fbpx

Delovno sodišče Muženiču ni ugodilo glede začasne odredbe, s katero je poskušal zadržati izvajanje javnega razpisa za direktorja NPU

Razrešeni direktor Nacionalnega preiskovalnega urada - NPU Darko Muženič (Foto: STA)

Potem ko je Šarčeva vlada že na začetku svojega delovanja, v sklopu kadrovanja razrešila generalnega direktorja policije Simona Veličkega in naslednji dan za vršilko dolžnosti generalnega direktorja Policije imenovala Tatjano Bobnar, je vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada – NPU s 1. junijem 2019 prevzel Darko Muženič. Na mesto NPU se je prijavilo pet kandidatov, vendar je Bobnarjeva vse zavrnila in ob ponovljenem razpisu izbrala Muženiča. Direktor policije Anton Travner se je odločil maja letos Muženiča razrešiti, na kar se je slednji pritožil. Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo Muženiča za izdajo začasne odredbe za zadržanje njegove zamenjave na NPU. Upravno sodišče je kasneje izdalo razsodbo, da je bil razrešen nezakonito. Delovno sodišče pa ni ugodilo njegovi zahtevi, s katero je Muženič želel zadržati izvajanje ponovnega razpisa za direktorja NPU. 

Upravno sodišče se je sicer odločilo, da je nekdanji direktor policije Anton Travner nekdanjega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada – NPU, Darka Muženiča, nezakonito razrešil. Kot so zapisali v Dnevniku, kljub razsodbi upravnega sodišča, Muženič na Policiji ni zaželen. Vodstvo Policije je v vmesnem času razpisalo nov razpis za direktorja NPU, ki pa ga je Muženič želel prejšnji teden zaustaviti. Delovno sodišče je zavrnilo predlog za začasno odredbo, s katero je ta poskušal doseči, da bi sodišče do nadaljnjega ustavilo ponovljen razpis za direktorja NPU.

Muženičev pooblaščenec Uroš Leben pravi, da Delovno sodišče njegovemu predlogu za začasno odredbo ni ugodilo. Po njegovih besedah je sodišče zavzelo stališče, da Muženič do Policije nima nobenih odprtih terjatev. Upravno sodišče pa v omenjeni sodbi ni naložilo, da bi se moral Muženič vrniti na staro delovno mesto, ne glede na razsodbo, da je bila razrešitev nezakonita, temveč se mora Policija sama odločiti o njegovi razrešitvi.

Foto: iStock

Policija lahko v tem primeru Muženiča še enkrat razreši, vendar bo Policija za to morala navesti krivdne razloge. V prvem poskusu razrešitve se je Travner namreč zgolj skliceval na zakonsko podlago, po kateri naj bi imel eno leto časa, da Muženiča zamenja brez razloga. Toda sodišče je nedvoumno sklenilo, da ta zakonska podlaga v konkretnem primeru ni mogla priti v poštev.

Na odločitev se bodo pritožili
Leben pravi, da se bo na odločitev Delovnega sodišča pritožil in poskusil višje sodišče prepričati, da naj zadrži razpis. Po njegovem mnenju, tudi če policija Muženiča še enkrat razreši, bi ta razrešitev veljala šele od tistega dne dalje. Pravi, da je do tega trenutka razpis za novega direktorja sporen, saj naj bi imel Muženič na papirju še vedno svoj mandat. Rok za prijavo na razpis za novega direktorja NPU se je iztekel ob polnoči. Podatkov o tem, kdo se je prijavil na razpis, na ministrstvu za javno upravo še niso razkrili.

Petra Grah Zalar je bila imenovana za vršilko dolžnosti direktorice NPU do izbire novega direktorja na razpisu. (Foto: Policija)

Ob torkovem obisku skupine Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb – KNOVS na Policiji, naj bi se poslanci s trenutno vršilko dolžnosti direktorice NPU Petro Grah Lazar pogovarjali tudi o razpisu. Kot navajajo viri, naj bi Grah Lazarjeva poslancem dejala, da se sicer tudi v prihodnosti vidi v vodenju NPU, ni pa povedala ali se je prijavila na razpis.

Sara Rančigaj