fbpx

Dober dan za medije – od danes so v skladu z zakonom fotografije na STA brezplačne, enako tudi radijski servis

V.d. direktorja STA Igor Kadunc in direktor Ukoma Uroš Urbanija. (Foto: STA/Demokracija)

Dober dan za medije – od danes so fotografije na STA brezplačne, prav tako pa tudi celoten radijski servis; tako kot je sicer tudi zapisano v zakonu o STA in kot bi moralo biti tudi do sedaj, vendar pa prejšnji direktor Bojan Veselinovič več točk zakona pač ni upošteval. “V prvi vrsti pričakujem, da bo servis tj. javna služba, ki jo predvideva zakon o Slovenski tiskovni agenciji opravljena tako, kot jo predvideva zakon. In pričakujem, da tukaj ne bo nobenega izigravanja. Zakon je zelo natančen, povzetki novic v slovenskem in angleškem jeziku, radijske novice, vsebine iz naslova narodnih manjšin, novice po svetu, v zamejstvu in ne nazadnje tudi fotografije morajo biti vsem dostopne, brezplačno, pod enakimi pogoji,” je bil ob podpisu pogodbe z novim direktorjem STA jasen direktor Ukoma Uroš Urbanija.

Kot je že znano, sta v. d. direktorja STA Igor Kadunc in direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija podpisala pogodbo o opravljanju javne službe STA v letošnjem letu – to isto pogodbo, ki je prejšnji direktor Bojan Veselinovič ni uspel podpisati v mesece trajajoči sagi, ki naj bi STA privedla skoraj do bankrota. Kot je v izjavi za medije povedal Urbanija, je s pogodbo opredeljeno, da STA dobi za letos 2,028 milijona evrov, kolikor predvideva njen poslovni načrt.

Urbanija je takrat povedal, da pogodba temelji na zakonu o STA, ki govori o tem, da mora STA objavljati povzetke novic o dogodkih v Sloveniji in svetu v slovenskem in angleškem jeziku, pripravljati mora tudi radijske novice, fotografije z najpomembnejših dogodkov ter v celoti vsebine o manjšinah in slovenski skupnosti v zamejstvu in po svetu. “In kar je najpomembnejše, vsebine morajo biti brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji. Upam, da je to pozitivno sporočilo ne le za medije, ki koristijo te vsebine, ampak tudi za vse zaposlene, kajti bilo je nesprejemljivo, da je nekdanje vodstvo STA zaposlene izkoriščalo v obupnih poskusih, da bi se izigravalo zakonska določila,” je dejal Urbanija.

“Tudi jaz sem se spraševal, v čem je problem, da nekdanji direktor Veselinović ni želel podpisati pogodbe, ki bi omogočala normalno financiranje STA. Problematičen mu je bil v pogodbi člen, prepis zakonskih obveznosti, ki jih ima STA v zvezi z izpolnjevanjem javne službe,” je ob podpisu pogodbe v naši oddaji Tema dneva povedal Urbanija. Ko sta se dobila s Kaduncem, sta razrešila določene dileme in izkazalo se je, da tisto, kar zakon določa, ni mogoče v pogodbi opredeliti drugače, kot je v zakonu. To je bila pravzaprav tista stična točka, zaradi katere sta zelo hitro našla skupni jezik. Veselinovič je namreč nasprotoval upoštevanju zakona o STA, ki opredeljuje fotografije kot del javne službe, in kot del javne službe zakon določa, da morajo biti brezplačne. “Kot veste, STA pod direktorjem Veselinovičem tega ni omogočala in so bile fotografije plačljive,” je spomnil Urbanija. Vse kaže, da se bodo stvari na STA sedaj končno postavile v normalno ter zakonito stanje.

Sara Bertoncelj