fbpx

Društvo novinarjev Slovenije označilo potezo Ukoma s katero je zagotovljena enakost med vsemi mediji za “kratenje novinarske svobode”!

Predsednica DNS Petra Lesjak Tušek. (Foto: STA)

Medtem, ko se marsikdo na levici izogibajo gostovanj na Nova24TV, so v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) začutili, da morajo skočiti v zrak, češ da je prišlo do novih oblik kratenja novinarske svobode potem, ko so na Televiziji Slovenija izjavili, da jim na Uradu vlade za komuniciranje (Ukom) niso omogočili nastopa vodje svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović v informativni oddaji Odmevi, kjer naj bi pojasnjevala zaplete z lažnimi rezultati hitrih antigenskih testov. Ob tem so še dodali, da jim sogovornika niso našli niti na ministrstvu za zdravje ali Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ukom se je na očitke o omejevanju medijskih nastopov že odzval in jih odločno zavrnil, saj je na vsakodnevni ravni omogočeno celovito in ažurno komuniciranje z javnostjo. 

Do najnovejših očitkov prihaja, čeprav je znano, da predstavniki vlade in strokovnjaki na vprašanja dnevno odgovarjajo na novinarskih konferencah, hkrati pa uporabljajo ostale komunikacijske kanale, s katerimi je omogočeno načrtovano, celovito in ažurno komuniciranje z javnostjo.

V DNS so v izjavi za javnost uvodoma zapisali, da zaznavajo nove oblike kratenja novinarske svobode. Te se po njihovih besedah odražajo tako v omejevanju in preprečevanju zastavljanja novinarskih vprašanj na vladnih novinarskih konferencah in poslej očitno tudi v novih pristojnostih Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukom), da ministrom, uradnikom in drugim funkcionarjem prepoveduje nastope v informativnih oddajah medijev. “Oboje je za demokratične standarde nesprejemljivo in predstavlja nedopustno cenzuro. Ukom ne more biti selektor vsebin za medije in jih prilagajati po svoji meri oziroma meri vlade ter s tem onemogočati celovitost informiranja javnosti in delo uredništev. Centralizirano komuniciranje oblasti, cenzura lastnih funkcionarjev in omejevanje dostopa novinarjev do informacij so značilnosti avtokratskih in nedemokratičnih sistemov, ki ne spoštujejo svobode govora.”

Razlika v informiranju je očitna
Seveda je zanimivo, da se v DNS niso nikoli kritično oglasili, ko se je marsikdo iz vrst levičarjev ognil nastopom na Nova24TV. Prav tako ni bilo zaznavati večjih protestov v času Šarčeve vlade, ki je napram aktualni vladi organizirala precej manj konferenc, na katerih večkrat sploh ni bilo omogočeno postavljanje novinarskih vprašanj. Še posebej tistim, ki bi zastavljali neprijetna vprašanja. Kakorkoli, statistika najbolj govori sama zase: Šarčeva vlada je v svojem mandatu organizirala 57 novinarskih konferenc, Janševa pa 234.

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović (Foto: STA)

V četrtek so pri Ukomu očitke na njihov račun zavrnili in pojasnili, da so na temo hitrih testov na sredini novinarski konferenci pojasnila podajali kar trije strokovnjaki, popoldne pa so na novinarski konferenci o najnovejših ukrepih v zvezi s covid-19 spregovorili tudi predsednik vlade Janez Janša s podpredsednikoma Matejem Toninom iz NSi in Zdravkom Počivalškom iz SMC. Poudarili so, da vlada že ves čas načrtovano, celovito in ažurno komunicira z javnostmi o svojih odločitvah in ukrepih. “Vlada z javnostmi komunicira prek vseh svojih komunikacijskih kanalov, na novinarskih konferencah, prek družbenih omrežij, z ozaveščevalnimi aktivnostmi na terenu, s sporočili za javnost, z odgovori na novinarska vprašanja in vprašanja državljanov, z objavami na spletnih straneh vlade in ministrstev,” so navedli.

Prav tako so v odzivi pojasnili, da je vlada vzpostavila klicni center za vprašanja o koronavirusu, kjer vsak delovni dan odgovore na svoja vprašanja dobi okrog tisoč klicateljev doma in iz tujine. “Vlada z javnostmi komunicira tudi prek svojih profilov na družbenih omrežij, kot so Twitter, Facebook, Instagram, Viber skupnost ter prek posebnega spletnega mesta o novem koronavirusu,” so še zapisali v vladnem uradu.

Direktor urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija (Foto: STA)

Pri praksi delovanja DNS je dvoličnost očitna. Namreč, zdi se jim povsem sprejemljivo, ko se na primer predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel ali pa kdo iz opozicije otepa izogiba gostovanju na Nova24TV, ker določene teme osrednjim medijem niso po volji, ko pa na nacionalni televiziji ne dobijo sogovornika na temo, ki je bila pred tem obravnavana na vladni konferenci, je vse narobe in se kritično govori, da ne spoštujejo svobode govora, kar je po njihovem značilno za avtokratske in nedemokratične sisteme. Naj razume kdor more.

Nina Žoher