, poklicno in tudi človeško, so pojasnili. “Je oseba izjemnega znanja, predanosti delu, poklicne modrosti ter visoke poklicne in osebne integritete. Na mestu predsednice Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) jo vidimo, ker se zaveda vloge in pomena te institucije ter predvsem njenega vodila, po katerem Zbornica zastopa zdravnika kot varuha bolnikovega zdravja.” Dodali so še, da s prof. dr. Bojano Beović delijo tudi druge vrednostne premise: “Skupno nam je razumevanje Zbornice kot ključnega branika samostojnosti in svobodnega delovanja zdravnika ter zavedanje, da se s tem varuje pravica bolnika do pravočasnega, kakovostnega in dostopnega zdravljenja. Dostopnost te pravice tvori temelj javnega zdravstva. S prof. dr. Bojano Beović nas druži skupen pogled na javno zdravstvo, katerega cilj in smisel je pacientovo zdravje ter učinkovita in poštena pot do njega.

Zdravniki, povezani v gibanju Zdravstvo.si odločno stojijo za kandidaturo prof. dr. Bojane Beović za predsednico ZZS. “Stojimo zato, ker nas z njo povezujejo enaki pogledi na cilje in smisel zdravniškega poklica ter vlogo ZZS, in stojimo zato, ker verjamemo, da si bo prof.dr. Bojana Beović za te cilje prizadevala ne samo retorično, temveč tudi dejansko, z dejanji in s svojim zgledom,” pod te besede so se podpisali  Matej Beltram, Gorazd Kalan , Matija Kališnik,  Matija Krkovič, Blaž Mrevlje, Marko Noč, Simon Podnar, Samo Vesel, Andrej Vranič in Krištof Zevnik in pojasnili, da podpora prof. dr. Bojani Beović temelji tudi na zavezi, da bo ZZS pod njenim vodstvom storila vse za izkoreninjenje korupcije znotraj zdravniških vrst in za razgradnjo koruptivnih dobaviteljskih mrež medicinske opreme. “Prof. dr. Bojano Beović podpiramo, ker verjamemo, da se bo ZZS pod njenim vodstvom odločno spoprijela s korupcijo, ki bolnikom odvzema skupno zbrana sredstva za zdravljenje. Hkrati pričakujemo, da bo ZZS poskrbela za zaščito vseh, ki so neupravičeno izpostavljeni obtožbam o korupciji,” so zapisali in dodali, da kandidatka, ki jo podpirajo, tudi dobro ve, da so vsi ti cilji uresničljivi samo z enotnostjo zdravnikov in zobozdravnikov, s transparentnim delovanjem in s hitro ter učinkovito pomočjo vsem kolegom, članom Zbornice.

Vir: STA

 Premalo je samo opozarjati na napake, stranpoti, disfunkcije, zlorabe, korupcijo, ki se že desetletja dogajajo v slovenskem zdravstvu
Če si resnično prizadevamo iz slabo delujočega, v določenih pogledih klinično mrtvega državnega zdravstva narediti vsem dostopno in delujoče javno zdravstvo, če iskreno želimo, da bi imel vsakdo pravico do svobodne izbire zdravnika, če hočemo uresničiti enega od ciljev našega gibanja, da naj na trgu zdravstvenih storitev javni zdravstveni zavodi konkurirajo z zasebnimi in končno, kar je tudi najpomembnejše, da je treba bolniku zagotoviti uresničitev pravice do kakovostne in pravočasne zdravstvene storitve, samo besede niso dovolj. Kar šteje, so dejanja,” so poudarili člani oziroma predstavniki gibanja Zdravstvo.si, ki so v svoji izjavi podprli dr. Bojano Beović v vlogi predsednice Zdravniške zbornice Slovenije. “Ali, kot je rekel pravni filozof Dworkin, človekove pravice je treba jemati resno,” so zapisali in dodali: “Če naj resno jemljemo na eni strani človekovo pravico do zdravstvenega varstva, na drugi strani pa poslanstvo našega poklica, potem moramo kot civilnodružbeno gibanje ne samo govoriti temveč tudi delovati. Prav zavoljo tega se naše gibanje aktivno vključuje v volilno tekmo za mesto predsednika ZZS. Vključuje tako, da javno in odločno podpira prof. dr. Bojano Beović kot kandidatko za predsednico ZZS.”

Sara Bertoncelj