Sploh še kdo verjame Šeficu? Avstrija vrača migrante, on pa to zanika

Po vzoru Švedske in Danske tudi Nemci zaostrujejo migrantsko politiko. Vračanje migrantov v Avstrijo bodo še okrepili; Avstrijci pa napovedujejo, da jih bodo še intenzivneje vračali nazaj v Slovenijo. Kljub temu slovenska vlada še vedno trdi, da se vračanje migrantov ne izvaja. Šefic ni hotel pojasniti, kako se bo Slovenija odzvala, ko bo tukaj obtičalo tisoče migrantov.

Migrantska kriza dobiva vedno nove razsežnosti. Po uvodnih povabilih Angele Merkel, ko je v Nemčijo dobrodušno povabila vse begunce in migrante, je realnost dosegla tudi Nemčijo. Prva je kulturno dobrodošlico že pred časom prekinila Švedska, ko je poostrila svoj nadzor na meji z Dansko. Ta ji je sledila in omejila vstop migrantov v državo preko dansko-nemške meje. Nemci so nato začeli vršiti pritisk nad Avstrijci in bolj množično vračati migrante nazaj v Avstrijo.

Domino efekt se torej nadaljuje – Avstrija sprejme od Slovenije le še tri konvoje po 540 oseb dnevno. “Nikogar nisem povabil, nikogar ne vabim in tudi vlada ni nikogar povabila,” je dejal avstrijski kancler Werner Faymann.

“Nemčija mora biti poštena o dejstvu, da njena vrata za vse begunce niso več brezpogojno odprta,” je danes povedala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. “Potrebno se bo odpovedati neomejeni kulturi dobrodošlice,” je še dodala. Avstrija se namreč spopada z vse večjim številom migrantov, ki jih Nemčija zato, ker v njej ne želijo zaprositi za azil, na meji z Avstrijo zavrača.

Slovenska vlada: Vračanje migrantov ne obstaja
A slovenska vlada si še vedno zatiska oči. Na današnji novinarski konferenci je sekretar notranjega ministrstva Bojan Šefic dejal, da povratni migracijski tok ne obstaja. Večkrat je poudaril, da tega ni ter da se Slovenija nima česa bati. Na vprašanja, kaj bo država storila v primeru vračanja, pa so bili odgovori seveda zelo splošni. ”Na to ne bomo pristali, Slovenija ne bo žep za migrante,” je povedal Šefic, obenem pa priznal, da Slovenija s Hrvaško nima dogovora. Hrvate je Slovenija sicer obvestila o zmanjševanju števila sprejetih migrantov kot odgovor na avstrijske pogoje, a se Hrvati za naša obvestila niso zmenili kaj dosti. Po besedah Šefica jih zadnje dni upoštevajo.

Avstrijci jih ne bodo jih vračali na Madžarsko, ampak v Slovenijo
Na Madžarskem do večjega vračanja migrantov ne bo prišlo, saj jim po mnenju Sveta Evrope za človekove pravice ”zaradi nedavnih sprememb v azilni zakonodaji v tej državi grozijo kršitve človekovih pravic”. Ostane torej Slovenija; Avstrijci so po 26. decembru lani zaostrili pogoje za vstop v državo in Sloveniji že vrnili več kot 1300 migrantov, kot so zapisali v sporočilu za javnost vladnega urada za komuniciranje. Velik del teh so po dodatnih postopkih sicer sprejeli, zdaj pa napovedujejo še ostrejše vstopne pogoje.

1500 zahtev, da Slovenija sprejme migrante
Čeprav slovenska vlada povratnega toka ne vidi, pa je do danes že prišlo do zahtev različnih držav, predvsem Švice in Avstrije, naj Slovenija skladno z Dublinsko pogodbo sprejme odgovornost za obravnavo migrantov. Gre za 1500 takšnih primerov – osnova teh zahtev je, da morajo migranti za mednarodno zaščito zaprositi v prvi državi, v katero vstopijo. Ker to v nobenem primeru ni bila Slovenija, vlada vse prošnje zavrača.

SLS napoveduje shod
Po ocenah predsednika stranke SLS Marka Zidanška pa je trenutna varnostna situacija v Sloveniji slaba in zaskrbljujoča, ob zaprtju meja drugih evropskih držav pa bi se lahko še poslabšala. Zato v sredo, 20. januarja, organizirajo shod na Prešernovem trgu, na katerem bodo vlado pozvali k sprejetju takojšnjih ukrepov za zagotavljanje varnosti državljanov, predvsem glede na trenutne varnostne razmere v Evropi.

M. G.