fbpx

Dokument razkriva: To v Srbiji počneta Jankovićev plagiatorski magister in proračunski milijonar Hakl

Odprtje novih prostorov Lekarne Ljubljana. Ljubljanski župan Zoran Janković in direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič (marec 2009). (Foto: STA)

Prekmurski proračunski milijonar Boris Hakl, oče lastnika časnika Večer Uroša Hakla, in nekdanji direktor Vzajemne in Lekarne Ljubljana Marko Jaklič, ki se ga javnost spomni zlasti kot plagiatorja pri magisteriju, ki so mu ga zato odvzeli, in po črni gradnji, imata skupen biznis v Beogradu, priča dokument, ki smo ga prejeli v uredništvo.

Jaklič je direktor, s Haklom pa sta vsak polovični lastnik podjetja Privredno društvo MB Pharm IT, registriranega za računalništvo programiranje.

In prav to je posel, kjer se pretekli poti Hakla in Jakliča križata, saj je bil proračun prek raznih podjetij v državni lasti v preteklosti že zlata jama za Haklova slovenska računalniška podjetja. Denimo Lekarna Ljubljana, ki jo je vodil Jaklič. Vir, ki nas je opozoril na posel, opozarja tudi na datum ustanovitve srbskega podjetja Hakla in Jakliča: “Firma je nastala nekaj dni po tistem, ko je Jaklič moral oditi iz lekarn. Glede na ime firme pa očitno tudi v Srbiji delata IT za lekarne.”

Iz proračuna v luksuz
Haklova družina sicer denar iz proračuna porablja za lasten luksuz. Eno od očetovih podjetij je v Bohinju kupilo vikend, za katerega je porabilo več, kot je vredno. Več si lahko preberete na povezavi.

Boris Hakl je sicer v Sloveniji lastnik niza podjetij.

Aplikacija protikorupcijske komisije Erar pa razkriva milijonska nakazila, ki so jih v zadnjih letih iz slovenskega proračuna prejela Haklova podjetja. Zlasti prek lekarn.

Podjetje Hakl & Hakl lastniško obvladujeta Boris in Uroš Hakl, vsak je polovičen lastnik podjetja, ki je s proračunskimi posli zaslužilo že 2,1 milijona evrov. Večino, 1,8 milijona, s Pomurskimi lekarnami.

Podjetje Hakl IT je osrednje Haklovo podjetje za poslovanje z lekarnami. Milijone so doslej zaslužili pri javnem zavodu Lekarna Ljubljana, Pomurskih lekarnah in Gorenjskih lekarnah, koliko, razkriva fotografija spodaj.

Boris Hakl je sicer 43-odstotni lastnik podjetja Hakl IT, preostalo pa je v lasti podjetij gradbene družine Polanič, pri kateri je bil, preden je postal minister, zaposlen predsednik SD Dejan Židan.

Slabo četrtino milijona evrov je po podatkih Erarja z lekarnami zaslužilo podjetje v lasti družbe Hakl IT Frontlab.

Boris Hakl je tudi direktor podjetja Ekobiro, katerega lastnica je sicer Tatjana Hakl.

Škandal24.si