fbpx

[VIDEO] Bodo padale glave ministrov? SDS se že pripravlja na volitve

Foto: STA

Premier Miro Cerar napoveduje, da bodo v začetku prihodnjega leta ovrednotili delo ministrov in ocenili, ali so bile prioritete izpolnjene. Če bo ugotovil, da na določenih področjih ni bilo storjenega dovolj, dopušča možnost rekonstrukcije vlade. Medtem pa SDS že evidentira kandidate za naslednje državnozborske volitve, saj so prepričani, da vlada ne bo zdržala do konca mandata. Rekonstrukcijo vlade podpira celotna opozicija.

Nedolgo tega je Miro Cerar dejanja svojih ministrov zagovarjal, jih ščitil in poudarjal, da svoje delo opravljajo po pričakovanjih. Na današnji seji DZ pa je premier napovedal, da bo januarja ugotavljal, ali so bile napake ministrov prevelike. Na podlagi tega se bo odločil glede rekonstrukcije svoje vlade.

Premier je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ poudaril, da se vlada na vseh področjih trudi pri svojem delu. Vendar bodo v začetku leta ponovno ocenili, kaj so naredili, ali so bile njihove prioritete v tem letu izpolnjene in “kdo je morda kje naredil dovolj ali ne”. To je po njegovih besedah stvar analize. Vedno je tudi možnost rekonstrukcije na enem ali več ministrstvih. “To je tudi moja odgovornost, da skrbim, da vlada deluje usklajeno in da ministri opravijo svoje naloge,” je poudaril.

Prenehajte kritizirati vlado, Cerar nima časa za to
Cerar ob tem ugotavlja, da je kritik in napadov na vlado veliko, kar je nenavadno, saj vsi pokazatelji na področju gospodarstva in sociale po njegovem prepričanju kažejo bistven napredek. “To, da nas župani, gospodarstvo, sindikati in druge skupine nenadoma tako kritizirajo, je marsikje pretirano,” meni Cerar, čeprav obenem priznava, da je še veliko za postoriti.

Vlada po njegovih besedah zelo intenzivno dela in se sam tudi nima časa ukvarjati z vsemi kritikami, sploh ne tistimi, ki so neutemeljene. Spomnil je, da imajo veliko nujnih izzivov, s katerimi se soočajo. Vlada je po njegovih ocenah v zelo težkem položaju, prejela pa da je tudi dediščino iz časa krize.

Kdo bo odletel prvi?
V zadnjih dneh oziroma tednih se namreč vršijo pozivi k odstopu ali razrešitvi posameznih ministrov. Med drugim so občinski predstavniki k odstopu pozvali ministra za finance Dušana Mramorja, zdravniške organizacije k odstopu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, vse glasnejši so tudi pozivi k razrešitvi ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar.

Po neuradnih informacijah naj bi bila na tnalu poleg Kolar Celarčeve in Bizjak Mlakarjeve tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, in sicer zaradi težav pri pogajanjih s policisti.

V SDS so razpad vlade napovedali že v petek
Medtem ko Cerar napoveduje čistke in spremembe v vladi, pa je France Cukjati v izjavi po seji sveta SDS povedal, da je stranka pričela s postopkom evidentiranja kandidatov za prihodnje državnozborske volitve. ”Vidimo lahko, da se ta vlada čudno obnaša, stabilnost vlade se razkraja in pričakujemo lahko, da vlada tega mandata ne bo zdržala. Ker ne bi bili radi presenečeni, smo že pričeli s postopkom evidentiranja kandidatov za prihodnje volitve,” je povedal Cukjati.

“Ministrici za kulturo nasprotuje kulturna srenja, ministrici za zdravje vse zdravstvo, ministru za finance vse gospodarstvo, ministru Koprivnikarju pa vse občine,” je naštel poslanec SDS Jože Tanko. Prepričan je, da smo priča kolektivnemu nasprotovanju, zato bi moral predsednik vlade razmisliti o tem, ali je on tisti, ki lahko še vodi vlado Republike Slovenije. 

Opozicija podpira rekonstrukcijo vlade
Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je pozdravil namero predsednika vlade o možni rekonstrukciji vlade. Meni, da je rekonstrukcija v vladi potrebna vsaj na dveh točkah. Najprej morajo, kot pravi, zaznati ministre, ki delajo operativno slabo, poleg tega pa je po njegovem mnenju potrebna tudi “politična” rekonstrukcija. Tudi pri NSi so mnenja, da je o rekonstrukciji smiselno razmišljati. “Izgleda, kot da policisti nimajo sogovornikov. Vidimo, kaj se dogaja v zdravstvenem sistemu, na gospodarskem področju,” je dejal Jožef Horvat in dodal: “Pravilna je ugotovitev, da ima predsednik vlade zdaj kar nekaj odprtih front.”

“Glede na to, da je Cerar postavil svoje prijatelje, sem pričakoval, da bodo ministri SMC vsaj delovali kot ekipa. A zdaj ni ne eno ne drugo, ne vidim, kateri so bolj ali manj šibki, saj ne delujejo kot celota,” je povedal bivši poslanec SMC Bojan Dobovšek.

N. K., M. G. STA