Dr. Tone Jerovšek: Dopolnitev ustave glede financiranja zasebnega šolstva predstavlja družbeni problem zanikanja avtoritete in jemanje veljave Ustavnemu sodišču RS

Foto: STA

Urejanje ustavne odločbe v zvezi s financiranjem zasebnih šol na podlagi spremembe Ustave RS in ne zakona, je za naš portal Nova24TV komentiral pravni strokovnjak in nekdanji ustavni sodnik dr. Tone Jerovšek in dejal, da bo imela takšna sprememba splošno družbene in tudi pravne posledice. “Ravnanje državnega zbora kaže na skrajno nedemokratično družbo, namreč, takšnih metod spreminjanja ustave, ko je treba uskladiti zakon z ustavo in se državni zbor izogiba temu, lahko vidimo v nekaterih nedemokratičnih režimih, kot na primer pri vladi v  Turčiji.”

Najvplivnejši ustavni pravnik v Sloveniji premier Miro Cerar je več kot očitno izumil novo doktrino, torej, če ti ni všeč sodba Ustavnega sodišča Republike Slovenije, spremeni Ustavo RS. Državni zbor je namreč včeraj s 60 glasovi za in 22 proti sprejel sklep, s katerim se je začel postopek za dopolnitev ustave glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva. Takšen korak vsekakor predstavlja izigravanje odločbe ustavnega sodišča, ki jo poslanci že predolgo kršijo in ignorirajo, kar kaže na visoka etična načela Cerarja in njegove druščine iz vrst SMC, SD, DeSUS in Levice.

Jerovšek opozarja, če bo sprejeta ta sprememba, to še ne bo pomenilo, da če bo na tej podlagi sprejet zakon, da ta ne bo še vedno protiustaven. “Tak zakon, ki bo na tej podlagi sprejet, bo prišel v nasprotje še s celo vrsto drugih določb ustave, najprej z načelom enakosti pred zakonom, ker bodo starši, ki bodo otroke dali v zasebno šolo, prispevali za vse otroke v javnih šolah in bodo še sami plačevali osnovno šolo za svoje otroke.” To bo po navedbah Jerovška v nasprotju zato, ker je v skladu z Ustavo RS osnovno šolanje obvezno. “Tu se kaže nek splošni družbeni problem zanikanja avtoritete ustavnega sodišča, mu jemati veljavo in vzpostavljati elemente dvomov v pravno demokratično državo.”

Foto: STA

Aktualna politična skupina/opcija/koalicija lahko spreminja ustavo po svojih interesih in željah
Ustavno sodišče je v odločbi zapisalo, da se lahko neustavnost odpravi tudi s spremembo ustave, kar je Jerovšek komentiral kot neposrečen zapis v tej odločbi in dodal, da to ne predstavlja pogoste prakse. “V mojem mandatu na ustavnem sodišču se ne spomnim, da bi kdaj zapisali takšno klavzulo, ki sicer ni zavezujoča in predstavlja eno od dikcij obrazložitve.” “To, da se pri nas ustava spreminja v državnem zboru in ne z referendumom, predstavlja poseben problem, ker si lahko potem vsaka aktualna politična skupina/opcija/ koalicija spreminja ustavo po svojih interesih in željah, kar je slabo glede na to, da je ustava družbena pogodba vseh državljanov in bi morala biti sprejeta na ustavnem referendumu. Vendar pa zdaj nimamo takšne ureditve v ustavi, niti ni dane te možnosti.”

Jerovšek opozarja, da bo v primeru, če bo dejansko prišlo do spremembe ustave, prišlo do krnitve zasebnega šolstva, vzpostavitve nedemokratične nesvobodne gospodarske pobude, kar bo prispevalo k oblikovanju enorežimskega in enoznačnega sistema, kakršnega smo bili v preteklih petdesetih letih že navajeni.

N. Ž.

 • radames

  Aktualna dopolnitev ustave pomeni tudi nov korak v avtoritarnost režima. Ker imajo v parlamentu ustavno večino, mislijo, da si lahko državo povsem podredijo svojim pokvarjenim željam.
  Narod pa povsem mirno prenaša take posege, ker se ne zaveda, da bodo na koncu udarili tudi po nedolžnih posameznikih. Takega mnenja je tudi Jerovšek.

  “Jerovšek opozarja, da bo v primeru, če bo dejansko prišlo do spremembe ustave, prišlo do krnitve zasebnega šolstva, vzpostavitve nedemokratične nesvobodne gospodarske pobude, kar bo prispevalo k oblikovanju enorežimskega in enoznačnega sistema, kakršnega smo bili v preteklih petdesetih letih vajeni.”

  ZGANIMO SE, DOKLER JE ŠE ČAS! LEPO, LEPO PROSIM!

  • Miha

   Glede na rezultate volitev smo v manjšini tisti, ki smo prepričani, da gre za omejevanje svobode.

 • Franjo Trojner

  V SLOVENIJI JE ZELO OČITNO CRKNILA PRAVNA DRŽAVA, TRANZICIJA IN S TEM DEMOKRACIJA! Bog nas je res fejst vštrajfno za vso naivnost/bebavost pri podpori in izbiri kandidatov na zadnjih parlamentarnih volitvah, zato imamo danes predsednika vlade ABSULUTA3 Cerarja in levo koalicijo strank SMC, SD in Desus, ki so pahnile državo v pravni in moralni kaos, državljane pa v revščino in obup.BOLJE BI NAM BILO, DA SMO NA ZADNJIH PARLAMENTARNIH VOLITVAH VOLILI ZA ŽIVALI, ZA SVINJE, PODGANE ALI OPICE, MORDA OSLE, GOTOVO BI OMENJENE ŽIVALI NA OBLASTI NAREDILE MANJ ŠKODE, kot jo je v teh nepolnih 4 letih naredila nesposobna, nespodobna leva Cersrjeva vlada/koalicija! Pes jim brado lizo, potrebno jim bo vzeti mero.

  • radames

   Zato lepo prosim, da na prihodnjih državnozborskih volitvah, mi, ki se zavedamo, da šibka demokracija v državi crkuje, volimo desne (pomladne) stranke s sorazmerno dolgo tradicijo. Nikar ne volimo Dobovška, Serpentino in tiste leve “stranke”, ki se bodo šele ustanovile. Tem strankam, ki sem jih naštel, ne moremo zaupati, saj niti ne vemo, kam, h komu se bodo usmerile. So enostavno premlade!

   • alojz

    Nekaj je sigurno. V najbolj etični in pošteni novi stranki bosta spet Moderndolfi in Murglova.

    • karpelec

     Sedaj se uresničuje tisto, kar je Murglova napovedala: kar ne bodo postorili na US , bodo pa spremenili ustavo.

   • Franjo Trojner

    Čuj težko bo! Onih mešalcov lufta na Metelkovi, v Pekarni ali Rogovcev je kot listja in trave, zraven prištej še vso pisano paleto kulturnikov in svobodnih umetnikov samo po nazivu in vse pripadnike raznoraznih levih incijativ, pa še pogolten glomazni javni sektor pa imajo nelustriranci znova volitve v žepu. Onih milijon runklov, ki ne hodi na volitve pa itak samo prazen taler in posledično vamp izpred TV ekranov spravi.

    • ahnenpass

     Ni res, tistih japijev je zgolj peščica, v Sloveniji ni prave mladine, sploh pa se vsak poskus upora zatre že v kali. Dovoljeno je zgolj nekaterim, ki uživajo visoko protekcijo staršev in delujejo koordinirano z režimom. To so vse novi agentje, njihovi sodelavci in ovaduhi, če mene vprašate.

   • ahnenpass

    Za njih ne vemo, za establiširano levico in desnico pa ni več nikakršnega dvoma, neizvoljivo.

  • ahnenpass

   Proti Pahorjevi in Janševi vladi, vse ostale niti niso bile tako slabe, čeprav so bile katastrofalne, vključno s sedanjo.

 • Soave

  + + + + + + + +” kakršnega smo bili v preteklih petdesetih letih že navajeni.”
  Seveda, in potomci le teh, ki so se vadili 50 let sedaj to prakso nadaljujejo !!
  Ko sem poslušala njihove argumente, me je presenetila predvsem nesramnost komunjar. Oni Vatovec je celo govoril o lapanju SDS ?? Halo ??
  In predsednik ? Se je že kaj oglasil ?

  Da ne boste samo Cerkev za jezik vlekli .

 • Miha

  Ljudje takšne vladarje potrjujejo, volijo najmanj vsake 4 leta na volitvah.
  Ljudstvo si piše sodbo samo.
  Še enkrat ponavljam.
  Desnica je neučinkovita in neuspešna, razbita na prafaktorje.
  Morali bi najti skupni imenovalec in voditelja, ki bi jih znal povezati, tudi z zamenjavo vodilnih, če je potrebno za skupno stvar.
  V političnih strankah bi moral biti interes državljanov pred interesom posameznika.
  V privatni sferi pa ravno obratno.
  V nasprotnem primeru je levici zagotovljen tudi naslednji mandat.

