Poredni ministri, sporne smrti, prisluškovanje in bodeča žica

Foto: epa

Letošnje leto je v Sloveniji najbolj zaznamovala begunska kriza in postavljanje ograje ob meji s Hrvaško. A spremljale so nas tudi druge afere. V zdravstvu so nas pretresali škandali na otroški srčni kirurgiji in nevrologiji, še vedno pa iščemo generalnega direktorja največje zdravstvene ustanove. Tu so še zapleti glede arbitražnega sporazuma, afere z zaslužki in plagiati pa so odnesle tudi nekaj ministrov.

Za vas smo izbrali pet najodmevnejših političnih dogodkov, ki so zaznamovali Slovenijo v letu 2015, mnogi od njih pa bodo imeli posledice tudi v prihodnjem letu.

Begunska kriza in postavljanje ograje

Begunska kriza je letošnje leto nedvomno najbolj zaznamovala, ne samo v Sloveniji, pač pa v celotni Evropi. S spremembo poti beguncev in migrantov, ki so začeli v Evropo prihajati tudi preko Balkana, je krizo občutila tudi Slovenija. Več sto tisoč vojnih beguncev in ekonomskih migrantov je sprva želelo priti v Nemčijo preko Madžarske. Ko je ta ob meji s Hrvaško postavila ograjo in mejo zaprla, se je glavni migrantski tok preusmeril čez Slovenijo.

V dveh mesecih je Slovenijo prečkalo okoli 350.000 ljudi, za azil pa jih je zaprosilo 127. V začetku migrantske krize je Slovenijo pestilo mnogo logističnih težav, krivci za to pa so bili predvsem Hrvati, ki niso spoštovali dogovorov, migrante pa so v Slovenijo nenadzorovano spuščali preko zelene meje. Danes v državo dnevno še vedno vstopa nekaj tisoč ljudi, ki jih preko namestitvenih centrov nato peljejo v Avstrijo. Največjo škodo pri tem trpijo tamkajšne občine, policisti, vojaki in humanitarni delavci.

Ob izjemnem številu ljudi, ki vsak dan prečkajo našo državo, in slabih izkušnjah s prečkanjem zelene meje so postale zahteve po vladnih ukrepih vse glasnejše. Sprva so na vladi trdili, da ograje na meji ne bodo postavili, nato so priznali, da bodo morda postavili “tehnične ovire” na nekaterih delih zelene meje, danes pa imamo žičnato ograjo na celotni meji s Hrvaško. Ta sproža veliko nezadovoljstva predvsem med prebivalci obmejnih občin, saj, kot pravijo, škoduje njihovemu turizmu in gospodarstvu in neposredno vpliva na njihovo kakovost življenja.

Leto zdravstveni afer: Nevrološka klinika, srčna kirurgija in UKC

Zdravstveno sfero je letos zaznamovalo veliko afer. Že v začetku leta je v javnosti odjeknil primer na nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Glavni akter te afere je bil nevrolog Ivan Radan, ki naj bi 83-letnemu umirajočemu bolniku dal smrtonosni odmerek kalija in morfija. Kasneje se je sicer zagovarjal, da je šlo zgolj za provokacijo (zaradi nevzdržnih razmer na kliniki), a je preiskava razkrila, da so sumiljive še nekatere druge smrti njegovih bolnikov.

Radan je ostal brez zdravniške licence, jeseni pa so mu odvzeli prostost. Obtožen je bil umora šestih oseb. Ob razkritju afere je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zahtevala odstop vseh njegovih hierarhično nadrejenih do vršilca dolžnosti generalnega direktorja kliničnega centra Simona Vrhunca. To se sicer ni zgodilo takoj, saj so se vodilni dolgo časa upirali, a je UKC kasneje ostal tako brez generalnega kot strokovnega direktorja, pa tudi brez glavne medicinske sestre.

