Digitalizacija ni stvar desne ali leve politike, ampak mora biti nacionalna prioriteta – “Upam, da bodo poslanci zbrali dovolj modrosti”

Foto: gov.si

Na novinarski konferenci z naslovom Nujni prvi korak k digitalni in zeleni Sloveniji, so predstavniki slovenske znanstvene, digitalne in podjetniške skupnosti spregovorili o pomenu vzpostavitve nove vladne službe, ki bo zadolžena za digitalno preobrazbo Republike Slovenije. Slovenija na področju digitalizacije namreč zaostaja za večino evropskih držav, zato tako pomembna odločitev ne sme postati talka dnevno političnih iger. Država potrebuje sposobnega tin povezovalnega ministra, ki jo bo vodil, zato so sodelujoči na novinarski konferenci poslanke in poslance pozvali, naj potrdijo imenovanje novega ministra Marka Borisa Andrijaniča.

Na novinarski konferenci so sodelovali: mag. Ajša Vodnik, članica Strateškega sveta za digitalizacijo, generalna direktorica, AmCham Slovenija, dr. Mark Pleško, član Strateškega sveta za digitalizacijo, predsednik Inženirske akademije Slovenije, soustanovitelj in direktor Cosylab, mag. Gregor Macedoni, član Strateškega sveta za digitalizacijo, župan Mestne občine Novo mesto, Marko Grobelnik, član Strateškega sveta za digitalizacijo, slovenski glasnik digitalne tehnologije, Igor Zorko, član Strateškega sveta za digitalizacijo, predsednik Združenja za informatiko in telekomunikacije, direktor ZZI, Žiga Vavpotič, podjetnik in nekdanji predsednik uprave Outfit7, in dr. Jure Leskovec, redni profesor za računalništva na Univerzi Stanford.

Vsi sogovorniki so si bili enotni, da je digitalna preobrazba za Slovenijo nujna in da je treba ukrepe, ki jih je pripravil strateški svet za digitalizacijo, čim prej implementirati, saj bo le to prineslo rezultate in uvrstitev. Ob tem so izrazili zadovoljstvo, da je prišlo do predloga s strani vlade, da prvi minister v zgodovini za digitalno preobrazbo v Sloveniji postane prav predsednik strateškega sveta Mark Boris Andrijanič. Ajša Vodnik je uvodoma povedala, da Slovenija kot družba in kot država zaostaja za drugimi državami, zato je želja strateškega sveta in tudi predsednika Andrijaniča, da se prebijemo med najboljše. “Izražamo javno podporo ustanovitvi Ministrstva za digitalno preobrazbo, za preboj Slovenije na področju digitalizacije. Andrijanič je najboljši kandidat za ministra. Ima bogate mednarodne izkušnje in povezave. V Strateškem svetu delamo brezplačno zato, ker imamo radi to državo, ker si želimo spremembe. Upam, da bodo poslanci zbrali dovolj modrosti in potrdili Andrijaniča za ministra,” je dejala. Povedala je še, da so prepričani v uspeh in da so prav zato pripravili 40 prvih ukrepov. “To so tisti ukrepi, ki jih moramo po našem mnenju čim prej uvesti, če želimo doseči preobrazbo,” je poudarila in dodala, da je glavni namen te preobrazbe predvsem dvig kvalitete življenja za vse državljanke in državljane, boljše gospodarsko okolje, manj birokracije in boljša zdravstvena oskrba.

Digitalizacija ni stvar desne ali leve politike; Mark Boris Andrijanič je trenutno najboljši kandidat za mesto ministra
Da je prav digitalizacija področje, kjer lahko Slovenci stopimo skupaj je v svojem nagovoru izpostavil dr. Mark Pleško:  “Imamo veliko tem, kjer lahko pride do političnega konflikta, vendar menim, da digitalizacija ne bi smela biti ena izmed njih. Digitalizacija je kot šport. Tukaj bi Slovenci morali stopiti skupaj in zmagati skupaj,” je prepričan Pleško. Imenovanje ministra za digitalizacijo vidi kot priložnost, da vseh 40 ukrepov, ki so že pripravljeni, tudi realizirajo. Tudi Gregor Macedoni je bil mnenja, da je treba  v tem trenutku zelo jasno sporočiti, da digitalizacija ni stvar desne ali leve politike. Digitalizacija mora biti nacionalna prioriteta in mora biti stvar konsenza. “Naš poziv je, da si politika tukaj ne išče političnih točk in da gremo enotno naprej po tej poti,” je dejal in poudaril, da verjame, da je Mark Boris Andrijanič trenutno najboljši kandidat za mesto ministra. Predvsem zaradi njegovih bogatih mednarodnih izkušenj in povezovalnosti. “To, vsaj kar se tiče strateškega sveta ni politični projekt, to je projekt za preboj Slovenije,” je sklenil in dodal, da je Andrijanič je človek, ki je prekinil svojo poslovno kariero za to, da je prišel pomagat svoji državi.

Pred Slovenijo je edinstvena priložnost, da se preseže razlike
Dr. Marko Grobelnik je dejal, da tako pomembna tema, kot je digitalizacija, ne sme postati predmet prerekanj, ker se na ta način rešitve in ukrepe prelaga v nedogled. “Digitalizacija je tema, kjer ne bi smelo biti dvoma, ali je to v našem skupnem interesu. Gre za nas in za naše otroke,” je poudaril. Temu so pritrdili tudi Žiga Vavpotič, Igor Zorko ter dr. Jure Leskovec, ki je ob tem še poudaril, da se mora digitalizacija prepoznati kot skupna, povezovalna točka, ki je pomembna za prihodnost Slovenije. “Predlogi Strateškega sveta so dobri, konkretni in izvedljivi, zato jih je potrebno čim hitreje uresničiti. Imamo zgodovinsko priložnost, da presežemo naše razlike, se povežemo in vsi skupaj sodelujemo pri tem pomembnem projektu za našo prihodnost,” je dejal Leskovec. Vsi so izrazili podporo kandidatu za ministra Marku Borisu Andrijaniču in poudarili, da je pred Slovenijo edinstvena priložnost, da se preseže razlike in skupaj sodeluje pri tem pomembnem projektu. “Imamo priložnost, da dobimo resor, ki bo krojil prihodnost Slovenije. Dajmo priložnost digitalizaciji. Andrijanič ni politik, je strokovnjak in močno si želimo, da bo jutri v Državnem zboru potrjen,” je dejal Žiga Vavpotič, Igor Zorko pa je še izpostavil, da je v Strateškem svetu za digitalizacijo ogromno uspešnih in pametnih ljudi. Vsak izmed njih je s svojim znanjem iz svojega okolja prinesel ogromno predlogov. Podpiramo Marka Borisa Andrijaniča za funkcijo ministra, saj je človek ki posluša, povezuje in spodbuja k debati.

Podporo ukrepom za digitalizacijo so izrazile tudi Skupnost občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije in Združenje občin Slovenije. Združenje za informatiko in telekomunikacije (ZIT) je sporočilo, da pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) podpirajo čim prejšnjo ustanovitev Ministrstva za digitalno preobrazbo. “Digitalizacije države, gospodarstva in družbe je ena od ključnih prioritetnih področij uspešnega razvoja Slovenije v prihodnjih letih. Prepričani smo, da bo novo ministrstvo dosegalo nove cilje,” so še zapisali.

Sara Bertoncelj