fbpx

Dr. Maver: Nekateri mislijo, da je prišel čas popolnega obračuna z dediščino preteklih dveh let

Dr. Aleš Maver (Foto: STA)

“Tisti, ki so bili več kot tri desetletja večino časa na oblasti, imajo nekakšno slabo vest, da v samem procesu osamosvajanja in demokratizacije niso odigrali ravno vodilne vloge. In da niso bili glavni igralci pri nastanku države, ki jo že 30 let skoraj v celoti obvladujejo.” To je po prepričanju dr. Aleša Mavra temeljni problem, ki bi lahko bil v ozadju ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve.

Zgodovinar dr. Aleš Maver je bil gost oddaje Spoznanje več, predsodek manj na Radiu Ognjišče, kjer je med drugim komentiral usodo Muzeja slovenske osamosvojitve, za katerega vemo, da ga želi ministrica za kulturo Asta Vrečko ukiniti in združiti z Muzejem za novejšo zgodovino. Če od svoje namere ne bo odstopila, jo čaka interpelacija.

Maver je pojasnil, da bi “Muzej slovenske osamosvojitve morali kot skupnost pozdraviti in v njem videti družbeno nujnost.” Hkrati je poudaril, da bi z združitvijo muzejev enostavno zamenjali novi oblasti “neljubljenega” direktorja muzeja.

Nekateri mislijo, da je prišel čas popolnega obračuna z dediščino preteklih dveh let
Po prepričanju Mavra bi se morali oblastniki izogibati potez, ki poglabljajo napetosti v družbi, in se zatekati k takim, ki napetosti blažijo. Toda pri tem se boji, da nova oblast Slovenijo dojema kot svoj fevd, kjer lahko počne vse, kar se jim zljubi. “Imamo kar naprej neko veliko neravnotežje, kjer so eni večino časa pri koritu, drugi pa večino časa v opoziciji. V tem trenutku je to že v osnovi porušeno ravnotežje okrepljeno še s tem, da smo imeli pred nedavnim dveletni intermezzo. In vsaj nekateri mislijo, da je zdaj prišel čas popolnega obračuna z dediščino teh dveh let.”

Nato je še okoli ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve dodal: “Tisti, ki so bili več kot tri desetletja večino časa na oblasti, imajo nekakšno slabo vest, da v samem procesu osamosvajanja in demokratizacije niso odigrali ravno vodilne vloge. In da niso bili glavni igralci pri nastanku države, ki jo že 30 let skoraj v celoti obvladujejo.” To je temeljni problem, ki bi lahko bil v ozadju, je še dodal dr. Maver za Radio Ognjišče.

Sara Kovač