Na srčni kirurgiji pa nas je pretreslo poročilo mednarodne komisije, ki je opravljala nadzor nad otroško srčno kirurgijo. Ugotovili so, da je bilo v letih, ko je oddelek vodil Izraelec David Mishaly, narejenih veliko napak. Predvsem je bil šokanten podatek, da naj bi zdravniki v letu 2012 lahko preprečili kar 4 smrti. Primer še ni rešen, zaradi malomarnosti pa je bil ovaden en kirurg.

Prav tako v UKC Ljubljana še vedno potek borba za mesto generalnega direktorja. Že dve leti največjo zdravstveno ustanovo v Sloveniji vodijo vršilci dolžnosti. Ko je z imenovanjem spornega Andreja Baričiča že izgledalo, da bo to mesto končno zasedeno, se je kmalu izkazalo, da temu ne bo tako. Zaradi svojih osornih izjav in pritiskov na vlado ni dobil njene podpore, zato je odstopil. UKC Ljubljana je tako še vedno brez generalnega direktorja s polnimi pooblastili, fukcijo vršilke dolžnosti pa trenutno začasno opravlja Brigita Čokl.

Afera z arbitražnim sporazumom

Letos smo pričakovali, da se bo zgodba z arbitražnim sodiščem nadaljevala, a drugače, kot se kasneje tudi je. Decembra letos naj bi bila sodba arbitražnega sodišča znana, s čimer naj bi bila določena meja s Hrvaško. A se je – naprotno od pričakovanj – zgodila prisluškovalna afera. Hrvati so objavili prisluhe pogovorov med slovensko agentko Simono Drenik in našim arbitrom Jernejem Sekolcem na sodišču, kjer ji je povedal, da bo Slovenija ohranila dostop do odprtega morja. Hrvaška je po tem takoj pričela z umikom iz arbitražnega sporazuma, češ da Slovenija goljufa. Zagreb je z arbitražnim sodiščem prekinil vse stike.

V javnosti so se pričeli pojavljati sumi, da je Hrvaška afero načrtno sproducirala, saj so bili posnetki pogovora narejeni že leta 2014, objavljeni pa so bili mnogo kasneje. Prav tako so mnogi pravniki mnenja, da Hrvaška iz arbitražnega sporazuma kar sama ne more izstopiti. Prisluškovalna afera je povzročila odstop obeh vpletenih in pričela se je nova saga z iskanjem naslednjega slovenskega arbitra. Ko smo že imenovali neodvisnega strokovnjaka, predsednika meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama, je ta po petih dneh odstopil. Svojo izbiro smo nato prepustili arbitražnemu sodišču. Trenutno teče tam rok za predložitev dokazov glede prisluškovalne afere, Hrvati pa s sodiščem še naprej ne komunicirajo.

Težavno leto kar za nekaj ministrov

Tudi letos v vrstah vlade ni šlo brez afer, najbolj pa je bil letos na udaru sektor izobraževanja, znanosti in športa. Sprva je to ministrstvo vodila Stanka Setnikar Cankar, ki pa ga je bila primorana zapustiti, saj so v javnost prišli podatki o izjemnih vsotah, ki jih je Setnikar Cankarjeva dobila za delo preko avtorskih pogodb. Podatki so bili podani za zadnjih 11 let, in sicer za vse zaslužke, ki so prihajali iz sredstev javnega sektorja.

Setnikar Cankarjevo je nadomestila Klavdija Markež, ki pa na tem mestu ni dolgo zdržala. Izkazalo se je, da je njena magistrska naloga na fakulteti za državne in evropske študije plagiat. Kmalu je bila primorana odstopiti, danes pa ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vodi Maja Makovec Brenčič.

Trenutno pa se s težavami na svojem delovnem mestu spopadajo tudi  nekateri drugi ministri. Odstop finančnega ministra Dušana Mramorja zahteva 144 županov slovenskih občin, težave pa ima tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, saj policisti že več kot en mesec stavkajo, dogovora med njimi in vlado pa še ni na vidiku.

