Danes prvič podelitev nagrade Historia moderna viva

Foto: TW Nina Krajnik

Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino bo danes prvič podelilo nagrado Historia viva moderna za izvirno znanstveno monografsko delo s področja novejše in sodobne zgodovine. Prejel jo bo Jože Možina za monografijo Slovenski razkol: okupacija, razkol in začetki protirevolucionarnega odpora.

Dobitnika je izbrala petčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali predsednik Aleš Maver in člani komisije Helena JaklitschMatjaž AmbrožičTomaž Ivešić in Renato Podbersič.

Komisija je med prispelimi pisnimi predlogi v najožji izbor predhodno izbrala tri monografije. To so Leta strahote – Slovenci in prva svetovna vojna (2018) Petre Svoljšak in Gregorja Antoličiča, Po razpadu skupne države: slovensko-avstrijska razhajanja od mariborskega prevrata do koroškega plebiscita (2020) Andreja Rahtena ter nagrajeno Možinovo monografijo, ki je izšla leta 2019.

Nagrado, ki jo podeljujejo delu, pomembnemu za slovensko zgodovinopisje, izdano v obdobju zadnjih štirih koledarskih let pred letom podelitve nagrade, bodo podelili danes ob 17.30 v Viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani.

Demokracija