fbpx

Dr. Krek in dr. Beovićeva odločno demantirata zapis Marjana Šarca na Facebooku o Janševem “samovoljnem preklicu epidemije”

Marjan Šarec. (Foto: STA)

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, ki ga vladno poročilo o nakupih zaščitne opreme bremeni odgovornosti, da so bila skladišča blagovnih rezerv ob razlagistvi epidemije 12. marca prazna, se v opoziciji vidno pomika vse bolj v levo. Mnenje poznavalcev je, da se bo Šarec poskušal v nenavadno slabi konkurenci Dejana Židana, Alenke Bratušek in Luke Mesca boriti za naziv t.i. vodje opozicije, mesta, ki ga leve stranke po sedemletni vladavini niso več vajene, a bo to bržkone težka naloga, saj mu po januarskem odstopu verjame vse manj volivcev. Tudi njegovo delovanje v opoziciji v času koronakrize pa je vse prej kot kontruktivno, njegov prvi svetovalec, njegov nekdanji državni sektetar Damir Črnčec, celo vabi s provokativnimi videoposnetki na proteste, ki so v času prepovedi množičnega zbiranja seveda nezakoniti. Črnčec in Šarec sta bila v zadnjih tednih glasna kritika ostrih vladnih ukrepov za zajezitev bolezni covid-19, strašila sta z Janševo diktaturo in pozivala k mehčanju ukrepov, na katere pa sta se sama tako ali drugače požvižgala. Zdaj, ko je vlada razglasila konec epidemije, temu spet nasprotujeta.

Nazadnje Šarec, ki se je danes spet oglasil na Facebooku in kritiziral odločitev predsednika vlade Janeza Janše, da razglasi konec epidemije. “Prof.dr. Bojana Beovič je potrdila, da strokovna skupina ni bila obveščena, prav tako ni ničesar vedel NIJZ. Da o ministru za zdravje Gantarju niti ne govorim. Saj ga tako ali tako v času epidemije skoraj nismo zaznali. Prvi v Evropi smo razglasili konec epidemije in odpiramo meje za vse državljane EU,” kriči Marjan Šarec v današnjem zapisu iz, očitno, spet praznega bazena.

Na Nova24TV smo se namreč obrnili na generalnega direktorja Inštituta za javno zdravje, dr. Milana Kreka, ki je besede Marjana Šarca odločno zavrnil s pojasnilom, da se je nanje obrnil prav zdravstveni minister dr. Tomaž Gantar in jih zaprosil za strokovno oceno, če vlada lahko prekliče epidemijo. “Naša strokovna skupina epidemiologov je pregledala podatke za zadnjih 14 dni. Ugotovili smo, da smo imeli samo 30 novih primerov okužbe, kar pa pomeni, da naše zdravstvo situacijo obvladuje, zato lahko preidemo v normalno fazo delovanja,” nam je v telefonskem pogovoru pojasnil dr. Krek, ki bo v ponedeljek tudi gost naše televizije v večerni informativni oddaji Tema dneva.

Pomembno je razlikovati tudi termin epidemije, saj imamo denimo epidemijo gripe v Sloveniji vsako leto, a jo lahko obvladamo. “V primeru koronavirusa pa smo prešli v fazo epidemije, ko smo zaprosili državo, da jo razglasi, saj smo potrebovali vse dodatne zmogljivosti, saj smo ocenili, da zaradi povečanega števila okužb v naših bolnišnicah ne bi zmogli obvladati navala pacientov,” je pojasnil dr. Krek, ki pravi, da zdaj pomoč civilne zaščite ni več potrebna.

Dr. Milan Krek. Foto: STA.

NIJZ za vlado pripravlja strokovno mnenje, kateri ukrepi naj se zadržijo tudi po 1. juniju
NIJZ je torej po besedah dr. Kreka zdravstvenemu ministru Gantarju prižgal zeleno luč, na podlagi katere je vlada v četrtek pozno zvečer preklicala epidemijo, a odlok stopa v veljavo šele z 31. majem. “Vlada ni preklicala epidemije čez noč, tega ne moreš storiti kar čez noč. Preklic je torej napovedala vnaprej. V praksi to pomeni, da se s koncem maja tudi zdravstvene ustanove vračajo k normalnemu obratovanju.” Krek je še dodal, da strokovna skupina na NIJZ za Vlado Republike Slovenije tudi pripravlja priporočila o ukrepih, ki jih bo zaradi previdnosti in v izogib morebitnemu drugemu valu smotrno zadržati v veljavi še tudi po 31. maju.

Šarčeve navedbe, “da je brez vsake študije, čez noč, je vlada razglasila konec epidemije”, je zanikala tudi dr. Bojana Beović, vodja strokovne vladne svetovalne skupine na področju boja s koronavirusom. “Prosim, da njegove besede demantirate. Vlada ni povozila našega mnenja. Drži, da se je časovno mudilo zaradi tega, ker bi se ukrepi iz prvega in drugega korona paketa avtomatsko podaljšali do konca junija, naša strokovna skupina pa se v tako kratkem času ni uspela sestati. Zato so poleg mnenja NIJZ upoštevali moje osebno mnenje, ki je bilo takšno, da razmere dopuščajo preklic epidemije,” nam je v telefonskem pogovoru potrdila dr. Beović.

Njena strokovna skupina se je nato zvečer vseeno sestala in sprejela še enako enotno mnenje. Po besedah dr. Beovićeve bi sicer sama osebno ukrepe o omejitvi gibanja preventivno še zadržala, a je razumljivo, “da samo ob eni ali dveh novih okužbah na dan ni več razlogov, da stoji cela država.”

Dr. Bojana Beović. Foto: STA.

Šarčev zapis naletel na negativen odziv tudi med njegovimi prijatelji
Šarčev zapis o tem, da ni nobene študije in strokovne podlage za odločitev vlade, torej ne drži. Prav tako ne držijo njegove navedbe, “da je vse v rokah Janeza Janše in Jelka Kacina”. Gre torej za izrazito političen zapis, v katerem sicer skuša predsednik LMŠ še enkrat opravičiti svojo januarsko kalkulacijo, ko je nepričakovano odstopil, skušal izsiliti volitve in utrditi oblast na račun glasov volivcev svojih dotedanjih partneric: “Mi je bilo težko odstopiti in zavreči praktično vse, za kar sem si prizadeval leto in pol. In danes se vidi, kako je bila naša vlada kar v redu. Ni bila idealna, a vsaj vedeli smo, da delamo za ljudi. Vsaj nekateri. Drugi so pa iskali ves čas neke druge scenarije.”

V zaključku svojega zapisa Šarec še trdi, “da se je razblinil mit o Janezu Janši kot nekom, ki obvlada krizne razmere. Ustrezajo mu, to je dejstvo, vendar jih ne zna reševati. Posledica bo visok javni dolg in skregan narod, to je pa tudi vse”. Glede na to, da ima Slovenija v tem trenutku najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, so številčni kritični odzivi v komentarjih pod njegovim zapisom razumljivi.  “Debilno, da govori nekdo, ki je pobegnil od odgovornosti. Prvo pometi pred svojim pragom, potem govori ,a ne o politiki, tu si pogorel,” je odgovoril Izidor D. Schenk. “Pozdravljeni. Jaz sem za vas dal podpis za kandituro za predsednika, pa nebi več, ker si nisem mislil, da se ne boste povezovali z nikomer, razen z levimi in skrajno levim,i pa da nekdo iz vaše generacije še vedno vrjame v partizanske zgodbice. Lep pozdrav vsem in ostanite pozitivni,” pa je zapisal Marko Orehek.

L. S.