  • Duhec

   Edino pravilno… ta desnica se mora dokončno potopit, da bo lahko nastalo nekaj novega in dobrega.

   • Soave

    Ne drži ! Saj ni tega napisal ! Ti si tudi ena tistih, ki vedno obrne po svoji meri.

 • Jure kavčičeu

  Nekaj naj pojasnim, čisto preprosto je. Državno financiranje zasebnih šol je v nekaterih primerih že samo po sebi protiustavno. Obstajajo na primer katoliške osnovne šole. Če država financira to šolo, dejansko vsak državljan, veren ali ne, plačuje nekaj malega zato, da se določena skupina otrok skozi šolanje indoktrinira v neko religijo, s katero nekateri Slovenci pač nimamo nič in ne želimo imeti. Če ni v redu, da starši otrok v privatnih šolah plačujejo javne šole, zakaj bi se potem jaz moral strinjati, da plačujem privatne katoliške osnovne šole, če sam menim, da je taka šola še sama po sebi sporna in nesprejemljiva. Prav tako je tako početje favoriziranje neke religie v primerjavi z drugimi, čeprav piše v USTAVI spet, da je naša država sekularna in nimamo državne religije (to je nekaj, kar tukaj radi pozabljate).
  Da, šolanje je obvezno, to je zapisano v ustavi. In šola je na voljo vsakemu, le ta je javna, učni načrt je dobro sestavljen, otroku da to, kar potrebuje za izobraževanje tudi v naprej. Če nekdo ni zadovoljen s tem, potem lahko da otroke v zasebno šolo, a naj le to plača sam. Tudi zdravstvo je zastonj, a če ti greš do zdravnika in zahtevaš odprto operacijo na srcu za brezveze, jo boš plačal sam. Torej država poskrbi, da je državljanom omogočeno to, kar potrebujejo in kar je obvezno, za stvari, ki so ekstra, pa je prav, da plačujemo sami. Če je na tem področju v ustavi luknja oziroma nekaj kar ne sodi tja, potem je prav, da se le ta spremeni. Hvala kur*u, da je tako. Če bi brez debate morali vse upoštevati točno tako kot je, brez možnosti sprememb, potem to tudi ne bi več bila demokracija!

  • Soave

   Prav nič ni tako enostavno !! Enostavno je razložil g. Jerovšek !
   Samo nekaj razloži. Napisal si

   ” Če država financira to šolo, dejansko vsak državljan, veren ali ne,
   plačuje nekaj malega zato, da se določena skupina otrok skozi šolanje
   indoktrinira v neko religijo, s katero nekateri Slovenci pač nimamo nič
   in ne želimo imeti.”

   Torej verni nismo državljani Slovenije ??
   Ti si verjetno tudi eden tistih, ki bi verske simbole, zgodovinske spomenike, itn. . . . . . enostavno zradiral.
   Si res ta prave gore list, ja .

   • ahnenpass

    Državljani smo vsi, nismo pa vsi s posebnimi potrebami.

    • Soave

     Saj tukaj je tisti kavelj. . . . . .

  • alojz

   Da se pa idoktrinirajo v brezspolne levičarje je pa prav?

   • ahnenpass

    Dvakrat narobe.

  • Andreja Knego

   Da dajo starši otroka v zasebno OŠ, to ni ravno nekaj “ekstra”, želijo si zgolj malo drugačen pristop k izvajanju učnega načrta! Ustanoviti OŠ še zdaleč ni enostavno, vsekakor pa to ni neka profitna ustanova!

   Kaj vse državljani plačujemo, s čimer se ne strinjamo, nimamo pa nikakršnega vpliva na to, navsezadnje 4 leta prenašamo posrance, katere nismo volili in bi jih najraje izselili!

   • ahnenpass

    Če gre ves dobiček v roke lastnika, je izobraževalna dejavnost še kako profitna.

    • Andreja Knego

     Brihta, zasebna osnovnošolska dejavnost je apriori neprofitna! Poznaš kakšno, ki posluje z omembe vrednim dobičkom? Veš, da ustanovitev/graditev šole in njeno vzdrževanje/adaptacije ne plačuje država, za razliko od javnih šol!

  • dež
  • dob

   >>Če država financira to šolo, dejansko vsak državljan, veren ali ne, plačuje nekaj malega zato, da se določena skupina otrok skozi šolanje indoktrinira v neko religijo, s katero nekateri Slovenci pač nimamo nič in ne želimo imeti.<<

   Pravilno. Zato je treba preprečiti komunistični verouk v javnih šolah! Ta poteka skozi predmete, ki jih oglašujejo kot program javne šole.
   V resnici so njihova verska (komunistična) razlaga sveta. Zgodovina, geografija, delno tudi slovenščina, saj o Balantiču tam nismo nič slišali. Naj si torej komunisti sami plačujejo svoje verske šole!
   Enako kot Cerkev.
   Ali katerakoli druga religija. S tem hočem povedati, da pri nas ne ločimo komunizma od države in da ga sploh ne vodimo za religijo, kar je. Tovariši so se vtaknili v vse pore družbe, si privatizirali državo in pravni sistem in oglašujejo svojo religijo kot "javnošolski program". Druge religije vodijo kot religije, ki so ločene od države, po zakonu. Skratka, pri nas so "religije" ločene od komunizma. Komunizem je pa sinonim za državo! Slovenec tega dvojega ne loči več.

   Mimogrede: ko so nerodneži kurili kučanovo knjigo v Murglah, so bili tako nerodni, da je niti raztrgati niso znali, da bi gorela. kučanovi mediji so takrat rohneli, češ, glejte jih, fašiste, kurijo knjige!
   Sami se ne spomnijo knjig, ki jih je Partija prepovedala, filmov, ki jih nismo smeli videti, ker Partiji niso bili všeč.
   Seveda, komunistični verouk v javnih šolah deluje še naprej. Pa še plačujemo jim ga.

   • Jure kavčičeu

    Ma lepo vas prosim. Govorite kot da je vsak komunist ko pride iz osnovne šole. Kaj pa ve otrok kaj je komunizem, kaj je desnica, kaj je levica, kdaj je bilo med in kaj po vojni…. zelo malo. Ti ga lahko doma učiš karkoli, tega ti nihče ne more in ne sme preprečiti, šole so pa ok take kot so in niso ena sama komunistična propaganda, to ti pa garantiram. Šele ko se človek sploh začne zanimati za družbo je važno, kakšne impulze dobiva s strani profesorjev, to je pa sigurno v srednji šoli, ne osnovni…. Sam vem, ker sem bil točno takih misli kot vi, ko sem začel z gimnazijo. Ampak ker so me stvari izjemno zanimale in ker sem to študiral in ker me še vedno zanima in me vedno bo, sem si SAM ustvaril mnenje, kot ga imam. Tako da lepo prosim, nehajte s tem…

    • dob

     Če dovoliš, najbolj vljudno kar zmorem: ko te jebe!
     Puši kurac tele indoktrinirano, komunistični vernik, ne me vikat, to mi gre najbolj na kurac, da me nek oboževalec diktature, ki je drugače navdušen nad političnimi umori, vika. Govedo!

  • Mojca pokraculja

   Trditev, da je državno financiranje zasebnih šol samo po sebi protiustavno, je vaše razumevanje, oziroma prepričanje. Mislim, da je zgrešeno in da v ustavi ni nobene luknje. Sicer pa je o tem vprašanju je presojalo Ustavno sodišče, ki je ugotovilo:

   Presoja javnega financiranja izobraževanja z vidika prvega odstavka 57. člena Ustave 8. Ustava pravico do izobrazbe in šolanja določa v 57. členu. Izobraževanje je svobodno (prvi odstavek 57. člena Ustave), država pa ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo (tretji odstavek 57. člena Ustave). Ustavno sodišče je v odločbi št. U-I-68/98 (14. točka obrazložitve) presodilo, da to za državo pomeni predvsem dolžnost, da posamezniku omogoči nediskriminatoren pristop do obstoječih tipov in stopenj izobrazbe ter mu ponudi neki minimalen standard kakovosti te izobrazbe. Ustavno sodišče je tudi že presodilo, da odločitev države, da ne dovoli zasebnih šol (temveč samo javne), v praksi zaradi izredne rigidnostne težnje javnih šol načeloma ni več v sorazmerju s pojmovanjem demokratične družbe. V okviru zasebnega šolstva pravica do svobodnega izobraževanja državo predvsem obvezuje, da ustvari potreben pravni okvir za ustanovitev in delovanje zasebnih šol in da prizna javno veljavnost izobrazbe, pridobljene v zasebnih šolah (21. točka obrazložitve odločbe št. U-I-68/98).

