fbpx

Premier Janša izzval gradbenike – več kot 1700 m2 nedograjenih bolnišničnih kapacitet v ljubljanskem UKC, 10 dni časa za hitro adaptacijo

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar in predsednik vlade Janez Janša na ogledu neadaptiranih prostorov (foto: Janez Janša)

V bolnišnicah narašča število bolnikov s covidom-19, a imajo zaenkrat dovolj postelj, je povedal direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman. “Zdravstveni delavci se ne bodo predali,” je poudaril in dodal: “Ne bomo dopustili, da ljudje stojijo pred bolnišnicami, v pomanjkanju kisika, ker ni praznih postelj.”

Medtem je predsednik vlade Janez Janša spomnil na kar 1700 m2 nedograjenih bolnišničnih kapacitet v UKC Ljubljana. V manj kot 10 dnevih bi lahko s hitro adaptacijo zagotovili veliko število oskrbnih mest za covid bolnike, je predlagal Janša.

Trenutno se v Sloveniji število oseb, okuženih s koronavirusom, podvoji vsakih šest ali sedem dni, kar se pozna tudi v bolnišnicah. “Če smo še ta konec tedna rabili okoli 400 bolniških postelj, jih bomo že konec naslednjega tedna okoli 1000,” je orisal direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman.

V bolnišnicah se trudijo zagotoviti čim več prostora. Zato odpuščajo nenujne bolnike in ne naročajo novih. Običajne oddelke je treba tudi arhitekturno prilagoditi, da so primerni za obravnavo bolnikov s covidom-19. Vzpostaviti morajo varne poti, filtre za osebje, logistiko za vnos hrane in zdravil ter odvoz kontaminiranega materiala, je naštel Rozman.

Začenja zmanjkovati prostora

“Ne sprašujemo se več, katera bolnišnica mora koga vzeti. Tudi tisti, ki niso bili vešči dela z virusnimi pljučnicami ali dela na intenzivnem oddelku, so se sprijaznili in se priučili,” pove Rozman in poudari, da bolnikov ne bodo puščali pred bolnišnicami.

V tem trenutku še niso na prelomnici, ko bolnikov ne bi mogli sprejeti. Vzpostavljena je bila tudi republiška koordinacija in dispečerski center, kjer lahko zdravniki dobijo informacije o prostih posteljah. “Bolnika se lahko usmeri tudi izven regije,” je povedal. Bolnišnice pa imajo trenutno tudi dovolj zaščitne opreme.

Glede spremenjenega načina testiranja na novi koronavirus, pa je Rozman razložil, da se bo število brisov omejevalo v okoljih, kjer je brisov preveč in predstavljajo preveliko obremenitev za sistem.

Kot je pojasnil, se bo prioritetno testiralo bolnike, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Informacija o okuženosti je namreč pri njih pomembna zato, da se okužba ne širi znotraj bolnišnic. Testiralo se bo tudi zaposlene v domovih za starejše in v zdravstvu ter tiste, ki imajo zaradi službe veliko kontaktov.

“Kjer lahko testirajo vse, naj testirajo vse,” je dodal.

Prebivalce pa je znova pozval, naj se držijo preventivnih ukrepov. Zavest posameznikov o nujnosti spoštovanja ukrepov je, tako Rozman, najpomembnejši ukrep za preprečevanje širjenja epidemije. “Vlada lahko zapira kar hoče, če se ljudje tega ne bodo držali, ne bo pravega učinka,” je dodal.

Demokracija