fbpx

Danes se izteka rok za predlaganje kandidatov za štiri ustavne sodnike

Trenutni sestav Ustavnega sodišča (Foto: sta).

Danes se izteče rok za vložitev kandidatur za štiri ustavne sodnike. Predsednik republike Borut Pahor je poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov objavil 23. septembra, saj se letos novembra izteče mandat ustavni sodnici Marti Klampfer, marca prihodnje leto pa ustavnim sodnikom  Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju in Janu Zobcu, aprila pa še Ernestu Petriču.

Po zakonu o ustavnem sodišču lahko predsednik republike predlaga kandidate za ustavnega sodnika na podlagi predlogov iz poziva, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. Kdo vse bo med prijavljenimi kandidati za mesto ustavnega sodnika, še ni jasno, znano je le, da bo med njimi podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto, ki jo na ta položaj predlaga vrhovno sodišče in ki se nam zdi popolnoma nesprejemljiva, o čemer lahko preberete na spodnji povezavi.

Do sedaj že nekaj novih ustavnih sodnikov
Ob izteku mandata Miroslava Mozetiča so ustavni sodniki izbrali tudi novo predsednico sodišča, in sicer so izvolili Jadranko Sovdat, ki je bila pred tem podpredsednica sodišča, za podpredsednico pa Etelko Korpič-Horvat. Funkcijo sta nastopili 31. oktobra. Državni zbor je za nova ustavna sodnika 12. julija letos imenoval Špelco Mežnar in Marka Šorlija, kot poroča sta.

Kako poteka volitev za ustavnega sodnika?
Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Kandidat se mora s predlogom strinjati in izpolnjevati pogoje. Sodnika ustavnega sodišča izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev. Seveda si na takem mestu želimo kandidatov, ki ne bi v prenagljenem stilu podlegali všečnim eksperimentom z Ustavo, ki je najpomembnejši pravni dokument.

A. B.