   Pomenljivo je tudi naslednje:

   Statistični podatki kažejo izrazito prevlado javnih osnovnih šol, kar poudarjajo tudi pobudniki in Vlada. Iz podatkov Eurostata izhaja, da je v Republiki Sloveniji v letu 2011 98,4 odstotka vseh učencev osnovnih in srednjih šol obiskovalo javne šole (evropsko povprečje je 82 odstotkov), 0,9 odstotka je obiskovalo državno sofinancirane zasebne šole (EU povprečje je 10,2 odstotka), 0,7 odstotka pa je obiskovalo neodvisne zasebne šole (EU povprečje je 2,9 odstotka).7 Razvid osnovnih šol kaže, da sta poleg tretjega pobudnika vanj vpisana še dva zasebna izvajalca oziroma 0,7 odstotka od vseh 458 izvajalcev.8

   Skratka, gre za umetno ustvarjen odpor do zasebnih šol kot da bi zgornji podatki izkazovali prevlado zasebnih šol. Res smo najbolj zakotna in komunistična država v Evropi.

  • samotoje

   1. Ne plačuješ katoliških osnovnih šol, plačuješ le obvezni državni program. Za vse otroke- v javnih in zasebnih osnovnih šolah. Enako.

   2. Zato, ker plačuješ davke, ti ni treba, nič strahu, postati katolik. Na tak način se pač ne indoktrinira človeka.

   3. Starši otrok v privatnih šolah plačujejo enake davke kot vsi drugi + 15 % šolnine za obvezni državni program.

   4. Ustanavljanje zasebnih šol je prav tako zakonito kot ustanavljanje greznic tipa Mirovni inštitut (ki ga država sofinancira, rezultati pa so grozljivi!).

   5. “Torej država poskrbi, da je državljanom omogočeno to, kar potrebujejo in kar je obvezno, za stvari, ki so ekstra, pa je prav, da plačujemo sami.”
   Tole je pa creme de la creme. Sam Lenin bi te pohvalil. Komentar sploh ni potreben.
   6. Tvoje pojmovanje demokracije je, več kot očitno, plod indoktrinacije v javnem šolstvu. Bog pomagaj …

 • Andrej

  Jure, vsak ima pravico do svojega načina življenja, torej tudi do šolanja. Zakaj so privatne šole neustavne? Samo zato ker so katoliške? Za primerjavo – šest privatnih šol, ne vse katoliške proti tisoč in še nekaj državnih!?! Zakaj moram jaz kot davkoplačevalec podpira – plačevat razne nevladne , vladne ,mednarodne organizacije, in nekaj sto direktoratov, ki so sami sebi namen?

  • ahnenpass

   Zakaj bi morali potomci hrvatov podpirati šole potomcev srbov.

   • Andrej

    ????!

 • Andrej

  Pa še tole, odprta razprava je samo v “desnih” medijih, v ostalih pa je ta tema parlamentarne diktature izginila.

 • bubamara

  Dejmo biti počasi normalna država. Če je privat plačaš iz svojega žepa, če je javno je “zastonj”. Tako težko?

  • karpelec

   Težka logika. Privatni šoli je država podelila koncesijo za opravljanje javnega dela, tako kot je podelila koncesijo zdravniku, ki opravlja delo za javno zdravje ljudi. Kako težko je razumeti to? Javne storitve se opravljajo v privatnih prostorih.

   • bubamara

    No vidiš kje je problem. Koncesije. Ukinit koncesije in ločiti javno od privat. Če to naredimo bo vse postalo veliko bolj transparentno; tako na strani izvajalcev kot na strani uporabnikov. In začela se bo zdrava konkurenca.

    • karpelec

     …ki bo še bolj razslojevala ljudi.

     • bubamara

      Sloji so vedno bili in bodo. Bolj je problem, če bogati ne prispevajo za revne. V Avstraliji bogataš ni upravicen do drzavne pokojnine, čeprav je plačeval vse davke. Siromak ima pa na stara leta zastonj bivanje in zdravstvene usluge.

     • karpelec

      Joj kako daleč smo mi od Avstralije. Ogromno vode bo še poteklo pri nas, da se samo približamo normalnim vodam.

     • bubamara

      Nikoli ne bomo tam. To je miselnost, ki temelji na protestantizmu.

     • karpelec

      V vseh glavah bi morali zavrtet misenost za 180*, da bi lahko sledili vsemu novemu, ko pa nismo (eni) niso zapustili še socializma.

   • radames

    Že jaz sem se prekršil z razlago. Baba je pripopala blond babo za avatar. S tem je povedala, da ni možgansko razvita.

    • bubamara

     Težko je iz sebe spraviti socijalizem; vem.

    • karpelec

     Ej moj Radames, v tem blond avatarju se skriva fant, kaj praviš na to?

  • alojz

   Kaj zdravnika tudi? Nič več privat na zavarovanje?
   Pa dajte levi tistih par sivih celic aktivirat.

   • bubamara

    Sam si si odgovoril. Privat zdravstvo je stvar dogovora med tvojo zavarovalnico in privat zdravnikom. To imajo države v gnilem kapitalizmu. Tokrat ti razmišljaš levičarsko.

  • radames

   Butara na kvadrat! Privatno šolstvo pomeni konkurenco, konkurenčni boj. Zaradi privatnih šol se tudi javno šolstvo trudi, da bi bilo boljše. Če ni konkurence, stagniraš.
   Privatnemu koncesionarju v zdravstvu ne plačaš nič. Tudi privatno zdravstvo pomeni konkurenco javnemu. In če bi bilo privatno zdravstvo bolj razvito, bi bilo bolj razvito tudi javno zdravstvo. Verjetno bi bile čakalne vrste krajše.
   Zakaj ste levakarji umsko manj razviti? In to “manj razvitost” nam vsiljujete po vseh institucijah do državnega vrha. Ne bom ti razlagal naprej, ker tvoji revni možgani ne bodo zapopadli.

   • bubamara

    Sej bo. Naj ti pojasnim. Če imaš privat šolo, se direktor in učitelji trudijo za vsakega učenca, da bo uspešen, da bo veliko odnesel od pouka, da bo najboljši na maturi ali ko diplomira. Ker bo trg dela prepoznal, da iz te šole prihaja odličen kader, bo imel interes vzpodbujati takšno učno okolje->beri bo sofinanciral šole. Mladi bodo ostali v Sloveniji in uporabljali svoje znanje v SLO gospodarstvu ali privat zdravstvu. In krog bo sklenjen. Sedaj plačujemo vsi v eno malho, mladi pa odhajajo v tujino. Če kdo tukaj razmišlja levičarsko, so tisti, ki nočejo zdrave konkurence med privat in javnim.

    • ahnenpass

     Točno tako, povej mu še, da ugled privatnih univerz ne zraste kar čez noč ampak ga morajo graditi stoletja.

  • dež

   Preberi tole od Jeretiča, tam piše kaj je javno in kaj privat, https://neurovirtu.com/2016/04/28/ali-slovenska-levica-razume-razliko-med-javnim-in-drzavnim/.

   • Jovo Jamnica

    Če prav zastopim Jeretiča, mamo državne šole javnega tipa, privatne šole javnega tipa in privatne šole. To je isto ko v Austriji. Zdaj pa še financiranje totih tipof razloži, da bom zastopo.

    • dež

     Imamo državne in privatne javne šole. Oboje imajo enak učni program, ki ga določi država/ministrstvo za šolstvo. Torej, vsi imajo v učnem programu enake predmete, npr. slo, mat, angl, snd, glasba, telvzg., domovzg..
     Ustavno sodišče je reklo, da si za te predmete tudi privatne šole zaslužijo 100% financiranje (kot državne šole) in ne samo 85%. Morebitne dodatne predmete ali aktivnosti finacirajo privatne šole same. Dodati je še, da so privatne šole zgrajene in vzdrževane s privatnim denarjem pri državnih šolah gre za javni denar.

     • Jovo Jamnica

      No, smo že bol blizu. Kaj pa čiste privatne šole??? Kak pa njihovi procenti? primer iz Austrije za privatno šolo javnega tipa.
      ————–

      Gott sei Dank sind wir eine katholische Privatschule mit
      Öffentlichkeitsrecht“, freut sich Transportunternehmerin Christine
      Hödlmayr-Gammer, die mit viel Engagement das Europagymnasium zum Guten
      Hirten in Baumgartenberg gründete, „sonst wäre das Schulgeld für die
      Eltern absolut unleistbar.“ Das Öffentlichkeitsrecht besagt, dass die
      Schule, die es verliehen bekommen hat, den öffentlichen Schulen
      gleichgestellt ist. Es bedeutet, dass die SchülerInnen keine externen
      Prüfungen ablegen müssen und die jeweilige Leistungsbeurteilung
      offiziell anerkannt ist.

     • dež

      Stvari poznam iz medijev, odkar poteka ta debata o izenačitvi sofinanciranja učnih programov. V našem primeru gre za obvezen program v OŠ, v avstrijskem primeru zgoraj gre za srednjo šolo. Kako bo s tem pri nas, ko (če) bo srednja šola postala obvezna, ti ne znam odgovoriti.

     • Jovo Jamnica

      No, jaz sem si poskusil predočit težavo preko avstrijskega članka, saj je tamkaj to mnogo bol transparentno in razumlivo. Mi pa tematika ni blizu.

     • dež

      V vsakem primeru pa ima škarje in platno v roki država, ki podeli toliko koncesij, kolikor je za šolanje populacije potrebno. S tem, da so privatne šole načeloma cenejše za državo, ker jih ni treba zgraditi in vzdrževati z javnim denarjem.

