[Video] Umrl je Miran Potrč

Datum:

Iz SD je prišla informacija, da je umrl njihov nekdanji poslanec Miran Potrč. Star je bil 85 let. Potrč je bil vidni predstavnik Zveze komunistov Slovenije in podpisnik deklaracije za mir, ki je želela preprečiti udejanjanje odločitve o osamosvojitvi Slovenije.

                   

Miran Potrč je bil v času pred prvimi večstrankarskimi volitvami zadnji predsednik Skupščine SR Slovenije. Po letu 1990 je bil najprej poslanec ZKS-Stranke demokratične prenove in nato Združene liste socialnih demokratov oz. SD (Socialnih demokratov) vse do leta 2011. Mariborčan Miran Potrč po maturi na mariborski gimnaziji študiral pravo v Ljubljani in tam diplomiral leta 1961, nato pa je deloval najprej kot vodja pravne službe v mariborski Livarni. Bil je tudi aktiven član Društva pravnikov v gospodarstvu Slovenije. Posebej se je ukvarjal z gospodarskim, statusnim in delovnim pravom in bil predavatelj ter strokovni svetovalec za tovrstna pravna vprašanja mnogim mariborskim podjetjem, je zapisano na Wikipediji.

Nasprotnik osamosvojitve in podpisnik deklaracije za razorožitev Slovenije
Leta 1968 je začel s poklicno politično kariero v republiški zvezi sindikatov ter v ZKS. Malo kasneje je postal predsednik sveta Univerze v Mariboru. Sprva je bil sekretar Mestnega komiteja ZKS Maribor, od leta 1973 do 1978 pa predsednik komisije in član Predsedstva CK ZKS. Med leti 1978 in 1980 je bil podpredsednik Zveze sindikatov Slovenije, nato pa eno leto predsednik Zveze sindikatov Jugoslavije. Takrat je tudi izdal knjižico Družbeno planiranje. Leta 1982 je postal delegat republiške skupščine, pa tudi jugoslovanske – tam je med drugim postal vodja slovenske delegacije v zboru republik in pokrajin. Leta 1986 pa je postal predsednik republiške skupščine ter predsednik njene ustavne komisije, po letu 1990 pa podpredsednik komisije, ki je pripravljala novo slovensko ustavo. Leta 2009, v svojem petem, to je zadnjem poslanskem mandatu, je bil izvoljen za podpredsednika SD. Kot še navaja Wikipedija, je Potrč leta 1991 podpisal Deklaracijo za mir, zavzemal se je tudi za zvezo jugoslovanskih suverenih republik.

Poleg razorožitve slovenske teritorialne obrambe in dogajanju v teku vojne za Slovenijo tik pred in takoj po razglasitvi države je bilo podpisovanje deklaracije eden izmed poskusov, kako preprečiti osamosvojitev Slovenije. To ni bila deklaracija za mir, kot zavajajoče najavlja v svojem naslovu, ampak je bila deklaracija za hitro enostransko razorožitev Slovenske vojske.

Ob tem pa je Potrč izražal tudi nasprotovanje osamosvojitvenim težnjam. Leta 1990 je takole odgovoril na vprašanje novinarke TV Beograd:

Vprašanje novinarke TV Beograd: “Vi ste kandidat komunistov. V čem se razlikujete od Pučnika?” Miran Potrč: “Demos je prišel  do konfederacije po opredelitvi za odcepitev. Zveza komunistov ni o odcepitvi kot svoji opciji nikoli doslej govorila in tudi zdaj o tem ne govori.”

Kot je znano, se je v letih 1990 slovenska delegacija ZKS-SDP večkrat sestajala s hrvaškimi kolegi na Otočcu. Iskali so možnosti, da bi ohranili Jugoslavijo, čeprav nekoliko preoblikovano.

Demokracija

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...