Direktor Urbanija napovedal, da bo TV Slovenija prekinila sodelovanje s fašistoidno Mladino

Direktor TV SLO mag. Uroš Urbanija (Foto: STA)

Direktor Televizije mag. Uroš Urbanija se je na podlagi sklepa kolegija direktorja TV SLO odločil, da bo Televizija prekinila vsakršno poslovno sodelovanje s časnikom Mladina, vodstvo RTV Slovenija pa bo s strokovnimi službami proučilo možnosti vložitve pravnih sredstev. Vodstvo RTV Slovenija namreč z razočaranjem ugotavlja, da je avtor tokratnega uvodnika v Mladini prestopil mejo kulturnega in strokovnega izražanja osebnega mnenja. “Besedilo je nesprejemljivo v javnem prostoru,” so poudarili.

Če RTV Slovenija, njeni zaposleni in ustvarjalci, želi spet pridobiti gledalke in gledalce, bo tokrat morala izpeljati očiščenje zavoda. Ti strankarski vojščaki SDS, nekateri šele zdaj dobivajo pogodbe o zaposlitvi, zato je tam Urbanija, bodo morali te službe izgubiti. Z RTV Slovenija bodo morali oditi. Brez tega se normalizacija ne bo zgodila,” je med drugim zapisal Grega Repovž v uvodniku z naslovom “Kriminal na RTV Slovenija”, ki je bil napisan z namenom, da bi bralci “razumeli dogajanje v javnem zavodu RTV Slovenija, torej imenovanje Janševega šefa propagande Uroša Urbanije za direktorja TV Slovenija in napovedane prihode Janševih najbolj zvestih kvazi novinarskih kadrov v javni zavod.”

V odzivu RTV Slovenija na uvodnik v Mladini so poudarili, da RTV Slovenija obsoja vsakršne napade, sovražni govor in neprimerno besedno obračunavanje, ki nimajo in ne smejo imeti prostor v nobeni demokratični družbi. “Z razočaranjem ugotavljamo, da je tokratni uvodnik Gregorja Repovža, odgovornega urednika Mladine, prestopil mejo kulturnega in strokovnega izražanja osebnega mnenja. Besedilo je nesprejemljivo v javnem prostoru, še zlasti za četrto vejo oblasti, ki bi morala opozarjati, ne pa spodbujati sovražni govor in hujskanje,” so še zapisali in napovedali prekinitev vsakršnega poslovnega sodelovanja s časnikom Mladina. Vodstvo RTV Slovenija bo s strokovnimi službami tudi preučilo možnosti vložitve pravnih sredstev.

Na aplikaciji Erar je razvidno, da je RTV Slovenija Mladini letos nakazala 5.335 evrov, v lanskem letu pa 12.471 evrov. Od leta 2003 pa do danes je Mladina od javnega zavoda RTVS prejela 241.582,69 evrov.

Foto: zajetje zaslona/Erar

V zadnjem času so tudi nekateri drugi mediji so namigovali, da bi na javni servis prihajali Boris Tomašič, Aleksander Rant in Luka Svetina. Direktor in odgovorni urednik Nova24TV teh govoric še nista potrdila niti zanikala, glede novinarja, ki je po volitvah z Nove24TV odšel na Domovino, pa dobro obveščeni viri iz RTV Slovenija pravijo, da je pogodba že podpisana, Svetina naj bi postal novi voditelj večerne informativne oddaje Odmevi na prvem programu Televizije Slovenije. Sam informacije še ni komentiral – zaenkrat lahko tako le upamo, da bo na RTV-ju končno zavelo nekaj svežega vetra.

Sara Bertoncelj