  • samotoje

   Berem tvoje komentarje in moram priznati, da neverjetno veliko napišeš o stvareh, o katerih veš malo ali nič.

   • bubamara

    Hvala.

    • samotoje

     Ni za kaj.

 • Lilika

  Bojim se, da se bojijo, da bi otroci ugotovili, da sta Ratko in Radovan (glede muslimanov) imela prav, da bi sprejeli njun način.

 • Caetano

  Verske skupnosti so družbenokoristne organizacije je presodilo ustavno sodišče že dolgo nazaj. Boj proti financiranju zasebnih šol je dejansko boj proti pluralnosti šolskega sistema.

  • ahnenpass

   Po tvoji logiki, bi lahko odprlo svojo osnovno šolo tudi Društvo ljubiteljev praženega krompirja.

 • cploger

  Če so se že lotili spreminjanja ustave po svoji volji, bi lahko končno uveljavili še voljo ljudstva o vpeljavi večinskega volilnega sistema, ki smo jo izkazali na referendumu leta 1996.

 • antimur

  Kaj na takšno zločinsko kršenje Ustave pravi ustavni pravnik Cerar, ko se njegova golazen norčuje in cefra najvišji slovenski akt, to je Ustavo, kaj pravi na to Pahor, pa Serpentinšek, pa Kučan s svojo golaznijo v Forumu 21, pa Turnšek s svojimi zombiji, pa Klemenčič s svojim levofašističnim pravosodjem. Nobeden od navedenih ne pisne ničesar, ker so prav oni tisti, ki organizirajo in podpirajo takšne zločine. Čas je za orožje, s pametjo pri teh zločincih ne prideš nikamor. Sami državljani moramo braniti Ustavo, če jo kdo ne spoštuje, enostavno po njem, to je naša dolžnost in pravica.

 • janez zorman

  To je v bistvu samo pokazatelj, kako se družbeno politični lobi učiteljev javnega šolstva, boji konkurence v privatnem šolstvu in seveda tudi primerjav ocenjevanj v javnem in zasebnem šolstvu.

  • bubamara

   Kakšna je konkurenca, če isti učitelj dopoldan uči na javni srednji šoli, popoldan pa na ljudski univerzi ? Nobena. Ali pa zobozdravnik dopoldan v zdravstvenem domu, popoldan pa pri koncesionarju ? Nobena.

  • samotoje

   Problem je v sistemu vrednot, ki jih otroci pridobijo v zasebnih šolah, v javnih pa ne. Teh vrednot multikulti, LGBT, teorija spolna, zblojena, amoralna, zadeta, vsegliharska scena ne more prebaviti. Pri nas je osnovnošolski program v določenem okviru obvezen in ga morajo izvajati vse šole- javne ali zasebne. In prav zato mora biti financiran preko proračuna. Vse druge stroške pa krijejo lastniki in starši. 15% ( 85 % država plačuje že zdaj ) je samo izgovor, da bi se šli v šolstvu spet socializem- vsi enako indoktrinirani.

   • Jovo Jamnica

    In ki bojo pol fse tote privat šole doble učitele, keri nebojo indoktrenirani??? Pr kameltrajbarah????

    • samotoje

     Sicer tvoje “štajeriš” pisanje bolj težko berem, a vseeno: učitelji v zasebnih šolah so tam zato, ker je sistem vrednot na teh šolah tudi njihov sistem vrednot. In takih ni malo.

     • Jovo Jamnica

      Ja no, na število zasebnih šol pri nas, bi se kar strinjal.

 • RATATA

  Bom malo vseglihar, za kar se vnaprej opravičim in takoj zaključim s tem takole:
  Če misli tistih 60 od devetdesetih deputatov, da so prijeli Boga za jajca s tem, ko so v koaliciji pokvarjenih, se krepko motijo!
  Vsega si pa ras ne morejo dovoliti!
  Oziroma, če si bodo dovolili prav vse, jih bodo zagotovo dobili po prstih.
  In prsti bodo ločeni od njihovih rok.

  • karpelec

   A veš kako bodo čudno videti okončine brez prstov, kdo bo pa stiskal tipke v parlamentu?

   • RATATA

    Tistih, katerim bodo prsti ločeni od rok zaradi razlogov uzurpiranja oblasti zagotovo ne bo več v parlamentu. V parlament se tudi ne bo štulil nihče tak, ki bi hotel oblast izrabiti.

  • traktor

   Kuga pa je to čudnga,njihovi možgani so se ločili od glave že v rani mladosti.

 • Johan

  Vladajoča koalicija je mafija brez primere v Svetu

 • Antonius

  Pa saj je vendar jasno! Izvoljeni kleptomanski prasci v vladni koaliciji so se s pomočjo izvoljene ustavne večine v parlament odločili, da ne bodo z državnim denarjem podpirali nobene osnovne šole, ki nima v vsebini učnega programa poveličevanje revolucije in zlagane eNOBe.
  Njihov *spravni* spomenik od njih (po)spravljenim je lažna vsebina, ki ji nikakor ne bodo dovolili, da se sooči s predavano resnico v zasebnih osnovnih šolah o revolucionarni bratomorni moriji.
  Sanitarno počiščenje grobnice morilcev poleg državnega parlamenta je prva domina, ki bo posledično na koncu tudi v osnovne šole pripeljala resnico o zlagani eNOBe.

  • bubamara

   V privat šolah učijo drugačno zgodovino kot v javnih ?

   • Antonius

    Ja, laž in resnica sta si v njunem soodnosu vedno drugačni !

    • bubamara

     Mislim, da je razlika med privat in javnim šolstvom v kvaliteti poučevanja in ne toliko v razlikah glede učne snovi. Vsaj kolikor poznam zadeve od blizu.

     • Antonius

      Tudi laž je mogoče zelo *kvalitetno* ponujati. Na državne gre zadeva kvalitetnega laganja celo lažje od rok, kot na zasebne stroške.
      Lep dan vam želim, gospod bubamara.

 • ogledalo

  Hočete zasebne šole? Plačajte jih sami! Ustava se lahko dopolnjuje, spreminja. Z zakonsko določeno večino, seveda.

  • Andrej

   Špegu, ustava naj bi bila čim manj popravljana. Vse se da uredit z zakoni, ki so v sozvočju z ustavo. Pika! Pri tem primeru gre pa za tlačenje ustavne pravice, ki je bila na vseh inštancah potrjena, vendar nekaterim, ki se imajo za nekaj več to ni všeč. Je pa tudi druga zgodba; levih šol ni zato, ker ni niti enega sposobnega, ki bi jo postavil. Pa malo vprašaj koliko otrok teh, ki so proti tem šolam, so imeli otroke v prav teh.

 • Mojca pokraculja

  Bravo dr. Jerovšek !Jasno in nedvoumno:
  “bo prispevalo k oblikovanju enorežimskega in enoznačnega sistema, kakršnega smo bili v preteklih petdesetih letih že navajeni.”
  Tak sistem imamo tudi zadnjih 26 let.

  • ahnenpass

   Danes je še veliko slabše, primerljivo edino z vladavino fašistov, med nacistično okupacijo.

   • Mojca pokraculja

    Fašisti se delklarirajo za antifašiste

    • ahnenpass

     Še več, nabijajo v prazno, zato se jih tudi ne da izpostaviti in kritizirati.
     Fašist fašistu ne izkoplje oči.

 • Marija

  Kdo je pomagal k zmagi tega debila Cerarja in ostalih 60, s tako večino spraviti v parlament? Jambrek, Jerovšek, Boštjan M Zupančič cerkev…, pa saj samo Kučan ne zmore tega? Nezrelim ljudem ste dali dinamit v roke in zdaj se čudite eksplozijam.

 • eksorcist

  Ahmeda v Ustavo! :)

 • matjazr7

  Hja, saj so tudi za 90. člen o referendumu samo v parlamentu izglasovali, pa ni bilo težav. Me zanima če bi šlo skozi, če bi se popravek znašel na referendumu. Če se prav spomnim je tudi SDS sodelovala pri tem. Tako da kar seješ, to žanješ. Mogoče bo pa desnica kdaj imela večino, pa upam, da ne boste štiri leta mečkali. Čeprav boste verjetno ravno to …

 • Roman

  No,če mislite da je javno šolstvo brezplačno,se pa zelo motite!

  • bubamara

   Res je tako.

 • ahnenpass

  Če financiranje zasebnih podjetij ni obveznost državljanov, zakaj potem sploh obstaja taka neumnost v Ustavi?
  Prej bi rekel, da so Ustavo kršili tisti posamezniki, ki so samovoljno vnesli določbe o financiranju zasebnega šolstva, zdaj bodo pač pobrisali te neumnosti ven.

