Ne gre za balone – ameriška vojska sestrelila že četrti leteči predmet

Datum:

Po tretji sestrelitvi neznanega letečega predmeta nad zračnim prostorom ZDA v tem mesecu so sestrelili še četrtega. Predsednik Joe Biden je v nedeljo popoldne ukazal, naj ga sestrelijo v bližini jezera Huron blizu kanadske meje. Kot kaže pri zadnjih treh predmetih, ki so jih sestrelili v petek, soboto in nedeljo, ne gre za balone.

Predmet, ki sicer ni predstavljal vojaške grožnje, so opisali kot “osmerokotno strukturo” brez posadke, na katero so bile pritrjene vrvice. Sestrelila ga je raketa, izstreljena iz bojnega letala F-16 ob 14.42 po lokalnem času (19.42 po srednjeevropskem).

Vodja poveljstva Severne Amerike za zračno-vesoljsko obrambo (NORAD) general Glen VanHerck je novinarjem povedal, da vojski za zdaj ni uspelo ugotoviti, kaj natančno so bili sestreljeni predmeti, kako ostajajo v zraku in od kod so prišli. “Z razlogom jim pravimo predmeti in ne baloni,” je dejal VanHerck in dodal, da zaenkrat ne izključujejo katere koli razlage. “To naj ugotovita obveščevalna in protiobveščevalna služba,” je dejal. Tiskovni predstavnik Bele hiše, pristojen za nacionalno varnost, je medtem dejal, da predmeti niso podobni in so veliko manjši kot balon, ki so ga sestrelili 4. februarja.

Včerajšnji dogodek sproža vprašanja o vrsti visokoletečih predmetov, ki so bili ta mesec sestreljeni nad Severno Ameriko. Domnevni kitajski vohunski balon je bil 4. februarja sestreljen ob obali Južne Karoline, potem ko je več dni lebdel nad celinskimi ZDA, ki je izviral iz Kitajske. Kitajska je zanikala, da je bil predmet uporabljen za vohunjenje, in pojasnila, da je šlo za napravo za spremljanje vremena. Incident je še povečal napetosti med Washingtonom in Pekingom.

Zaradi previdnosti sestrelili še četrti neznani predmet
Zračne sile ZDA so v petek nad Aljasko sestrelile predmet cilindrične oblike, nato pa so isti dan zaznali nov neznan leteči objekt, ki je z Aljaske zavil nad Kanado. Premier Justin Trudeau je izdal ukaz za sestrelitev nad redko poseljenim območjem Jukona, ki jo je izvršila ameriška vojska. V soboto pa je bil razlog za sestrelitev nizek let neznanih predmetov, in sicer med šest in 12 kilometrov nad Zemljo, s čimer so ogrožali civilni letalski promet. Kitajski balon, ki so ga 4. februarja sestrelili nad Atlantikom pri Južni Karolini, pa je letel na višini 18 kilometrov.

Sestreljeni balon 4. februarja (Foto: posnetek zaslona)

Neidentificirani leteči predmeti – časovnica
4. februar: Ameriška vojska je sestrelila balon ob obali Južne Karoline. Več dni je lebdel nad ZDA, uradniki pa so povedali, da je prišel s Kitajske.

10. februar: ZDA sestrelijo še en predmet ob severni Aljaski, za katerega uradniki trdijo, da nima nobenega pogonskega ali nadzornega sistema.

11. februar: Ameriško lovsko letalo sestreli “visoki zračni objekt” nad kanadskim ozemljem Yukon, približno 160 km od meje z ZDA. Opisali so ga kot cilindričnega in manjšega od prvega balona.

12. februar: Ameriška letala sestrelijo četrti predmet v bližini jezera Huron.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...