V SD s svojim predlogom o demografskem skladu želeli blokirati predlog koalicije! Ko to ni uspelo, začeli širiti laži!

Datum:

Stranka Socialnih demokratov je po vseh letih vladanja in koalicijskega partnerstva šele sedaj podala predlog zakona o demografskem rezervah, medtem ko so na vladi že sestavili svoj načrt o demografskem skladu, po sedmih mesecih delovanja. Socialni demokrati so se tokrat pritožili, da je koalicija povozila njihov predlog in zavajajo javnost s trditvami, da je aktualna vlada povozila možnosti za dostojne pokojnine. Poslanci koalicije so pojasnili, predlog smo zavrnili, saj so želeli Socialni demokrati s svojim predlogom blokirati zakon, ki ga je pripravila koalicija o ustanovitvi demografskega sklada, s katerim si želijo urediti pokojninsko problematiko skozi državno premoženje. Vprašanje, ki se pojavlja je, zakaj stranka SD svojega predloga ni podala v zadnjih desetih letih, medtem ko se je pokojninska blagajna redno praznila zaradi demografske situacije.

Prebivalstvo se vsak dan bolj stara, nataliteta pa se znižuje, kar se odraža v pokojninski blagajni. Trenutna koalicija se je odločila ukrepati hitro in je v sklopu koalicijskega zaveze predvidela tudi ustanovitev demografskega sklada, s katerim bi se skozi državno premoženje lahko zagotovilo dodaten denar v pokojninski blagajni. Po besedah ministra za finance Andreja Širclja v Sloveniji nujno potrebujemo spremembe na pokojninskem področju, ker je denarja iz prispevkov, ki jih plačujejo zaposleni, premalo, zato je potrebno doplačilo v znesku malo manj kot milijarda evrov, da se sploh lahko tekoče izplačajo mesečne pokojnine.

Po vseh letih vladanja so tokrat s strani Socialnih demokratov postavili na mizo svoj predlog, kljub temu, da je koalicija že pripravila tudi svoj predlog o demografskem skladu. Z zavajanjem in prirejanjem pa ponovno želijo očrniti delo koalicije v smislu, da so z zavrnitvijo zakona “povozili” možnost dostojnih pokojnin državljanom. Koalicija je predlog zavrnila, ker je pripravila svoj predlog, ki je po njihovo ravno tako dober, kot misli SD za svojega. “Nameravali ste blokirati naš zakon. Svojega bi lahko sprejeli že v zadnjih letih, ko ste vodili Ministrstvo za delo in socialo, če bi vaš namen iskren in bi res želeli kaj urediti,” je zapisala na Twitterju poslanka Alenka Jeraj, s čimer je pojasnila, zakaj je zakon bil zavrnjen.

Povprečne starostne pokojnine so se v zadnjih desetih letih dvignile za borih 45 evrov
Leta 2012 je povprečna pokojnina znašala 617,74 evra, leta 2020 pa 662,97 evra. V zadnjih desetih letih so bile vlade bolj kot ne sestavljene z levosredinsko koalicijo, v kateri je bila tudi stranka DeSUS na čelu s Karlom Erjavcem, ki bi v prvi vrsti morala delati ravno za upokojence, a statistični podatki kažejo drugače.

Višina povprečne pokojnine (Vir: ZPIZ)

Upokojenci so letos prvič prejeli solidarnostni dodatek, decembra je še planirano izredno usklajevanje pokojnin
V času prvega vala epidemije je vlada poskrbela tudi za najbolj ranljive skupine, zato je tudi upokojencem omogočila solidarnostni dodatek, ki je bil odvisen od višine pokojnin. Predlog spremembe glede izredne uskladitve pokojnin je vložil državni svet, z dopolnilom Desusa, na čelu z nekdanjo predsednico Aleksandro Pivec. Na odboru Državnega zbora za finance pa so ga popravili tako, kot se sprememba glasi zdaj. Svet zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje – ZPIZ je sklenil, da se bodo pokojnine s 1. decembrom letos izredno uskladile za dva odstotka. Za dva odstotka se bodo uskladili tudi drugi prejemki, razen letnega dodatka in dodatka za pomoč in postrežbo, ter najnižja in najvišja pokojninska osnova. Še pred planirano decembrsko uskladitvijo pa je povprečna starostna pokojnina znašala 687,83 evrov in je bila glede na lanski september višja za 4,7 odstotka.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...

Grozljive posledice legalizacije evtanazije v Kanadi, ki prihajajo tudi k nam

Evtanazija in samomor s pomočjo sta sprva v Kanadi...

Milei Ukrajini predal helikopterja, ki ju je Argentina prejela od Rusije

Argentina je Ukrajini predala dva večnamenska helikopterja Mi-171E, ki...

Spelji se, Ursula!

Globalistične elite so prepričane, da najbolje vedo, kaj je...