  • matjazr7

   Se ti zdi da financiranje zasebnih podjetij ni obveznost državljanov? Hmm, povej našim politikom, ki so metali denar v zasebna podjetja kot so banke, Mura, subvencioniranje Magne, Revoza, sončne elektrarne ipd. Se ti zdi da to ni financiranje zasebnih podjetij? Ah ne, saj to gre iz proračuna :)

   • ahnenpass

    Saj to ti govorim, en sam kriminal in korupcija, Ustavno sodišče pa nič, brez Evropskih, ne bi sploh vedeli tega.
    Financirajo sami sebe, to je pač oblast, ki je v rokah elitnih oligarhij. Fašizem skratka, saj zato pa ni več nikogar na volitve, nas ne rabijo.

 • mapu

  Resnično, bolj butaste vlade v Sloveniji še nismo imeli!
  Pa toliko magistrov, pa doktorjev, le kam so hodili v šolo?

  • ahnenpass

   Proti Pahorjevi in tudi Janševi, se te vlade vsaj ne bojimo.

   • Andrej

    Ta pa je bosa! Cerarja se je potrebno bat, je človek brez načel in brez jajc!

   • mapu

    Ja si pa res en revež, ker si en mandat živel v tako velikem strahu. Še danes se ti pozna. Ubogi revček.

  • samotoje

   V javno šolo, kam pa.

 • bubamara

  Če ljudje mislijo, da so javne šole namenjene učenju zgodovine aktualne politike, in privat šole učenje zgodovine, ki jo hočejo posamezni starši, potem smo res svetlobna leta od normalne družbe.

  • Jovo Jamnica

   Ja. men se tut tak zdi. Sn juristični analfabet in čitam, kak Jerofšek pravi, da se je ustavno sodišče v odločbi neposrečeno izrazlo in da ni praktično nič narobe, sam bol poretko se take situacije zgodijo. No, ker sn pa tut analfabet pr totih privat šolah, sem pa pogledo, kak je to v Austriji. Tam morš plačat v privat šoli do 1500€ na mesec, če češ froca met zraven elite.

   • AlternativaZaSlovenijo

    Koliko ljudi si pa lohka špoga 1550 eurov na mesec, kaj šele, če imajo več otrok?

    • bubamara

     Znesek je verjetno plačan tudi s strani sponzorjev, ki jih vsaka privat ustanova ima. Starši plačajo ustrezen delež.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Verjetno sponzorirani? Ja bilo bi super.

     • bubamara

      Sam sem šel na polletni študij v ZDA. Polna šolnina je bila, da glava peče. Imeli so možnost štipendij, če si dokazal finančno stanje v družini. Še vedno je bilo drago, vendar znosno. Vrstniki so si kupili prvi avto na kredo, jaz pa znanje.

     • AlternativaZaSlovenijo

      V Sloveniji funkcionira ena Oxfordska šola. V njej so tudi otroci diplomatov, pa ostalih tujcev, pa neka manjšina Slovencev. Vsaj tako je bilo pred leti. Kaj več si take šole Slovenic ne morejo špogat. Moj point je, da brez subvencij države privatne šole niso možne. Sam si šel v ZDA? Zakaj? Zaradi firbca ali zaradi znanja, ki ga tu nisi mogel pridobiti? Morda zaradi obojega kar je kull. Samo če bo šolstvo šlo tako kot gre zdaj, se mu pišejo slabi časi. To pa ni dobro za družbo, državo., Če te pa država en k…c briga in ti je vseeno za prihodnje rodove in gledaš na drobiš v prispevkih za šole pol pa je vse jasno.

     • bubamara

      Program, ki sem ga želel specializirati ni bil možen v Sloveniji.

     • Andreja Knego

      Že mogoče, a pozabljaš, da je tukaj govora o osnovni šoli, ki je tudi v zasebni lasti dolžna izvajati zakonski javni program za osnovne šole, ni tukaj govora o univerzah!!!

     • bubamara

      Razumem; in poznam te osnovne šole. Tukaj gre predvsem za pristop do učenca in podajanja snovi. Vendar to so bolj želje staršev in njihovi življenski nazori. Zneski za privat osnovne šole niso tako veliki tudi, če starši plačajo polno šolnino. Če starši vidijo v tem dodatno vrednost za svojega otroka, potem jo naj plačajo. Nimam težav s tem; težavo imam, če moram jaz plačati njihove želje.

     • Andreja Knego

      Pa če moram jaz plačevati javno šolstvo, hčerko bi pa vpisala na zasebno? Ni to isto, plačujem tistim, ki verjamejo zgolj v javno šolstvo, čeprav se sama ne bi strinjala s tem!?

     • bubamara

      Se strinjam. Tudi jaz nočem plačevati v pokojninsko blagajno ampak bi raje denar dajal vsak mesec na banko in imel ob upokojitvi velik kup denarja. Če ne gre, ne gre.

     • Olga_10

      Potem je prav, da ti starši ne plačujejo za javno šolstvo, mar ne?

     • tohuvabohu

      Kaj pa ti plačuješ za želje drugih staršev? Drobiž. Država, torej mi vsi plačujemo za tvoje otroke, če jih imaš. Gre le zato, da država predpisuje osnovno šolanje in ga financira, vendar pri tem ne sme biti diskriminacije glede na lastništvo šole. Ne pozabi, da gre tu za financiranje programa, država ali občina pa skrbi tudi za državne šolske objekte, medtem ko ustanovitelj privatne šole sam krije investicijo in vzdrževanje.

     • bubamara

      In koliko bodo zmanjšali financiranje programa?

    • Jovo Jamnica

     To sn maloprej čito…
     ————–

     Pojma nimam o privatnih šolah, zato sn pogleo, kaj se dogaja pr
     Esterajherih. Sevea, moj doben froc ni nikol vido, kak kera privat šola ot not zglea, saj sn drugorazredni državlan in se nea vidim met elito.

     ——————-
     Veröffentlicht am 23. 5. 2009</b

     Das österreichische Schulsystem versinkt im Chaos. Wer es sich leisten kann, schickt seine Kinder auf Privatschulen. Aber wohin?

     Besorgte Eltern, die es sich leisten können, das nicht unansehnliche Schulgeld von bis zu 1500 Euro im Monat zu bezahlen, wollen ihre Kinder in der Sicherheit einer privaten Ausbildungsstätte wissen

     Größter Erhalter der 600 heimischen Privatschulen ist die römisch-katholische Kirche, zwei Drittel aller Privatschüler besuchen ihre Einrichtungen. Der Zustrom ist mittlerweile so groß, dass viele Bewerber abgewiesen werden müssen.

     Eltern zahlen also Schulgeld für den Zugang zu einem exklusiven, elitären Klub, der bildungsmäßig und beruflich Vorteile bringen soll.

     Die American International School hingegen muss sich über das Schulgeld finanzieren, das mit über 14.000 Euro im Jahr nicht gerade gering ist.
     ——————–

     • bubamara

      Cerkvena šola zame ravno ni privat šola.

     • Jovo Jamnica

      Nea vem. Tak je v Austriji. Od njih smo se taužnt let učili…

     • AlternativaZaSlovenijo

      Tu v Sloveniji Jovo, kolk folka si lohk provšč 1500 eurov. Mislim, da je taka cifra (če ne še višja) za Oxfordsko šolo v Ljubljani.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Konkurenca ne škodi.

   • bubamara

    Normalna konkurenca je nujna za razvoj družbe, vendar zakaj bi jaz plačeval davke za recimo zasebno šolo v islamskem centru v LJ čez par let ?

    • AlternativaZaSlovenijo

     Isamske šole pač ne bodo sofinancirane, če je folk proti, a je tu država Slovencev ali država Arabcev? Ok,.to bi bilo protiustavno, samo zakaj pa mora potem starš plačevati javne šole, če ima otroke v zasebnih šolah? Mimogrede a si pogledala kolk gre od tvojega bruto za financiranje šol? Drobiž.

     • bubamara

      Res je. Javne ustanove morajo biti dostopne vsem državljanom, kdor hoče kaj več v življenju pa naj plača. To je naravno. Nekateri so rojeni z več talenta drugi z manj. Bolj je problem, če bogatejši ne poskrbijo za najnižji sloj.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Če bi ekonomija tu v Sloveniji funkcionirala tako kot bi morala, bi privatne šole zrasle kot gobe po dežju brez sofinanciranja države in najboljši učiteljski kader bi zbežal v privatne šole. Cene glede na povpraševanje bi se dvignile, kvaliteta javnih šol bi šla v poden. Današnji problem pa je ta, da kvaliteta javnega šolstva pada. Ni pa alternative. In ga nobena vlada ne leve ne desna takšnega kakršen je ne bo popravila.

     • bubamara

      Bravo. To je to. Javno šolstvo in zdravstvo je samo borba za večje plače in ugodnosti. Pot v prepad.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Točno tako!

    • Olga_10

     Ste zelo “dalekovidna”…To samo pomeni, da bojo njihove šole plačevali Emirati, učili se bodo v Arabskem jeziku in po svojem programu! Ne bo jim treba obvladati niti Slovenskega jezika, niti “veličastne” komunistične revolucionarne zgodovine.. torej? Bo to še Slovenija po vaši meri?

