Bodo najvišji predstavniki oblasti in Nika Kovač obsodili zavržne besede Petrovca?

Penolog Dragan Petrovec (Foto: STA)

Član vladnega Sveta za sovražni govor Dragan Petrovec je napadel vodstvo RTV Slovenija, in sicer tako, da je direktorja televizije Uroša Urbanijo označil za “psihopatsko osebnost”. Urbanija pričakuje odziv predsednice Nataše Pirc Musar, premierja Roberta Goloba, predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič in Nike Kovač. Slednja je namreč predsednica sveta, v katerem sedi Petrovec in preganja “sovražni govor”.

“Za primer vzemimo vaše novinarske kolege z RTVS. Tamkajšnji direktor ne potrebuje orožja, pobija počasi in na drugačen način. A je ravno tako psihopatska osebnost. O tem ni nikakršnega dvoma,” je v intervjuju za Dnevnik med drugim meni nič tebi izjavil Dragan Petrovec. Petrovec, mimogrede, poklicno ni kvalificiran, da bi dajal takšne diagnoze, kar je za domnevnega intelektualca in profesorja zavržno početje. Je penolog in se ukvarja s kazenskim oziroma kaznovalnim pravom.

V zvezi z omenjeno izjavo se je oglasil direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija, ki je poudaril, da je naravnost šokiran nad takšnim izbruhom sovražnega govora. Krvavo tragedijo v Srbiji g. Petrovec izkorišča za obračun z vodstvom RTV Slovenija. Čakam odziv Nataše Pirc Musar, predsednika vlade RS Roberta Goloba in predsednice Državnega zbora RS. In seveda sveta za sovražni govor,” je zatrdil in podal prepričanje, da nekje mora biti meja, ki velja za vse. 

Vztrajnike pred sodiščem označeval z “zametki drhali”
Da je naravnost bizarno pričakovati, da bo nekdo, ki se poslužuje sovražnega govora, tudi na objektiven način preganjal sovražni govor, najbrž ni potrebno posebej izpostavljati. Seveda pa ne gre za prvi izpad Petroveca do sedaj. Že pred časom se je namreč proslavil s tem, da je zagovornike vladavine prava, Odbora 2014, označil za “zametek drhali”, ko so ti v času, ko je bil predsednik opozicijske stranke SDS Janez Janša krivično zaprt, vztrajali pred Vrhovnim sodiščem RS.

Že večkrat smo izpostavili, da gre v primeru Petrovca za človeka iz miljeja propadlega Foruma 21 in starega znanca zadnjega partijskega šefa Milana Kučana, zato tudi po eni strani ne čudi, da ta preprosto ni zmogel skrivati svoje nenaklonjenosti desnosredinski oblasti, še posebej do tedanjega premierja Janše. Glede slednjega je namreč, čeprav je znano, da se je odločil prevzeti odgovornost v času, ko so drugi vrgli puško v koruzo, med drugim rekel, da je “na oblasti že v tretje človek, ki mu ni mar ne za zakone, ne za moralo, ne za ljudi”. Prav tako je v enem izmed intervjujev na javni RTVS razlagal, kako naj bi bila le desnica tista, ki producira sovražni govor. Ta pa je celo namigoval, da naj bi desnica organizirala nasilne proteste v času prejšnje vlade.

Penolog na Pravni fakulteti v Ljubljani Dragan Petrovec (Foto: STA)

Menda eden največjih strokovnjakov za penologijo, vede o izvrševanju kazenskih sankcij, je v preteklosti tudi med drugim zatrjeval, da naj bi bile poteze prejšnje vlade psihopatske. Te pa naj bi bile namreč po njegovo v “skladu z osebnostjo vodje”. “Če hočemo zadihati, je protest proti vladi pomemben. A še pomembnejši so upori drugje: Ta vlada s svojim zgledom omogoča in spodbuja razcvet malih diktatorjev, osebnosti klavrne in pritlehne morale, ki izkoriščajo priložnost za premoč nad drugimi,” je ravno tako izjavil Petrovec. Če bi bil resnični namen Sveta za sovražni govor, da bi opozarjal na neprimerno komunikacijo povsod, ne glede na to, ali prihaja iz levih ali desnih logov, najverjetneje za člana sveta ne bi postavili človeka, kot je Petrovec. A, kaj kmalu po nastopu oblasti, je postalo jasno, da si aktualna oblast svobodo nasploh, ravno tako pa svobodo govora predstavlja po svoje, torej tako, da se obsoja in utiša tiste, ki se jim drznejo zoperstaviti, zato vse skupaj niti ne preseneča. Nič čudnega, da si na vse pritege prizadevajo, da si pod krinko depolitizacije želijo podrediti še javno RTVS, saj bi se s tem dokopali do vpliva na poročanje javnega medija, ki ima velik doseg, izbirali pa bi lahko tudi goste, ki so njihovi in torej tulijo v pravi rog. Konec koncev pa je to željo po urednikovanju pred časom izrazila tudi predsednica omenjenega sveta Nika Kovač.

Sara Kovač