Dežmana izbrisali

Direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman. (Foto: STA)

Vlada je pred časom sprejela sklep o ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve, kar je tudi eden izmed razlogov vložitve interpelacije proti vladi Roberta Goloba. Njihov načrt je združiti muzej z Muzejem novejše zgodovine. Ob tem so zagotavljali, da se bo z ustanovitvijo tega novega javnega zavoda okrepilo raziskovanje in predstavljanje sodobne zgodovine, napovedovali pa so, da pri tem zagotovo ne bo trpelo raziskovalno in muzejsko delo niti delo kustosov obeh ustanov in da se bodo delovna mesta ohranila. “Saj gre za združitev in ne za ukinitev”, je dejala Asta Vrečko. A očitno ni tako, saj sta delovni mesti vodij združenih ustanov na udaru. Direktor Muzeja novejše zgodovine dr. Jože Dežman je danes po kurirju dobil vročeno odpoved delovnega razmerja zaradi nesposobnosti. 

Dežmanu prepovedali na delo v muzej, še vedno pa prejema direktorsko plačo, čeprav pravijo, da po zakonu ni več direktor? Jože Dežman je dejal, da sicer odredbe o odpustu še nima, je pa prejel odredbo o neprihajanju na delo, kar je norost, pravi. “Prejemam direktorsko plačo, ne smem pa delati,” je dejal v Odmevih. Prepovedali so mu, da bi prihajal v muzej na delo, čigar direktor je. Trdijo namreč, da mu je mandat direktorja potekel po “samem zakonu”, kar seveda ni res. No, danes so mu vročili še odpoved delovnega razmerja. Iz razloga nesposobnosti, kar je sila nenavadno in bo težko vzdržalo presojo na delovnem sodišču.

“Izbrisan sem. Ne dobivam nobenih obvestil, nisem vabljen na noben sestanek, odvzeta mi je bila volilna pravica,” je dejal Dežman. Medtem pa Peter Jančič v Spletnem časopisu poroča, da parlament ni sprejel posebnega zakona, ki bi imel takšno posebno vsebino o Dežmanu. So pa določbe o predčasnih odstavitvah v spremembi zakona o RTVS, ki ga je tudi pripravljalo ministrstvo Aste Vrečko, a je projekt obstal na ustavnem sodišču, da bi sodniki presodili, ali vladajoči s tem ne kršijo ustavnih načel svobode medijev.

Kulturna ministrica Asta Vrečko je ob ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve dejala, da bodo vsa mesta ohranjena. (Foto: STA)

Odredbo o prepovedi na delo si oglejte na spodnji povezavi, smešno pa je, da mu še vedno zagotavljajo plačo direktorja, čeprav pravijo, da po zakonu ni več direktor.

[pdf-embedderurl=”https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2023/03/2023-3.22.-odredba-neprihajanje-na-delo.pdf”]

V Odmevih je še razkril, da je zaradi nezakonitega postopka sprejemanja sistematizacije vložil prijavo na Inšpektorat za delo. Dodal je, da ga zelo skrbi, da bo v programu za leto 2023 črtana razstava o ekshumaciji 3450 umorjenih v breznu pod Macesnovo gorico.

Sara Kovač