 • Janez

  VERJETNO NE LE JAZ !
  Pač pa TUDI – OSTALI VSI – OPAŽATE,
  DA VPRAŠANJA T.I. K O M P E T E N C = PRISTOJNOSTI KO GRE ZA IMENOVANE, VOLJENE !
  Niti
  ZDALEČ NI OK UREJENO !
  Ne po svetu, ne v EU, NE V R. SLO !?
  Npr.
  A. Merkel – je kar – na Bog ve kakšni pravni osnovi?
  Povabila množice nekompatabilnih islamistov – v EU.
  In povzročila ogromno škodo. In množico problemov. Celo smrti.
  ZL
  “VERJETNO ODKLOP” M. HANŽEK – JE BIL KAR MNENJA,
  DA V R. SLO ” KAR LAHKO ” SPREJMEMO CCA 10% islam migrantov itd. L.R. J. KOMENDA

 • Kosobrin

  Te šole niso nič boljše od javnega šolstva. Preverjeno!

  • AlternativaZaSlovenijo

   Aja, daj povej to v nekih eksaktno preverjenih argumentih.

   • Kosobrin

    Morda samo v ujčkanju učencev!

    • AlternativaZaSlovenijo

     No vidiš, da nakladaš.

     • Kosobrin

      “Na voz ga naklada, živinco pelja, a meni pa srček igra …”

   • Jovo Jamnica

    Austrici previjo tak:

    Privat oder öffentlich? Das Resümee ist letztlich differenziert: Eine
    Privatschule ist kein Garant für bessere Lehrer und umfassendere
    Ausbildung, verschafft aber die Sicherheit, den Nachwuchs in einem
    exklusiven Umfeld zu wissen, das sozial und bildungsmäßig Vorteile
    verspricht. In einem Alter, in dem das Umfeld für die Kinder besonders
    prägend ist, kann das auch den späteren beruflichen Erfolg wesentlich
    beeinflussen.

    • AlternativaZaSlovenijo

     Glej, razumem nemško, ampak, daj bodi pošten, pa nalepi še kakšen protiargument tvojemu argumentu. Je pa nekaj res, genije ne ustvarja ne privat ne socialna šola, tak človek se enostavno rodi pokaže se pa to lahko tudi kasneje.

     • Jovo Jamnica

      Celi članek si prečitaj. Sn ti spodi prlepo link. Not je dost argomentof. To je samo fazit!

     • Kosobrin

      No, kaj nisem rekel? Geniji so v javnih in privat šolah. Ni razlike. Razlika je samo v metodi učenja.

     • MEFISTO

      Največ rdečih genijev je bilo med tistimi,ki niso veliko hodili v šole.

    • MEFISTO

     Pri Avstrijcih so že državne osnovne šole boljše od naši “javnih” šol.

     Slovenski šolski sistem služi zgolj poneumljanju učencev, ko odrastejo, pa naroda.

     Izjeme potrjujejo pravilo..

     • Jovo Jamnica

      Malo je onih, kaj so sam f sloveske šole hodli, na oblasti. Pretežno so produkt usmerjenega izobraževanja iz Juge. Spoštovani gospod Bajuk je primer odrasle izjeme…

 • MEFISTO

  In volivci so kupili Cerarja kot ustavnega pravnika!

 • francelj3

  Pa kaj je tu novega in posebnega? Rdeči bratje samo ponavljajo tisto, kar so storili v zvezi z dvokrožnim večinskim volilnim sistemom.

 • mapu

  Se pa lahko zgodi, da pride ena nacistična stranka z večino (60 glasov) v parlament in spreminja ustavo po mili volji, kaj boste levičarji potem…..

  • Olga_10

   Izselili se bodo v Venezuelo….ali pa Severno Korejo, skratka domov!

 • Olga_10

  Slovenci, na volitve! Naženimo komuniste, saj nam bodo uničili državo! Volimo SDS in Janeza Janšo, ki so edina garancija, da naš glas ne bo prodan in za pravno, gospodarsko uspešno, socialno in varno državo!

 • neny

  Was kosten gute Privatschulen?

  Über neun Prozent der deutschen Schüler pauken auf privaten Schulen. Doch woran erkennen Sie eine gute Privatschule und wie hoch sind die Kosten für die Eltern?

  Wer es sich leisten kann, schickt sein Kind häufig auf private Schulen

  Die Zahl der Privatschulen in Deutschland wächst, das meldet der Verband Deutscher Privatschulverbände (VDP). 5.651 private Schulangebote gibt es mittlerweile in Deutschland, knappe neun Prozent mehr als vor drei Jahren. Die Zahl der Privatschüler kletterte auf über 730.000 und der Anstieg um ca. zwei Prozent ist vor dem Hintergrund der bundesweit insgesamt sinkenden Schülerzahlen bemerkenswert. Hauptverantwortlich dafür ist das vielfältige Angebot an pädagogischen Ausrichtungen. “So wird gewährleistet, dass Schüler mit unterschiedlichen Begabungen und Interessen bestmöglich gefördert werden”, so Dietmar Schlömp, Bundesgeschäftsführer des VDP. Kann das auch für unsere Kinder einen Alternative sein, fragen sich viele Eltern, aber mit welchen Kosten müssen Familien für den Besuch einer solchen Privatschule rechnen? Und wie können Eltern bereits frühzeitig das Geld dafür sparen?

  Was kosten Privatschulen?

  Das Angebot privater Schulen ist riesig. Die Kosten für den Besuch einer Privatschule sind fast so unterschiedlich wie die Angebote selbst. Während manche konfessionelle Schule gar kein oder nur ein geringes Schulgeld von ca. 50 bis 100 Euro im Monat verlangt, können Eltern an anderen Privatschulen auch tausende von Euro monatlich bezahlen. Was eine Privatschule für das Geld, das Sie dafür ausgeben würden, alles bietet, sollten Sie in Vorgesprächen ausloten.

  Teure vs. günstige Privatschule

  Grundsätzlich wird zwischen Privatschulen mit und ohne staatlichen Zuschuss unterschieden.

  Privatschulen mit staatlichem Zuschuss können für Familien etwas günstiger sein. Haben Sie für Ihr Kind eine staatlich geförderte Privatschule im Auge, fragen Sie unbedingt nach der Höhe des Schul- bzw. Fördergeldes. Dies liegt bei ca. 100 Euro, was erstmal günstig klingt, aber es kommen eventuell noch Kosten für Verpflegung, Betreuung, etc. hinzu. Somit können Sie insgesamt auf Kosten von auf 200 bis 400 Euro im Monat kommen.
  Bei nicht staatlich geförderten Privatschulen, belaufen die Kosten sich im Durchschnitt auf 350 bis 850 Euro im Monat, hier sind aber meist bereits alle Nebenkosten, wie Verpflegung, inbegriffen.

  Alternative Internat

  Soll Ihr Kind ein privates Internat besuchen, kommen zum Schulgeld noch einige hundert Euro für Kost, Logie und Betreuung dazu. Kirchliche Internate sind dabei in der Regel etwas günstiger. Für ein evangelisches oder katholisches Internat müssen Familien mit Kosten zwischen ca. 400 bis 1.200 Euro rechnen, nicht-konfessionelle Häuser verlangen manchmal fast das doppelte.

  Warum sich eine Privatschule lohnen kann

  Der Besuch einer privaten Schule ist in den allermeisten Fällen wahrlich nicht umsonst und kann sogar richtig ins Geld gehen. Bevor Sie sich für ein Angebot entscheiden, sollten Sie nicht nur das Schulgeld pro Jahr inklusive aller Sonderausgaben vergleichen, sondern auch, was Sie in der gleichen Zeit an einer staatlichen Schule für die Bildung Ihrer Kinder ausgeben müssten. Denn hier wird zwar kein Schulgeld fällig, aber oft kommen auf Eltern dennoch nennenswerte Kosten für Bücher, Nachmittagsbetreuung (Kernzeit), Essen, Ausflüge etc. dazu. Zudem lassen sich bis zu 30 Prozent des Schulgeldes (max. 5.000 Euro) als Sonderausgaben von der Steuer absetzen.

  So manche Privatschule bietet zudem Freizeitangebote inklusive, z.B. Instrumentalunterricht, Sport etc. und Eltern sparen so an anderer Stelle eventuell auch mehrere hundert Euro Kosten im Jahr für Mitgliedsbeiträge an Musikschulen, Vereinen und ähnlichem.

  Hier finden Sie Privatschulen in Ihrer Nähe:

  VDP-Suche
  Privatschulen-Vergleich
  Privatschul-Beratung

  Schulgeld rechtzeitig ansparen: Planen Eltern in Zukunft Ihr Kind auf eine Privatschule zu schicken, macht es Sinn möglichst frühzeitig Geld zurückzulegen. Eine normale Schule kostet ca. 400 Euro monatlich und eine achtjährige Gymnasiallaufbahn käme so auf 38.400 Euro. Wenn Eltern, Großeltern oder Paten sich gleich nach der Geburt für einen gut verzinsten Sparplan aus unserem Vergleich entscheiden, hätten sie das Schulgeld etwa bei der Deniz-Bank mit einer Sparrate von 275 Euro rechtzeitig zusammen.