Sporne menjave na vodstvih SDH in DUTB

Celotna saga o Družbi za upravljanje terjav bank (DUTB) se je pričela s poročilom KPK, ki je ugotovila, da so prispevki za vodilne previsoki, računsko sodišče pa je ugotovilo, da vlada pri prenosu slabih posojil na slabo banko ni ravnala dovolj učinkovito. Pri tem je poslovanju DUTB izdalo negativno mnenje. Vlada je zoper to ukrepala, znižala plače in odpustila tri od štirih neizvršnih direktorjev. Ko je ponovno poročilo prikazalo le delno uspešnost vlade, je ta razrešila člana upravnega odbora Larsa Nyberga in Torbjörna Manssona.

Na vodilna mesta je postavila nekatere ljudi, ki so v javnosti dvignili veliko prahu. Med drugim sta Marko Simoneti in Marko Jazbec v vodstvu NLB delala ravno v času, ko so se podeljevali nekateri sporni krediti podjetjem, ki so danes pristala na DUTB.

Medtem je do afer prihajalo tudi na Slovenskem državnem holdingu (SDH), ko je vlada zavrnila seznam novih nadzornikov in podala svoj seznam, ki ga je kasneje potrdil državni zbor.

M. G.

 • Novakec

  Dobro jutro, vsak dan ostane cca 200 migrantov ki jih jodlarji zavrnejo v slolandiji, krasno darilo za novo leto poleg davkov in povečanih cen ki jih kot po tekočem traku napovedujejo zblazneli pohlepneži v vladi, v raznih agencijah, občinskih svetih, komunali, energetiki-vsak mesec za cca 1€ večja položnica- itd…

  • avtohtoni neandartalec

   Zakaj so Madžari pravzaprav sploh komplicirali z arabskimi čobani, če je bilo pa že od začetka jasno, da po zraku ne morejo. Kaj pa nas to stane, če sicer pazne vagone nabutamo z ljudmi in jih peljemo tistih par sto kilometrov čez alpe, glede na koristi, ki smo in jih bomo šele deležni v zahvalo od evropske unije. V politiki so načela zelo draga, to bi Orban vendar lahko vedel, da proti vetru scati Madžarska pač ne more. Mi smo pa majhni in skromni, pridni in ubogljivi, predvsem pa tolerantni in naučeni od majhnega pravilno razmišljati s svojo glavo, spet bodo nekateri dobro zaslužili, pa še cel kup sicer nedojemljivih in nemogočih brutalnih ukrepov bodo mimogrede naprej porinili, ne da bi se večina sploh zavedela kako bo to spreminjalo naša življenja v prihodnosti. Ker ne vemo in tudi ne moremo vedeti, le kako bi lahko?

   • Novakec

    In kaj ima to z mojim komentarjem?

    • avtohtoni neandartalec

     Hm, zanimivo ekonomsko vprašanje, nenazadnje govorimo o več sto tisoč potrošnikih, ki pomagajo našim storitvenim agencijam ustvarjati novo dodano vrednost, kar se bo prihodnje leto zagotovo poznalo tudi na proračunu, ki se odraža na položnicah…

     • Novakec

      Njihovo potrošnjo boš pa ti plačeval, bom še jaz piskerček pristavil.
      Ni nam pomoči z tako miselnostjo provokatorjev.

     • MEFISTO

      Avtohtoni neandertalec ni provokator, on resnično tako misli in še huje.

      Poglej na Politikis!

 • avtohtoni neandartalec

  Če bi objavili celoten seznam kje vse je bilo zaznati sume korupcije javnih uslužbencev, bi lahko prišli do zaključka, da se je letos praktično povsod kradlo. Zgleda nIhče ni spal, normalno, če smo si sposodili pa milijarde, od katerih večina ni videla niti centa, lol :)
  Mene je zmotila rast vojaško policijske države, vojski smo podelili represivna pooblastila nad civilisti,s čimer je praktično prevzela oblast, pod vodstvom predsednika države, ki je v izrednih razmerah tudi naš maršal. Če sem prav razumel, želi pravosodje cenzurirati civilne uporavnike interneta pri ponudnikih priključkov, kaj takega mi je znano samo iz Severne Koreje.
  Za letos pričakujem, da bodo v javnosti prepovedali vsakršno natolcevanje in sploh omenjanje drugih dimenzij in potovanja v času, ker bi si lahko potem ljudje predstavljali, da obstajajo kake alternative, Pahor pa se bo pred kamerami najbrž začel oblačiti kot general in uniforme ne bo več slačil, da mu ne bomo mogli očitati, kako zapravi preveč denarja za svoje estestske potrebe, odslej bo najbrž skromen kot je bil Gadafi.

