Kmalu si boste lahko vsadili čip, ki bo preverjal prisotnost koronavirusa v vašem telesu

Datum:

Prihaja novost na področju zdravljenja ukužb s koronavirusom: ameriški in poljski raziskovalci skupaj razvijajo vsadek, ki bo povezan z mobilno aplikacijo in bo ugotavljal prisotnost koronavirusa v našem telesu. Implantant pa bo informacije o zdravstvenem stanju posameznika tudi posredoval zdravstvenim ustanovam. Bo pa vložek odkrival tudi prisotnost nekaterih drugih virusov, rakastih celic in celo meril inzulin v krvi. 

                   

Kmalu bomo verjetno dobili kožni elektronski vsadek, ki bo analiziral prisotnost koronavirusa v našem telesu. V tej smeri tudi potekajo združeni napori poljskega podjetja Hemp & Wood in ameriškega podjetja Alivecel, ki se ukvarja z biotehnologijo. Omenjeni vložek bi sicer lahko ugotavljal tudi prisotnost nekaterih drugih virusov, poleg koronavirusa še  sars in mers, poroča Polonia Christiana.

Pogodba med podjetjema je bila sicer sklenjena 10. maja, središče omenjenega projekta pa je na Poljskem. Gre za podjetje z imenom Joint venture. Cilj je razviti implantant, ki bo vsajen med palcem in kazalcem. Podjetje se namerava ukvarjati z razvojem živih celic v človeškem telesu, predvsem z odkrivanjem beljakovin, ki jih ustvarjajo že omenjeni virusi, zanimalo pa jih bo tudi merjenje drugih snovi v telesu, kot sta na primer glukoza, inzulin, pa tudi zaznavanje rakastih celic. Vsadek naj bi beležil celo anomalije kot je srčna kap in podobno.

Foto: wikimedia commons

V podjetju so prepričani, da so uporabniki vsadka lahko tako bolniki, kot tudi delavci različnih podjetij ali pa kar celotno prebivalstvo. Osnovna naloga implantanta bo mobilni aplikaciji pošiljati podatke o zdravju posameznika. V nadaljevanju pa bo aplikacija podvržena nadzoru uporabnikov sistema in njihovim zdravnikom ter zdravstvenim ustanovam pa še raznim agencijam za nadzor nad javnim zdravjem ter tudi raziskovalcem.

Vsadke bodo kupovala številna medicinska in farmacevtska podjetja po vsem svetu

Vsadki naj bi delovali med 6 in 12 meseci, morda celo dlje. Produkte, ki jih bo izdelalo omenjeno podjetje, se bo dostavljalo tako podjetjema Alivecel in Hemp & Wood, kot tudi mnogim drugim zdravstvenim in farmacevtskim podjetjem po svetu. Implantanti bodo na voljo v ZDA, na Poljskem in drugod v Evropi.

Na trg pa prihaja tudi zdravilo za covid-19. “Podatki kažejo na to, da ima remdesivir očiten, nespregledljiv pozitiven vpliv na zdravljenje bolezni” je prepričan Anthony Fauci, sicer Direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni v ZDA, glede omenjenega zdravila, ki ga testirajo v številnih državah po vsem svetu. Lek, ki je v osnovi sicer namenjen zdravljenju ebole kaže pozitivne učinke pri zdravljenju okuženih s koronavirusom.

Ameriški raziskovalci so namreč na skupini 1090 pacientov naredili test, pri katerem so eno skupino zdravili s tem zdravilom, drugo pa s placebom. Zdravilo je pokazalo učinkovitost pri osebah, v poznejšem stadiju obolenja. Poljski strokovnjaki ob tem poudarjajo, da bi bilo Remdesivir smiselno dati pacientom že v začetnem stadiju obolenja, saj bi le tako lahko prišli do pravega učinka in ne šele na koncu kot priporoča avtor zdravila – ameriško podjetje Gilead.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...