  • neny

   pomembno: Dies liegt bei ca. 100 Euro, was erstmal günstig klingt, aber es kommen eventuell noch Kosten für Verpflegung, Betreuung, etc. hinzu. Somit können Sie insgesamt auf Kosten von auf 200 bis 400 Euro im Monat kommen.

   Für ein evangelisches oder katholisches Internat müssen Familien mit Kosten zwischen ca. 400 bis 1.200 Euro rechnen, nicht-konfessionelle Häuser verlangen manchmal fast das doppelte.

   • xtc

    Internat ni šola.

  • MEFISTO

   Ne čudite se, da neny govori nemško, kajti to je njegov materni jezik.

   Komunizem kima pa po ostalih starših.

   • neny

    Aber sprechts du nicht smart , lies du vor pomembno.

  • Bozz

   Was ist das, par klobas.

   Ich konnte mich nicht züruckhalten und müste ein bishen spass machen. :)

 • Olga_10

  Če država programa ne bo plačevala, program osnovnih šol ne more biti več obvezen! Torej vzemimo v zasebne šole program avstrijskih sol in bomo imeli boljšo perspektivo!

 • samotoje

  Po vsem prebranem in slišanem lahko mirne duše rečem, da si je Cerarjeva druščina s sateliti vred 60x nataknila zanko okrog vratu. In se 60 x ustrelila v koleno.

  • neny

   Eine normale Schule kostet ca. 400 Euro monatlich und eine achtjährige Gymnasiallaufbahn käme so auf 38.400 Euro

   • komar marko

    in kja je NORMALE SCHULE?

    • neny

     Šušter fur uns

     Für ein evangelisches oder katholisches Internat müssen Familien mit Kosten zwischen ca. 400 bis 1.200 Euro rechnen, nicht-konfessionelle Häuser verlangen manchmal fast das doppelte.

  • karpelec

   Da bi se le to nekje poznalo!

   • samotoje

    Streli in obešenje? Nak, za tole garnituro so potrebni naslednji pripomočki: velik križ, glogov kol, veliko česna in sod blagoslovljene vode. Pa še srebrne krogle za vsak primer.

    • karpelec

     Blagoslovljene vode je pa škoda.

     • samotoje

      Daj no, nekaj kapljic za vsakega bomo pa že žrtvovali.

  • baubau

   ampak po naročilu-bodo že poplačani…

  • Bozz

   FDR (Franklin Delano Roosevelt) je rekel, da če se kaj zgodi v politiki, se lahko staviš, da je bilo tako vnaprej planirano in načrtovano. Torej to velja tudi za nas, ker to kar je naredil Cerar, je v nebo vpijoče in skoraj ne more biti res, da si je privoščil takšno napako. Samo dve možnosti: Naključje ali to kar je rekel FDR. Le kaj imajo za bregom?

   • samotoje

    Danes sta bila Tomašičeva gosta v Hobotnici Škoberne (the saviour of Ahmad) in Lisec iz SDS. Pozorno poslušanje je razkrilo, kaj hoče SD- izbris privatne iniciative v javnem življenju. Prepričani so, da bodo s spremembo ustave lahko v prihodnje na enak način krojili tudi vse ostalo, da bodo vladali tudi prihodnje leto. Prozorno in diletantsko, da ni res. Verjetno je Roosevelt mislil na prave politike.

 • Olga_10

  Ukinimo plačevanje zločinske organizacije za “vrednote” NOB!

  • komar marko

   od česa naj pa živijo. Od pripovedovanja pravljic?

   • Olga_10

    “Kuda moji, mili moji..”. Naj začnejo delati… Borci so že zdavnaj pomrli, ostali so le majski hrošči z “veterani” v plenicah in njihov podmladek…

  • neny

   38.400 Euro das nicht gut.

  • ogledalo

   Pa domosranske podpornike tut.

   • Olga_10

    Za domobrance boste dobili “nagrado” v Hagu! Balkan pravkar zaključujejo…

 • neny

  pa tek tako i malo Yuge v 2007

  Privatne škole skuplje, ne uvek i bolje

  V. Nedeljković | 16. 05. 2007 – 11:02h

  | Komentara: 3

  U Srbiji postoji osam privatnih gimnazija, šest srednjih ekonomskih škola, jedna ugostiteljsko-turistička i osam medicinskih i škola za negu lepote. Sve privatne škole akreditovane su u Ministarstvu prosvete i sporta, a školarine se kreću od 1.000 do 10.500 evra godišnje. Ipak, bar kada je o Srbiji reč, još nije sigurno da su privatne škole zaista i kvalitetnije od državnih.

  U Srbiji postoji osam privatnih gimnazija, šest srednjih ekonomskih škola, jedna ugostiteljsko-turistička i osam medicinskih i škola za negu lepote. Sve privatne škole akreditovane su u Ministarstvu prosvete i sporta, a školarine se kreću od 1.000 do 10.500 evra godišnje. Ipak, bar kada je o Srbiji reč, još nije sigurno da su privatne škole zaista i kvalitetnije od državnih.

  Ono što na prvi pogled pada u oči je da sve privatne škole u Srbiji izgledaju lepše od državnih. Okrečene, sređene, čiste, opremljene… Uslovi za učenje su bolji, rad se organizuje u malim grupama, bezbednost dece je na visokom nivou, organizovani su prevoz, ishrana, smeštaj, individualni i mentorski rad, kao i mogućnost učenja nekoliko stranih jezika… Privatne škole obično u ponudi imaju niže cene za klasičan sistem školovanja koji podrazumeva boravak u školi od devet do 14 sati. Školarina je veća ako je učenik upisan na koledž sistem koji podrazumeva ručak, individualne časove i izradu domaćih zadataka u školi. Nacionalne gimnazije „Ruđer Bošković“ i „Crnjanski“ u Beogradu nude i polaganje programa međunarodne mature, koja deci otvara vrata na svim evropskim i svetskim univerzitetima. Ali, za sav taj „školski luksuz“ roditelji moraju da izdvoje pozamašnu svotu novca.

  – Našu školu u 95 odsto slučajeva upisuju deca privatnih preduzetnika koji od njih očekuju da po završetku školovanja nastave da vode porodični biznis. Zato i biraju školu ekonomske struke. Srednjeg sloja ovde gotovo da nema. Ako profesor ili lekar upišu dete u našu školu, to znači da rade ili bar tezgare u privatnom sektoru. Imamo i četiri zemljoradnika iz Srbobrana koji su prodali zemlju i upisali decu u našu školu – priča Živojin Stanković, direktor Elitne privatne srednje ekonomske škole u Novom Sadu.

  Roditelji koji upisuju decu u privatne škole kažu da su i državne škole besplatne samo na papiru. Uslovi za rad, ali i odnos nastavnika prema deci, kažu roditelji, mnogo su bolji i humaniji u privatnim nego u državnim školama.

  – Dok platiš udžbenike, pribor, školski dinar, ekskurziju, rekreativnu nastavu, osiguranje, državno školovanje je sve samo nije besplatno. Zato sam rešila da sina, koji aktivno trenira košarku i nema vremena za bubanje, upišem u privatnu gimnaziju. Znam da 2.000 evra godišnje nije malo, ali bar sam sigurna da će imati razumevanja za njegove sportske obaveze. Podigli smo povoljan kredit za školovanje i nekako guramo – kaže Đurđija Petrović, čiji sin ide u drugi razred Prve sportske košarkaške gimnazije u Beogradu.

  Međutim, većina roditelja smatra da kada se saberu svi izdaci u državnim školama, to opet ne prelazi iznos jedne do dve mesečne rate za školovanje u pojedinim privatnim školama. Najviše zamerki na račun privatnih srednjih škola odnosi se na nastavnički kadar koji, po mišljenju mnogih, nema iskustvo i kvalitet kao u državnim školama. Problem je i što pojedini roditelji, ali i učenici, misle da im to što su platili školarinu garantuje prolaznost i dobar uspeh.

  Ono što je bar za sada sigurno je da školovanje u privatnim školama nudi niz prednosti. Ali, sigurno je i da za novac koji izdvajaju roditelji u Srbiji ne dobijaju ono što za iste pare nudi privatno obrazovanje u Evropi i Americi.

  Međunarodna matura od 10.000 do 12.500 evra

  Gimnazije „Crnjanski“ i „Ruđer Bošković“ u Beogradu uvele su program međunarodne mature (IBO). Nastava je na engleskom jeziku, a ova diploma omogućava im direktan upis na fakultete širom sveta. Program međunarodne mature traje dve godine i odgovara našem trećem i četvrtom razredu gimnazije. Školarina za program međunarodne mature u Gimnaziji „Crnjanski“ košta 10.000 evra (osnovni paket), dok paket sa prevozom i ručkom košta 12.500 evra godišnje. U Gimnaziji „Ruđer Bošković“ godišnja školarina za program međunarodne mature iznosi 11.500 evra.

