fbpx

Danes praznujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini; predsednik vlade Janša ob tej priložnosti vsem državljanom zaželel ponosno praznovanje

Predsednik vlade Janez Janša

Ko je Vlada RS v našem prvem mandatu 2004–2008 uzakonila dan vrnitve Primorske k matični domovini kot državni praznik, smo to storili iz odgovornosti do naše zgodovine in naše slovenske identitete. Odgovornosti do generacij primorskih Slovencev, ki jih trpljenje in preizkušnje niso zlomili, ampak le še okrepili,” je predsednik vlade Janez Janša zapisal v poslanici ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini in vsem državljankam in državljanom zaželel ponosno praznovanje. V nadaljevanju objavljamo celotno poslanico.

Dan vrnitve Primorske k matični domovini je državni praznik v Sloveniji, ki ga praznujemo 15. septembra. Praznik obeležuje 15. september 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo, ki je takratni Jugoslaviji in s tem tudi Sloveniji vrnila velik del Primorske. Uvedla ga je novela zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji, ki so jo poslanci Državnega zbora sprejeli jeseni 2005.

Ob tem pomembnem prazniku je predsednik vlade Janez Janša čestital vsem državljanom v poslanici.

Spoštovani Primorke in Primorci,

ko je Vlada RS v našem prvem mandatu 2004–2008 uzakonila dan vrnitve Primorske k matični domovini kot državni praznik, smo to storili iz odgovornosti do naše zgodovine in naše slovenske identitete. Odgovornosti do generacij primorskih Slovencev, ki jih trpljenje in preizkušnje niso zlomili, ampak le še okrepili. Ali kot je dejal eden izmed številnih rodoljubov, ki so svojo narodno zavest izpričali ne samo z besedami, ampak tudi z dejanji, spoštovani gospod Boris Pahor: “Toda res je tudi, da smo zaradi svoje trdoživosti preživeli stoletja in da je vera v obstoj za nas dolžnost in dediščina. Dediščina, ki raste iz kamna kakor hrast na kraški gmajni.

Vera v obstoj je v resnici dediščina generacij Primorcev. Dediščina je tudi zaupanje, da bo dan, ko bo Primorska spet vrnjena matični domovini, svetel in jasen zasijal z vso močjo. In bo vse povrnjeno s stoterimi obrestmi.

Ali kot je dejal Ivan Cankar v črtici Lepa naša domovina (1909): “Jaz, bratje, pa vem za domovino in mi vsi jo slutimo. Kar so nam siloma vzeli, za kar so nas ogoljufali in opeharili, bomo dobili povrnjeno in poplačano s stoterimi obrestmi! Naša domovina je boj in prihodnost; ta domovina je vredna najžlahtnejše krvi in najboljšega življenja.

Mnogo krvi je bilo prelite, ko se je slovenska zemlja na Primorskem branila pred tujčevo silo. Na začetku prejšnjega stoletja je reka Soča tekla krvava, tekla je kri Tigrovcev in partizanov, kasneje pa žal tudi kri Slovencev, ki so želeli iz komunistične diktature prek zelene meje v svobodo. Šele pred 30 leti je slovenska domovina izborila tudi svojo lastno državnost in s tem postavila izpopolnjen okvir tudi stoletnemu boju primorskih Slovencev za svobodo. Od takrat naprej kri ne teče več, Primorska je skupaj s celo Slovenijo in celim slovenskim narodom zaživela novo življenje.

Dragi rojaki, dragi državljanke in državljani,

ponosno praznovanje in iskrene čestitke ob državnem prazniku, dnevu vrnitve Primorske k matični domovini.

Sara Kovač