  Dogodek leta je bil pa zame zagotovo policijska stavka, ki jo je moralno vodil nekdanji agent Udbe, pred parlamentom pa so vzklikali in kazali s prstom, da so notri neki lopovi. Najbrž so mislili na Slovenske državljane, glede na to, da so v parlamentu zbrani predstavniki ljudstva. Sem pa vesel, da je število prometnih nesreč in infarktov, med stavko precej padlo, manj je tudi novih malih zadev na pravosodju.
  Aja, pa Janša in Bavčar sta spet free, saj prav, vedno sem trdil, da za Janeza ni zapor.

  • Novakec

   Kaj vojska, problem so rdeči palčki (redarji) inšpektrji za vsak dr.k, Furs, Durs, Dars da ne naštevam naprej.

  • marta

   Kaj so gramofonsko ploščo pojedel ? Sam prašam.

  • Osti jarej

   .. :-)

 • viktorh

  “Težavno leto kar za nekaj ministrov”

  Hvala, dobro ste izbrali. S tem podnaslovom pa se ne strinjam.

  Glasiti bi moral: “Težavno leto z vlado”.ž

 • tzt

  “Mutti” bi pa lahko ukinila vizume za turiste iz Sirije, Iraka in Afganistana.

 • if

  Protidemokratično delovanje oblasti Mira Cerarja, ustavnega pravnika, se nadaljuje!

  ZL, SMC, SD in Desus so demokraciji vsilili nedemokratično igro, ki je bila predmet referenduma.
  Zlorabo parlamenta so na referendumskem kriteriju izgubili z rezultatom ZA : PROTI = 37 : 63.

  Parlament je Cerarjeva oblast zlorabila tudi z uporabo inovatorja Hanžka v obliki protiustavnega načela “Ni sramotno kršiti ustave, kadar imajo pravniki različna mnenja”.

  Stranka SMC je to načelo inkubatorsko realizirala. V osrčju parlamenta je formirala “Ad hoc” skupino petih pravnikov: Ciril Ribičič, Franc Grad, Rajko Pirnat, Aleš Zalar, Dino Bauk.
  Ti so oblikovali odločitev, ki je preko parlamentarnega stroja povozila stališče pravne parlamentarne službe, ki ga je obvezujoče potrdilo US z rezultatom Režim Mira Cerarja : Demokracija = 0 : 6!

  Sklep!
  Cerarjeva oblast je, v času od umestitve 14.09.2014 do danes, deležna dveh demokratičnih direktov, ki jih še zmeraj ne razume, ker Miro Cerar zadeve ni spopsoben proučiti!
  Oblast Mira Cerarja : Demokracija = 0 : 2.

  Miro Cerar, ustavni pravnik?

 • Peter

  Je sploh kakšen dan minil brez obelodanjenja kakšne afere?
  Nova morala nove vlade.

  • Vera

   Redki so bili dnevi , za katere smo vedeli, toda ta vlada zna tudi prav vse nekaj časa dobro skrivat. Novinarji so tisti , ki bi morali vsi poročati samo resnico, ne tisto , kar jim ukažejo iz vrha . Edino na Nova24TV , Reporter nas informirata natančno in pravočasno.
   Morala te vlade ja na dnu, saj noben minister noče odstopit, čeprav dela nepopravljive napake . Če sem odkrita , vsi z Cerarjem vred bi morali oditi, čimprej tem bolje .

   • Peter

    Mene je zjutraj kar strah odpreti npr Pozareport, ker vem, da bo spet butnila ven nova afera v kateri so izginili miljoni in ki jo bodo “uradni” mediji spet mirno ignorirali.

