fbpx

Dolgotrajni birokratski postopki pridobivanja gradbenega dovoljenja bodo kmalu preteklost

Foto: Pixabay

Najpomembnejši ukrep Strateškega sveta za digitalizacijo za številne Slovenke in Slovence, ki si želijo zgraditi nov dom, je e-gradbeno dovoljenje. Z njim želijo popolnoma digitalizirati in poenostaviti pridobivanje gradbenega dovoljenja, in sicer z vzpostavitvijo portala, prek katerega bomo oddali vlogo za gradbeno dovoljenje v elektronski obliki, nato pa bi prek portala ves čas spremljali potek postopka pridobivanja dovoljenja. S tem bi se bistveno povečala transparentnost in hitrost odločanja.

Strateški svet za digitalizacijo, ki ga vodi Mark Boris Andrijanič, je predstavil prvi sveženj 40 ukrepov s področja javne uprave in digitalne družbe, gospodarstva in podjetniškega okolja, zdravstva, izobraževanja, novih tehnologij in digitalne diplomacije, ki ga je vlada potrdila prejšnji teden. S konkretnimi rešitvami na področju digitalizacije naj bi Slovenijo popeljali med prvih pet digitalno naprednih držav v Evropi do leta 2026.

Med prve ukrepe je Strateški svet uvrstil ukrepe, ki so za državljane najpomembnejši in najnujnejši in jih je lahko realizirati relativno hitro – to so e-gradbeno dovoljenje, e-osebna izkaznica ter ukinitev prometnega dovoljenja. Ukrepi na področju zdravstva pa naj bi pripomogli k reševanju življenj s pomočjo naprednih tehnologij, pri čemer bi prihranili milijon evrov pri javnih naročilih in zmanjševali čakalne vrste. Med njimi je Andrijanič omenil telemedicinsko obravnavo kroničnih in onkoloških bolnikov ter uvedbo aplikacije za dostop do osebnega zdravnika ter e-javno naročanje v zdravstvu. Na področju gospodarstva naj bi rešitve poenostavile poslovanje podjetij z državo spodbudile nastajanje zagonskih podjetij ter pripomogle, da bi se slovenski IT strokovnjaki vrnili v Slovenijo. To naj bi storili z možnostjo nagrajevanja zaposlenih z delnicami in opcijami podjetja. Na področju izobraževanja pa so se osredotočili na vseživljenjsko učenje digitalnih veščin ter premagovanje digitalne neenakosti. Ob tem so predlagali uvedbo digitalnega bona za pridobivanje e-veščin.

Nič več papirologije, če nas ustavi policist, nič več dolgotrajnih pridobivanj gradbenih dovoljenj
Predsednik Strateškega sveta Andrijanič je dejal, da je Slovenija še vedno ena izmed držav, kjer se uporablja prometno dovoljenje v fizični obliki, kar pa v 21. stoletju ni več potrebno. Lastništvo avtomobila se bo po novem dokazovalo z e-potrdilom, ki si ga bo lahko vsak natisnil, toda primarno bo vse potekalo elektronsko. Dodal je še, da je najpomembnejši ukrep za številne Slovenke in Slovence, ki si želijo zgraditi nov dom, e-gradbeno dovoljenje. S tem želijo popolnoma digitalizirati in poenostaviti pridobivanje gradbenega dovoljenja in sicer z vzpostavitvijo portala, preko katerega bomo oddali vlogo za gradbeno dovoljenje v elektronski obliki, nato pa bi preko portala ves čas spremljali potek postopka pridobivanja dovoljenja. S tem bi se bistveno povečala transparentnost in hitrost odločanja.

Pa bi se digitalno nevešči ljudje lahko bali te nove e-revolucije? Andrijanič odgovarjal, da je vseživljenjsko učenje digitalnih veščin ena izmed njihovih prioritet. “Digitalna vključenost je nekaj, kar moramo doseči čim prej,” meni Andrijanič in dodaja, da mora to postati stvar celotne družbe, ne samo mladih. Zato predlagajo uvedbo digitalnega bona za spodbijanje digitalnih veščin za vse generacije. “Vsi moramo uspeti v digitalni dobi skupaj.” Bon bi v prvi vrsti izkoristili starostniki za tečaje na področju digitalnih veščin.

Več si oglejte na spodnji povezavi:

Sara Kovač