Dopolnilno zavarovanje bo postalo obvezno in še dražje

Foto: STA

Zgodovinska, tudi reformna odločitev.” Tako je vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic napovedal, da bo podprl podržavljenje prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga je predlagala njegova stranka. “Razmere na področju zdravstva so slabše kot pred letom. Pa ne zaradi tega, ker vam to govori opozicija. To vam je povedal vaš vodja strateškega sveta za zdravstvo pri predsedniku vlade Erik Brecelj. Ta zakon ne rešuje ničesar, ohranja dopolnilno zdravstveno zavarovanje v enaki višini kot doslej in še dodatno znatna sredstva zajema iz državnega proračuna in s tem ogroža tudi stabilnost javnih financ,” je glasovanje proti v imenu SDS napovedal Zvonko Černač. 

Ta zakon je velika prevara. Večina ljudi misli, da bodo plačevali manj kot doslej, resnica je nasprotna. V zakonu natančno piše, kdor ga je natančno prebral, da bodo plačevali več. In to vsako leto več. Kar ne bodo plačevali neposredno od svojih neto plač, neto zaslužka in neto pokojnin bodo plačevali posredno prek slovenskega proračuna, kjer si je vlada že zagotovila do 240 milijonov evrov varovalke,” pa je glas proti utemeljil in napovedal Janez Cigler Kralj (NSi).

Krivec pomotoma glasoval za
Za podržavljenje doslej prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja je po teh napovedih glasovalo 49 poslancev Svobode, SD in Levice, proti pa 29 iz opozicijskih SDS in NSi. Za je glasoval tudi podpredsednik državnega zbora Danijel Krivec (SDS), ki se je pri glasovanju zmotil. Njegovo napačno glasovanje na razplet ni vplivalo. Pred tem so vladajoči zavrnili dopolnilo, da bi podržavljenje obveljalo že septembra, kar je poslanska skupina Svobode najprej tudi predlagala, a je vlada potem dosegla zamik uveljavitve do novega leta. NSi je uveljavitev že septembra predlagala, da bi preprečili insolventnost zavarovalnic pred novim letom, ki zdaj izvajajo to zavarovanje, ko morajo plačevati več, hkrati pa je vlada prepovedala povišanje zavarovalnih premij. Glasovanje v zadnjem branju o zakonu se je razpletlo tako:

Poslanci pa so veliko bolj soglasno s 57 glasovi za in brez glasu proti spremenili zakon o političnih strankah in strankam s poslanci zagotovili več denarja za poslovanje in volilne kampanje, znižali so globe za kršitve in spremenil način izračuna državnih dotacij, ki bo po naslednjih volitvah manj velikodušen do strank, ki nimajo zastopnikov v državnem zboru. Več o vsebini sprememb, ki se bile uzakonjene zelo na hitro, lahko preberete v povezanem članku o začetku procedure.

Poslanci pa so popravili tudi zakon o kmetijstvu, da bi vlada lahko zbirala podatke o cenah kmetijskih pridelovalcev, predelovalcev in prodajalcev. Ugotoviti želi, zakaj so cene v trgovinah zrasle in so pri nas višje kot v Italiji, da bi lahko na tem področju v prihodnje ukrepala.

Peter Jančič, Spletni časopis