   • Peter

    Zavedati se je treba, za kaj je bila ta vlada nastavljena. Zato, da omogoči nadaljevanje kraje. In to dela uspešno. Zakaj bi jo potem menjali?

 • Janez

  Ljubii ljudje, zlasti meni ljubi po rodu pravi, zavedni SLOVENCI !( nam sovražne med nami . Takoj ….zaznam).. zakaj se v nasi r slo ne pogovarjamo preprosto iskreno in odkrito? Zakaj nekateri takoj svoja ? Stališča.. npr .. lgbt, zl, post kom ljudje .. takoj proglasajo za .. napredna, kulturna, humana .. pa to niso?!
  Ko pa je taka lazna velikodusnost podpora nedelu, nravni slampariji, alko in droga razvadam..?!
  SLOVENSKA OBMEJNA PODROČJA GOTOVO BI RABILA KAJ ISKRENE, NEZAPRAVLJIVE POMOČI TEM OB MEJI .. ZA RAZVOJ BIO KMETIJSTVA, OBRTI GOSTISC … DAJANJE DENARJA KAR TAKO .. DA REVČKII NE BODO REVCKI .. PA SE MI ZDI .. BREZ SMISLA TROSENJE ..
  Raje jim zrihtajte kake sodobne obrtne in tehniške sole v obmejnih krajih, da se vasim mladim ne bo treba dalec v Lj vozit, se, selit, zaradi solanja!? Zal vem za vec primerov mldih iz BK, ki se vLj niso nic solali.. ampak ..le zapadli v droga klape in zallostno propa3dli, ..dalec od starsev in v njihovo zalost.. gotovo! . Vse skozi moje oči videno! PA MLADE ODVADITE ZANASANJA NA DRZAV, vzgojite jihv osebno samostojnost, brez opore drzave. Vsak sam simora pridobiti znanje za samostojno delo, obrt, poklic.. tako kot je toodnekdaj bilo v okolisu Komenda, Domzale OKOLJE Z NAJVEC OBr.. v r slo).. od koder sem jaz
  Iskrenost je tudi vedno dobrodošla, tudi ob tarnanju zaradi zicneograje.. prizadeti le posteno je treba govoriti, MORDA VAM LJUDEM OB MEJI TA OGRAJA ? MOTI, OTEZUJE …? TUDI KAK ?SVERCKOMERC?
  No, saj ce ? Gre le za kake drobne zivilske, obrtne ?preprodaje preko meje,to se ni tako hudo. Huje je s kakkimi ? Nelegalnimi transporti droge, orozja ? preko meje? A je tega kaj? O tem v zvezi z ograjo vas .. nisem..NIC Slisal reci dragi ljudje iz BK .. Pa meni manj ljubi ljudje iz ZL? A .. srecno 2016 lp Janez

 • Vrhovni sodnik

  Dosti mam te vlade, zato naj spoka.

 • Janez

  Bela krajina, zahtevajte sodobne obrtne sole vv BK, pa reden dovoz turistov k vam v lepo BK. Imejte velike druzine, p a vero v boga, v dobro in lepo! Pa moski in ženske se imejte radi, srecno J tisri kumrovec levicar dr, D. STRAJN PA NAJ OBISCE KAKE PENZIONISTKE IZ SFRJ FABRIKE BETI Janez

 • Nata

  Ne, niso hoteli ( ker je predlagala SDS ) OGRAJE………raje so postavili bodečo žico !

  Arbitražni sporazum nam bo pa še grenil življenje – če bomo dobili ” en ror ” do mednarodnih voda , bomo lahko zadovoljni – Erjavec si bo pripel kar medaljo !!

  Eh, kakšno težavno leto za ministre ?? To je njihova dobro plačana služba ! Težavno je bilo za nas – državljane !

  Da pa je vlada izkoristilala migrantsko krizo za menjave na DUTB IN SDH……..je pa že kaznivo dejanje ! Celotno vlado bi morali ovaditi !!