  Medicinske i škole za negu lepote

  Privatne medicinske i škole za negu lepote su: Škola opšteg zdravlja i lepote „Milutin Milanković“ u Beogradu, beogradska Stručna škola za estetiku, stil i kulturu tela, Srednja medicinska škola „Kozma i Damjan“ u Vrbasu, Prva privatna medicinska škola „Hipokrat“ u Novom Sadu, Srednja zubotehnička škola u Pančevu, Prva privatna optičarska škola „Pašćan“ u Novom Sadu, Škola za negu zdravlja i lepote „Profesional“ i Prva privatna srednja frizerska škola „Vojkan“ u Novom Sadu.

  Cena pripremne nastave Gimnazija godišnja školarina Opša gimnazija „Milutin Milanković“ klasični sistem 5.500 evra koledž sistem 3.000 evra Gimnazija „Ruđer Bošković“ sa domom Beograd 7.550 Gimnazija „Crnjanski“ sa domom Beograd 6.500 Računarska gimnazija Beograd 3.960 (za odlikaše popust 35 odsto) Prva privatna gimnazija „Olimp“ Novi Sad 1.500 do 1.900 Gimnazija „Živorad Janković“ sa domom Novi Sad 1.000 do 2.000 (internatski smeštaj) Elitna prva srednja ekonomska škola Novi Sad 1.500 do 1.600 Evropska poslovna škola „Milutin Milanković“ Beograd 2.300 do 3.000 Ekonomska škola „Global“ Subotica 1.200

  *Cene su u dinarima za pripremnu nastavu na BU

 • bubamara

  Kakšna sprememba ustave je predvidena? Iz članka se ne da razbrati.

 • ogledalo

  “Največja opozicijska stranka SDS je kot ena velika družina. Svoje družinske vezi, kot kaže, pa vse bolj vzdržujejo tudi preko Bruslja. Če smo mediji pred dvema letoma razkrili, da je evropska poslanka Patricija Šulin anonimno zaposlila “ogroženega” Žana Janšo, sina predsednika SDS Janeza Janše, in ga tako tudi povezala s partnerico, ki je tedaj že bila zaposlena v Bruslju, je tokrat v ospredju evroposlanka Romana Tomc, ki je na predsedniških volitvah nastopila s sloganom Spoštujmo in sodelujmo.

  Kot je razvidno iz uradnih evidenc evropskega parlamenta, je Tomčeva med drugim sklenila pogodbi tudi z izvajalcema storitev Jonom Petkom in podjetjem Namestu. Zadeva seveda ne bi bila nič nenavadna, če oba izvajalca, ki preko Tomčeve prejemata honorar od evropskega parlamenta, ne bi bila družinsko povezana z vidnimi člani stranke SDS. Jon Petek je namreč sin nekdanjega poslanca SDS, sedaj pa odgovornega urednika Nove24TV Mira Petka, medtem ko je direktor podjetja Namestu Andrej Jeraj, brat Alenke Jeraj, nekdanje poslanke SDS in generalne sekretarke stranke. Jon Petek kot samostojni podjetnik sicer izdaja tudi portal eKoroška, ki naj bi spadal v predvolilno medijsko regionalno mrežo stranke SDS, informacijsko podjetje Namestu pa je doslej iz slovenskega javnega prostora po podatkih iz baze Erar največ sredstev – dobrih 20 tisočakov – pridobilo od Študijskega centra za narodno spravo, katerega direktorica je Andreja Valič Zver. Ime Andrej Jeraj se je pred dvema letoma pojavilo tudi med delničarji Janševe medijske družbe NTV24.si.​”

  • bubamara

   Svoji svojim. Že videno tudi pri drugih strankah.

  • pupa

   Tudi jaz sem delničarka NTV24.si, Pa brez vsake povezave in osebne koristi. Še članica SDS nisem. In razloži ti meni kaj mi šteješ za napako? Odločila sem se sama brez vsakega pritiska.

 • baubau

  Ta krivična pravica naj bi za povrh veljala še za nazaj?Sramujem se take “demokracije”!

 • Franjo Trojner

  Ta avtoritarna/diktatorska centralistična leva vlada/koalicija Mira Cerarja gazi po ustavi, zakonadaji in veljavnih pravilih kdaj se ji zahoče. V državi je crknila demokracija in z njo pravna država, klavrno je propadla tranzicija in celotna Štajerska je na kolenih, kot še nikoli v vsej svoji slavni zgodovini. Krivci za propad celotne Štajerske so na vladi v Ljubljani. Vstani celotna Štajerska! Dovolj je
  centralizma, dovolj v sebe in Ljubljano ( Jankovića) zagledane leve vlade koalicije Mira Cerarja, ki siromaši periferijo in bogati Ljubljano z okolico. Dovolj je letanja iz periferije v Ljubjano po prav vsak štempl, žegn, dovolj nam je samovolje birokratov koncentriranih v Ljubljani, ki nam krojijo živlenje, namenjajo drobtinice svoji Ljubljani z okolico pa vedno namenijo največji kos pogače. Vstani Štajerska! Naj se sliši glas depriviligiranih iz Maribora, Celja, Ptuja, Velenja, Trbovlja, Hrastnika, Laškega, Ruš, Ljutomera, Radgone, Brežic, Sevnice, Lenarta, Slo Bistrice, Slo Konjic, Šentjurja, Rogaške slatine in sleherne Štajerske vasi in zaselka! Naj zarohni glas Štajerca prek Trojan, da se zatresejo gate birokratom tam v beli Ljubljani! Sami uzakonimo ljudovlado, izvolimo deželnega glavarja in deželne poslance Štajerske dežele, ki bodo najbolje vedeli, kaj je za Štajersko dobro in kaj ne! Zdaj je še pravi čas, da dvignemo glave in jim pokažemo zobe, drugače se bodo naši sinovi in hčere na kolenih plazili po lastni zemlji pred centralisti iz Ljubljane. Vsatni Štajerska! Avbiks, zdaj je pravi čas!

  • Lisjak

   Pa čreve na plot!!!

  • sunday

   največji izdajalec štajercev je bil maister, ki se je zavzemal za severno mejo namesto, da bi se za južno in bi cela slo. imela mir pred balkanom za vekomaj – naj vstane celotna slovenija proti razbojnikom in roparjem lastnega naroda!!!

   • Franjo Trojner

    Tudi Rudolfa Maistra so ustavili v Ljubljani in tako dovolili razkosanje Štajerske in Koroške dežele. Maister je kriv, ker ni zasedel Gradca in Celovca. Oblast v Ljubljani je bila skozi celotno zgodovino uperjena proti Štajerski deželi in njenim interesom, vedno so oni v Ljubljani sklepali kompromise v škodo Štajerske in še danes je tako.

  • šmentanamuha

   Priložnost bo že na parlamentarnih volitvah, da volimo Zedinjeno Slovenijo.

 • sunday

  za financiranje zasebnega šolanja alahovih hudičevih zločincev se bo plačevalo brez vprašanja in javnosti in to v neomejenih zneskih, vzgled je muslič ah-mad!!!

 • xtc

  Jerovšek opozarja na isto kot BMZ zadeva bi padla a posledice bo počastil narod.
  Seveda pa se pojavljajo tukaj zopet nakladači,ki zopet trobencljajo socializem.
  V tujini je povsem normalno ,da zasebne šole vršijo program osnovnošolskega izobrževanja,ki ga v celoti pokrije država.
  Seveda pa skušajo na vsak način pomešati to z šolami,kiso zasebne in nadstandardne-torej so na višjem nivoju ,kot je državni predpis.
  Gre za elitne šole,te pač niso nujno državno podprte,ker so zasebne in elitne ter nadstandardne so pač nadgradnja in plačljive v celoti,gre za ozkejši elitni segment,ki pač je tudi boljša odskočna deska napreje.
  Nadalje je treba opozoriti,da od osnovne šole nadalje niso vse šole brezplačme,sploh pa ne zasebne,ki zagotavljajo navadno višji nivo,kot tudi nadalje je isto pri univerzah zasebno je znatno kvalitetnejše a dražje a z večjimi možnostmi za uspešno kariero.
  No samo takole za “gušt” le 30% srednješolcev iz državnih šol pride na fakultete.Odstotek v zasebnih je znatno višji tam okrog 60-70-sicer je podatek za VB pove pa veliko.

  • samotoje

   Res je, v VB t.im. public schools (zasebne in elitne šole) v celoti plačujejo starši, toda te šole nimajo državno določenega kurikuluma. Javni program, ki velja za vse učence in ga država uzakoni in nadzira, mora plačati država.

 • šmentanamuha

  Miro Cerar je izvedel pravni državni udar. Očitno meni, da ima tako močno zaledje, da se mu ne more nič zgoditi. Bomo videli.

 • Janko Gedlička

  Krepko nas je pokopala sprememba ustave, s katero je bil splavljen nerojeni otrok – večinski volilni sistem. Posledično si lahko privošcijo njeno spremembo, ki bo celo v nasprotju z njenimi določili. Tudi to je dokaz o mafijskem vodenju države, ki hoče ohraniti udbomafiski bankomat NLB in ima mirno vsem na očeh na ražnju dr. Noviča.

 • Olga_10

  To kar dela marionetna cmerarjeva vlada z levičarskimi teroristi, je državni udar in bi jih bilo treba z vilami zmetati iz parlamenta!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!