fbpx

Davčni strokovnjak Simič: “Podjetja v davčnih oazah ne plačujejo dobička v Sloveniji!” Zakonca Pirc Musar državo prinesla okoli še z nakupom luksuznega maseratija!

mag. Ivan Simič (Foto: STA)

Davčni strokovnjak Ivan Simič je za Nova24TV komentiral nedavne izjave Nataše Pirc Musar, da sta z možem vse davke plačala Republiki Sloveniji, čeprav je imel Aleš Musar podjetja v davčnih oazah. Pojasnil je, da podjetje iz davčne oaze ne plačuje davka od dobička pravnih oseb v Sloveniji. Prav tako je na dan prišel luksuzni avtomobil Aleša Musarja – maserati quattroporte z nemškimi registrskimi tablicami, ki dokazuje, da sta zakonca Musar prinesla okoli državo tudi z nakupom in registracijo v tujini.

“Nekaj mi ni jasno. Nataša Pirc Musar večkrat pove, da so firmo v davčni oazi ustanovili zaradi investiranja v tujino in vse davke plačevali doma, Aleš Musar pa pravi, da zaradi izogibanja dvojnemu obdavčevanju … Torej, da v Sloveniji ne bi še enkrat plačali davka? Se motim?” so kontradiktorne izjave zakoncev Musar zmedle uporabnika družabnega omrežja – in verjetno še koga. A da pojasnila zakoncev niso enotna ni pravzaprav nič čudnega – konec koncev Pirc Musarjeva ne ve ničesar o soprogovih poslih – kar v predvolilni kampanji vneto poudarja. “Nataša Pirc Musar se ne spozna na davke. Alešev odgovor pa je nelogičen,” je ocenil Ivan Simič, nekdanji generalni direktor Fursa, ki je tudi pojasnil, da podjetje iz davčne oaze ne plačuje davka od dobička pravnih oseb v Sloveniji. To pomeni, da privarčuje 19 odstotkov, če ne plača tega davka tam. “V primeru izplačila dobička lastniku, če je on davčni rezident Slovenije, bo on plačal dohodnino v Sloveniji,” je še zapisal Simič.

Reporter je namreč pred leti pisal, da je Musar solastnik offshore podjetja S. T. Hammer Limited s sedežem na britanskih Kanalskih otokih. Proizvodna podjetja v okviru S. T. Hammerja propadajo oziroma delajo prostor nepremičninskim projektom. V poslovnem letu 2009 je S. T. Hammer, d. o. o., družba za investicije v lasti britanske istoimenske družbe, ustvarila za 4,2 milijona evrov čistega dobička. Pod okrilje S. T. Hammerja sodijo poleg tega podjetja še tri odvisne družbe: S-Real, HTG, d. d. in HT Triglav, d. o. o. Lastnika in direktorja krovne družbe S. T. Hammer sta poleg Musarja še Rok Habinc in Marko Konič, so pisali leta 2011. Po besedah Musarja so se za otočje odločili zaradi ugodnega davčnega statusa, ki “ga imajo družbe na Jerseyu za svoje holdinške naložbe in naložbe v upravljanju.

Kamen na kamen palača, laž na laž Ruska dača?
Uporabnik Twitterja je predsedniško kandidatko ujel še na eni laži, in sicer, ko je voditelju oddaje na Planetu razložila, da so pred 20 leti s partnerji odprli podjetje v Jerseyu zaradi finančnih naložb in ker so želeli delati na mednarodnih trgih. A že Reporter je zapisal – v istem članku iz leta 2011 – da so Musar, Habinc in Konič večinski delež S. T. Hammerja kupili od Aktive v lasti razvpitega pidovskega tajkuna Darka Horvata, pri katerem je bil tedaj zaposlen Musar. Zapisali so, da naj bi bila lokacija ugodna za mednarodne investicijske korporacije, ker je del Evropske unije in ima sklenjene številne bilateralne sporazume o izogibanju dvojnemu obdavčenju, finančne družbe pa so pod striktnim nadzorom Jersey Financial Services Commision.

Lastniki družb so obdavčeni glede na to, kje so davčni rezidenti. Če bo Musar kdaj prodal svoje delnice v S. T. Hammerju LTD., bo torej davek na kapitalski dobiček plačal v Sloveniji, so pojasnili v Reporterju. Ko je Musar kasneje prodal delež v S.T. Hammer, je torej v Sloveniji plačal davek na dobiček. A njegova izjava o izogibu dvojnemu obdavčevanju je nekoliko zavajajoča – oziroma ni logična, kot je povedal že Simič. Offshore podjetje namreč v Sloveniji ne plačuje davkov, praviloma jih niti ne plačuje v državi, kjer ima podjetje sedež – ker tam ne sme poslovati. Musarja je treba torej natančno poslušati pri njegovih pojasnilih – res je, ko reče, da on plačuje vse davke v Sloveniji, nikoli pa ni rekel, da njegova podjetja plačujejo vse davke v Sloveniji. Podjetje, ki je odprto v tujini, v Sloveniji namreč ne plačuje nobenega davka. Če si izplačuje dividende, pa naj bi tukaj kot davčni rezident plačal davek na dobiček.

