fbpx

Davčni strokovnjak mag. Ivan Simič v poduk opoziciji: “Veliko bolje bi bilo počakati, da epidemija mine, da pridemo v varno območje, potem pa dragi politiki, pojdite v nove vojne za stolčke in plače.” 

Davčni strokovnjak Ivan Simič. (Foto: STA)

“Vem, da je lepše vladati, kot biti v opoziciji, toda današnja opozicija je opozicija, ker je sama tako hotela,” poudarja davčni strokovnjak mag. Ivan Simič, ki je v odgovor na delovanje opozicije, napisal kritično pismo. Po njegovem mnenju namesto, da bi politične stranke stopile skupaj  in pokazale svojo zrelost, raje med ljudstvom sejejo strah in spodbujajo sovraštvo. Pri tem pa opozicijo še pozove: “Veliko bolje bi bilo počakati, da epidemija mine, da pridemo v varno območje, potem pa dragi politiki, pojdite v nove vojne za stolčke in plače. Mi podjetniki pa bomo pridne ovčke, ki bomo polnili vaše vreče.”

Predsednik vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo mag. Ivan Simič je napisal pismo, v katerem se sprašuje, koliko so vredna človeška življenja in kako je pomemben boj za oblast. To sta dve vprašanji, ki mu zadnje mesece ne dajeta miru. Simič tako ne more razumeti, ali so se nekateri spustili tako nizko, da svetovno epidemijo izkoriščajo za boj za oblast, za podtikanja, nagajanja, sklicevanja parlamentarnih komisij, postavljanja poslanskih vprašanj, miniranja dogovorov, pregovarjanja nasprotnikov, predlaganja novega vodje, preračunavanja, koliko kaj stane in še bi lahko našteval.

“Ali so res padle moralne vrednote? Še v najhujših vojnah so veljala moralna pravila,” pojasnjuje in predstavi primer antične Grčije. Tako so v stari Grčiji v času olimpijskih iger ustavili vojne,  medtem ko so naši opozicijski politiki so v času svetovne epidemije še bolj aktivni kot prej. “Celo grozijo z zamenjavo vlade, ki so jo sami ustvarili,” poudarja. Namesto, da bi v teh časih vse politične stranke stopile skupaj, pokazale svojo zrelost in ljudstvu dali do znanja, da so tukaj le zaradi njih, raje med ljudstvo sejejo strah in spodbujajo sovraštvo. Davčni strokovnjak meni, da bi bilo veliko bolje počakati, da epidemija mine, da pridemo v varno območje. “Potem pa dragi politiki, pojdite v nove vojne za stolčke in plače. Mi podjetniki pa bomo pridne ovčke, ki bomo polnili vaše vreče,” še pozove.

Foto: STA

“Vem, da je lepše vladati, kot biti v opoziciji, toda današnja opozicija, je opozicija, ker je sama tako hotela,” poudarja Simič. Imeli so oblast, imeli so vse in so odstopili. “Upam da danes vedo že zakaj?”, se sprašuje. Čeprav trdijo, da so enotni, mu njihova dejanja sporočajo drugače. O njihovi neenotnosti mu govori že dejstvo, da v svojih vrstah imajo dva nekdanja predsednika slovenske vlade, za novega predsednika pa predlagajo tretjo osebo. “Profesorja! Prosim vas lepo! To je le dokaz, da se opozicijske stranke ne morejo, ne znajo ali ne upajo dogovoriti, naj vladanje prevzame eden prejšnjih predsednikov vlade,” še doda. Kot pravi, nezaupanje v svoje kadre pomeni le, da so jih sami ocenili za neprimerne. “Kaj pa če bo novi obraz odšel svojo pot ali pa bo ravno tako vrgel puško v koruzo? To je že storil, če se prav spomnim, marca 2006,” še pove.

Najuglednejši davčni strokovnjak leta 2014, mag. Ivan Simič. (Foto: STA)

Še hujša pa mu je njihova oziroma njegova neodločnost, ko že na samem začetku izjavi kandidat za premierja, da če je treba, da je lahko le začasen, potem pa naj vodenje prevzame nekdo drug. “Imam občutek, da oni vlado razumejo kot avtobusno postajo, prideš in greš. Dragi moji, vlada je veliko več,” pojasni. Pa vendar jih ne želi učiti, saj so sami politiki. Simič bi njihova dejanja še razumel, če bi se dogajalo v mirnem, normalnem času, ne pa v času svetovne epidemije. V času ko mnogi zbolevajo, ko ležijo v bolnišnicah in trepetajo za svoja življenja, ko nekateri od njih tudi umirajo, opozicija pa želi prevzeti oblast, ki jo je sama izpustila. Pojasnjuje, da v tem primeru ni bilo prevrata. Zato jim predlaga, da počakajo, da epidemija mine in se potem spustijo v odprti boj za oblast. “Danes pa delite optimizem,” jih še pozove.

V tem trenutku potrebujemo razum, premirje in skupni boj zoper epidemijo
“Verjetno ste presenečeni, da sem se spustil v politično razpravo, toda žal so me razmere prisilile v to,” še obrazloži Simič. Meni, da v tem trenutku potrebujemo razum, premirje, skupni boj zoper epidemijo in nič drugega. “Veste, dokler ne ležite v bolnišnici, priključeni na respirator, je vse skupaj videti kot izmišljena zgodba, ko pa gledaš v strop bolnišnice te stiska v pljučih, imaš le eno željo – preživeti. Zato v tem času bodimo prijatelji,” še doda na koncu.

Sara Rančigaj