fbpx

Delavci migranti Brglezu vračajo udarec

Foto: STA

Delavci migranti ne bodo popustili. Potem ko Milan Brglez ni določil roka za zbiranje podpisov volivcev v podporo zahtevam za razpis referendumov, so bili včeraj zakoni objavljeni v uradnem listu. Delavci migranti so zato že vložili ustavno pritožbo. 

V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije so prepričani, da je predsednik DZ s svojim arbitrarnim in
diskrecijskim odločanjem, ko ni določil roka za zbiranje podpisov volilcev za razpis referenduma in je zakone poslal predsedniku republike v razglasitev, kršil zakonodajo in ustavo. Zato so včeraj na ustavno sodišče vložili ustavno pritožbo, skupaj s pobudo za oceno ustavnosti sedmih zakonov ter predlog za začasno zadržanje izvajanja teh zakonov.

“Obstoječa zakonodaja je jasna in nedvoumna ter določa, da predsednik DZ mora določiti rok za zbiranje podpisov, seveda ob izpolnjevanju formalnih zakonskih pogojev, ki pa so bili izpolnjeni,” opozarjajo v sindikatu.

Brglez krši ustavo
V kolikor pa je predsednik državni zbor zavzel drugačno stališče, pa bi po mnenju delavcev moral sam sprožiti postopek pred Ustavnim sodiščem RS, kar je v primeru spora med predlagateljem referenduma in DZ tudi sicer zakonsko dopuščeno in predvideno, ob tem pa počakati na njegovo odločitev, ne pa da je postopek zaključil. “Ob tem ne gre prezreti, da je odločitev sprejel brez navedbe pravnega sredstva in brez določitve roka za pravno varstvo, s čimer je (ponovno) kršena ustava,” so še sporočili iz sindikata.

Kaj sporoča Milan Brglez?
V sindikatu so zaskrbljeni, da opisano ravnanje predsednika DZ predstavlja precedens, ko oseba, ki je na funkcijo predlagana s strani koalicije in nato potrjena v DZ z glasovi najmanj 46 poslancev, torej z voljo koalicije, v nasprotju z obstoječo zakonodajo odloča o referendumskih pobudah glede zakonov, ki jih je predlagala vlada, sestavljena po koalicijski pogodbi.

N. K.