fbpx

Diplomati opozarjajo: Neodgovorno nakladanje Karla Erjavca, da bo Slovenija sama priznala Palestino, ima lahko za našo državo neprijetne in dolgotrajne posledice!

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. (Foto: STA)

Palestinski predsednik Mahmud Abas je v ponedeljek v Bruslju pozval članice Evropske unije k hitremu priznanju Palestine kot samostojne države, Karl Erjavec pa je po pogovoru z Abasom izjavil, da bo šla Slovenija sama po poti priznanja Palestine. Nekdanji večkratni zunanji minister Dimitrij Rupel ob tem opozarja predvsem na tri pomembna dejstva: Izrael je leta 1991 odločilno podpiral slovensko osamosvojitev, Izrael je moderna industrijska država z veliko vojaško močjo, vanj pa investirajo najmočnejše države na svetu, medtem ko je Palestina “bolj podobna zgrešenim državam, ki so odvisne od daril drugih držav”. Medtem pa nekdanji diplomat Milan Orožen Adamič opozarja na posledice, ki bi bile za Slovenijo lahko zelo dolgotrajne in neprijetne.

Očitno je, da se želi Evropska unija distancirati od tega vprašanja, kar je jasno tudi iz njihovega prepričanja, da je priznanje Palestine načeloma suverena odločitev članic, pa naj bi slovenski državni zbor o tem odločal že v marcu ali v aprilu.

Razprave samo za vtis
Samostojno Palestino je do zdaj priznalo deset članic Evropske unije. Bolgarija, Poljska, Malta, Ciper, Češka, Slovaška, Madžarska in Romunija so jo priznale že daljnega leta 1988, medtem ko jo je Portugalska leta 2012, Švedska pa dve leti kasneje. V nekaterih državah članicah, ki tega še niso storile, sicer o tem vprašanju potekajo razprave, vendar pa zaenkrat v nobeni od njih, z izjemo Slovenije, ni pričakovati odločitve za priznanje, poroča STA. Zunanji minister Slovenije Karl Erjavec je namreč izjavil, da bo šla Slovenija sama po poti priznanja Palestine.

Njegovi načrti so, da bo do konca meseca zunanjepolitični odbor državnega zbora prižgal zeleno luč za ta korak, v marcu ali aprilu pa naj bi potem obravnavali vprašanje priznanja Palestine na plenarni seji parlamenta. Ob tem je še poudaril, da ima Slovenija samostojno zunanjo politiko in da ne ve, zakaj bi se ozirali na druge. Še več, prepotentno je prepričan, da bodo Sloveniji po priznanju Palestine sledile še druge države.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/955712882506977280

Erjavec države, ki niso za priznanje Palestine, opredelil kot države z “notranjepolitičnimi težavami”
Erjavec je s svojo napovedjo neizmerno osrečil Abasa, ki je v tem prepoznal pomembno sporočilo za druge članice Evropske unije, ki Palestine še niso priznale. Brez zadržkov je dodal, da pričakuje, da bodo Sloveniji sledile tudi druge članice – predvsem tiste, ki zdaj o tem še razpravljajo, Erjavec pa mu je kot “priden učenec” obljubil, da se bo pogovoril z ministri iz Francije, Portugalske, Belgije, Luksemburga in Irske. Kasneje je Erjavec dodal, da imajo nekatere države, ki niso za priznanje Palestine, “notranjepolitične težave”.

Izrael je odločilno podpiral slovensko osamosvojitev
Na to temo pa je spregovoril tudi nekdanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je za Portal Plus dejal, da poslušamo napovedi, da se bodo zaradi slovenskega priznanja poslabšali odnosi z Izraelom, “in da je ‘zgodba palestinskega ljudstva … zgodba o zatiranju, nasilju in razčlovečenju, ki so jo tako ali drugače podpirale in omogočale predvsem velesile severnoatlantskega zavezništva z ZDA na čelu’. To niso razveseljiva sporočila, še posebej, če pomislimo, da Slovenija spada v severnoatlantsko zavezništvo; da je Izrael leta 1991 odločilno podpiral slovensko osamosvojitev; in da so (sporočila) neresnična,” je prepričan Rupel, ki se je v svojem zapisu ozrl tudi v preteklost:

“Po letu 1978 so se zgodile mnoge nevšečnosti. Odnosi med Izraelom in Arabci/Palestinci so bili pogojeni s hladno vojno, Izraelci so se zanašali na Američane, palestinski voditelji so hodili v Moskvo in delali za KGB. Palestinske organizacije, npr. Fatah, so veljale za teroristične. Sčasoma so se civilizirale tako, da nekdanji teroristi danes veljajo kot zmerni politiki; poleg teh so nastajale nove bojevite in radikalne organizacije, npr. Hamas, ki so si predvsem med palestinskim ljudstvom dobile simpatije, vendar so vztrajale pri tem, da je treba uničiti Izrael.”

Rupel je prepričan, da Palestina, četudi jo prizna še Slovenija, ne more delovati kot država brez dogovora z Izraelom. Poleg številnih stvari bi se morali dogovoriti tudi o povezavi z Gazo in Zahodnim bregom, predvsem pa o razdelitvi Jeruzalema, kar pa je zaradi številnih zgodovinskih spomenikov zelo težavno. Predvsem pa ne moremo mimo tega, da je Izrael moderna industrijska država z veliko vojaško močjo. Vanj investirajo najmočnejše države na svetu, medtem ko je Palestina “bolj podobna zgrešenim državam, ki so odvisne od daril drugih držav,” še zaključuje Rupel.

Poklicali pa smo tudi nekdanjega slovenskega diplomata Milana Orožna Adamiča, ki je zaskrbljen nad neumnostmi, ki jih v Bruslju govori zunanji minister Erjavec. “Jaz mislim, da je treba biti pri tem malo bolj taktičen in previden, ne pa tako zaletav, kot je Erjavec,” je dejal Orožen Adamič, ki je prepričan, da Erjavec s takšnim govoričenjem dela le reklamo za samega sebe – vendar pa je to bolj slaba reklama. “Mislim, da je to precej neodgovorno,” pravi. Prepričan pa je tudi, da bodo sledile posledice. “V takšnih primerih bi se morali izogibati kakršne koli izjave, take ali drugačne. Posledice so lahko zelo dolgotrajne in neprijetne, kakšne, pa ne moremo vedeti, ampak najrazličnejše.” Za konec smo ga še vprašali, kako komentira Erjavčevo izjavo, da imajo države, ki so proti priznanju Palestine, “notranjepolitične težave”. Orožen Adamič je kratek: “Na to bi odgovoril v študentskem žargonu, da je to njegovo nakladanje.”

Milan Orožen Adamič, nekdanji veleposlanik RS na Hrvaškem. (Foto: Nova24TV)

M. S.