Izogibanje davka tudi z nemško registrsko tablico?
“Če imaš avto registriran v tujini, potem najbrž ne plačuješ vseh davkov v Sloveniji, ali pač? Prosimo kandidatko za predsednico Natašo Pirc Musar za strokoven odgovor,” je predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša prosil za pojasnilo glede nemške registrske tablice na avtomobilu zakoncev Musar. “Osnovni v Nemčiji cca. 110 tisoč evrov. Na videz je tale različica GTS s Ferrarijevim V8 twin-turbo motorjem za še kakšnih 50, pa tudi do 100 tisoč več (odvisno od opreme). Glede na münchenske tablice slovenski davkoplačevalci niso užili niti centa tega družbeno odgovornega luksuza,” pa je komentiral politični analitik in ljubiteljski poznavalec jeklenih konjičkov Mitja Iršič. Na družabnem omrežju je nekdo naštel tudi vsaj tri razloge, zakaj bi nekdo vozil avtomobil, ki je registriran v Nemčiji: davek na motorna vozila je v Nemčiji nižji kot pri nas, poleg tega pa imamo v Sloveniji še dva davka, ki ju v Nemčiji ne poznajo – davek na veliko kubaturo motorja ter davek na izpuste ogljikovega dioksida.

Image

Medtem ko nekateri vidijo problem v davčnih oazah oziroma v izogibanju davkov v Sloveniji in poslovno prakso Musarjevih, pa drugi vidijo še večjo težavo v sposobnosti laganja predsedniške kandidatke. Konec koncev je s to prakso pričela že zgodaj – kot študentka je zamolčala svojo dioptrijo in tako prišla do službe stevardese. Po letih laganja navada pride v kri in na koncu taka oseba laže tudi povsem po nepotrebnem – tako, kot na primer najprej “ni vedela“, da je njen mož lobiral zanjo pri Odlazkovih medijih, naj ne pišejo grdo o njej, potem pa je le priznala, da ga je celo sama poslala. Se ji je laž zdela boljša rešitev od priznanja, da je slušala izvesti pritisk na medije? Oboje je namreč moralno sporno, sploh za predsedniško kandidatko.

Foto: zajetje zaslona/Dnevnik

Nov dan, nova laž Pirc Musarjeve
Danes pa smo mimogrede naleteli še na eno laž Pirc Musarjeve, ki v javnosti rada zatrjuje, da z možem nikoli nista bila deležna ovadbe. O tem, da je policija proti njej začela predkazenski postopek zaradi izdaje fiktivnega računa Rdečemu križu, je pisal že Reporter – Pirc Musarjeva se je namreč hotela izogniti plačilu 278 evrov namenjenih prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje in dohodnino. Kot da gre v družini Pirc Musar za neki vzorec? “Sedanja predsedniška kandidatka se je torej zlagala tako leta 2015, ko je Rdečemu križu izdala račun njenega zavoda za pravno svetovanje, ki ga nikoli ni bilo, kot tudi zdaj, ko pravi, da je šlo za račun za njeno vodenje RKS,” so zapisali v Reporterju ter dodali, da bi oboje (poleg ostalega) v normalnih demokracijah predsedniškega kandidata de facto diskvalificiralo za mesto predsednika republike. No, poleg tega je bila zoper aktualno predsedniško kandidatko junija lani vložena kazenska ovadba zaradi krive ovadbe zoper takratnega direktorja Urada Vlade RS za komuniciranje, Uroša Urbanijo.

In za piko na i še ena ovadba, ki se je nanašala na njenega soproga: “Državni Kad s kazensko ovadbo nad Musarjeve,” se je leta 2014 glasil naslov v Dnevniku, kjer so nadaljevali s pojasnilom, da je zaradi suma sklepanja škodljivih poslov in oškodovanja družbe Kapitalska družba (Kad) ovadila upravni odbor HTG Sežana. Alešu Musarju, Francu Musarju (Alešev oče) in Roku Habincu ter nekdanjemu prokuristu Marku Koniču so očitali, da so prek različnih poslov zavestno zmanjšali vrednost družbe in s tem premoženje malih delničarjev. Po ocenah Kada, ki si je vrsto let prizadeval za prodajo svojega 9,6-odstotnega deleža HTG, je bila sporna zlasti preprodaja delnic nepremičninske družbe S-Real (nekdanji Imko). S tem poslom je namreč HTG ustvaril več kot tri milijone evrov izgube, kar predstavlja več kot dve tretjini njegovega premoženja. Kot je zapisal Reporterjev novinar: “Nov dan in nova laž predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar.

Sara Kovač