fbpx

Dokumenti postavili na laž nekdanjega urednika Mladine: Botteri se je v času afere JBTZ aktivno sestajal z režimsko Službo državne varnosti in to ne zaradi pridobivanja informacij, temveč izdajanja!

Glavni urednik Mladine v času afere JBTZ in sedanji kreativni direktor Mladine Robert Botteri (Foto: RTV Slovenija)

Tedenski časopis Mladina je zabredel v hudo kašo s pomočjo njihovega takratnega glavnega urednika Roberta Botterija. Po mnenju določenih in takratnih preiskovanj, je bil v takratni vlogi ne samo urednika, temveč tudi kot obveščevalec za policijo in UDBO. Na njegov račun so se vsuli komentarji in obtožbe pred komisijo Mladine, kjer so mu očitali sodelovanje z nasprotno stranjo, predvsem informiranje takratnega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla in sodelavca SDV Mirana Frumna, ki je tudi aretiral Janeza Janšo. Botteri je trenutno kreativni direktor Mladine, v intervjuju z RTV Slovenija pa ga je RTV predstavila ravno nasprotno, kot kontroverznega urednika, ki je provociral takratno oblast, označili pa so ga za upornika in borca za demokracijo. 

Po mnenju predsednika vlade Janeza Janše je bil takratni glavni urednik Mladine Robert Botteri glavni informator takratne Uprave državne varnosti izmed urednikov časnika Mladina. “Mislim da je bil bistveno bolj važen vir za tajno policijo urednik Mladine, Robert Botteri. On je bil tajni sodelavec Udbe,” je 25 let po tako imenovanem procesu proti četverici JBTZ – Janši, Ivanu Borštnerju, Davidu Tasiču in Franciju Zavrlu, za javnost povedal Janša. Janševe navedbe je komentiral tudi publicist Igor Omerza, ki je na proslavi predstavil knjigo o dogajanju v času afere JBTZ. “Lahko rečem to, da se je Botteri nedvomno skrivaj sestajal s sodelavcem tajne policije Milanom Frumnom,” je za Dnevnik TV Slovenija povedal Omerza.

Kreativni direktor Mladine Botteri je na TV Slovenija zanikal obtožbe Janše, da je bil v času afere JBTZ, sodelavec Uprave državne varnosti. “Hotel je pridobiti informacije od mene, ravno tako pa sem jaz tudi igral igro in hotel informacije od njega. Ne obstaja niti ena informacija, ki bi jo on dobil od mene, pa ne bi bila javno objavljena v Mladini,” je pojasnil Botteri in dodal: “Kdor misli, da sem jaz bil sodelavec druge strani, mislim da ima velike težave z razumevanjem tistega časa ali pa ima težave sedaj in bi rad spreobrnil pozornost drugam.” Botteri je namreč nekoč pričal na skupščinski komisiji za raziskavo političnih okoliščin ljubljanskega procesa. “Ne vem, če sem službo o čemerkoli obveščal. Kadar me je Tovariš Frumen poklical, sva se dobila in takrat sva se pogovarjala, spraševal me je različne stvari. Ni me spraševal samo o tujih agencijah, pogovor je potekal, kot sem napisal že v Mladini o določenih zadevah znotraj mladinske organizacije, mirovnih gibanjih, o Janši in tako naprej,” je pričal Botteri.

Robert Botteri (Foto: RTV Slovenija)

V poročilu iz te komisije je uredništvo Mladine izvedelo več o Botterijevih sestankih s SDV, kot je dotlej vedelo in več kot je bilo objavljeno v Mladini. Po zapisih sodeč je Mladina zabredla v hudo kašo po Botterijevi zaslugi, njegovo pričanje na omenjeni skupščini pa naj bi bilo že vnaprej zrežirano.
Dokumenti pričajo drugačno zgodbo, saj je po zapisanem sodeč  sodeloval s takratno SDV in KOS, pri tem pa tudi nekaj stvari prikril
Toda dokumenti razkrivajo, da je imel Botteri nedvomno več sestankov s Frumnom in več kot je to objavil v Mladini. Na prvem sestanku je Frumnu poročal o stikih s tujimi novinarji predvsem z agencijo Vecoo Press na Dunaju. Botteri je na seji komisije po dokumentih sodeč napačno pričal, saj je po eni strani povedal, da se je sestanka s Frumnom udeležil tudi Ocvirk, v svojem zapisu v Mladini pa je zapisal, da je bil Ocvirk prisoten na razgovoru s Štiftarjem. V nadaljevanju je Botteri zatrdil, da je zanesljivo imel le pet sestankom s Frumnom, a se je kasneje izkazalo, da jih je bilo najmanj devet. Na ostalih srečanjih naj bi tako bila glavna tematika uredništvo in njihovi sodelavci, za srečanja pa naj bi vedel samo Zavrl. Frumen je zatrdil, da sta se pogovarjala tudi o takratnem novinarju Janši.
Miran Frumen je bil poleg aretacije Janše eden tistih, ki je aktivno sodeloval pri zaplembi članka “Noč dolgih nožev”
Frumen je bil eden tistih, ki je aktivno sodeloval pri zaplembi članka “Noči dolgih nožev”. Šele kasneje so pričeli izhajati v Mladini “Spomini prvoborcev” v katerih je Botteri prvič spregovoril o stikih s Frumnom. Kot je takrat povedal Borštner je šele po pregledu fotografij Janševe aretacije izvedel, da ga je aretiral ravno Frumen. Po Janševi aretaciji je Botteri Zavrlu pojasnil stike s Frumnom, nakar mu je Zavrl odsvetoval stike z UDBO. Botteri je zagotovil, da bo s Frumnom stike prekinil, a se je ponovno sestal z njim , predmet pogovora pa je bil Borštner.

Foto: Arhivski dokumenti

Foto: Arhivski dokumenti

Foto: Arhivski dokumenti

Foto: Arhivski dokumenti

Foto: Arhivski dokumenti

Foto: Arhivski dokumenti

Foto: Arhivski dokumenti

Sara Kovač