fbpx

Državljani BIH še vedno prednjačijo pri pridobitvi delovnih dovoljenj – leta 2010 smo jih uvozili skoraj 38 tisoč!

Foto: sta

Slovenija je ena v nizu držav, kjer si mladi Balkanci želijo služiti kruh. Med njimi prednjačijo državljani BIH, katerim je Slovenija v letu 2017 izdala kar 10 tisoč delovnih dovoljenj. Leta 2010 je bilo po podatkih Zavoda za zaposlovanje izdanih več kot 40 tisoč delovnih dovoljenj, od tega državljanom BIH skoraj 38 tisoč.

Balkanski mediji so v sredini lanskega leta poročali, kakšna gneča je pred zgradbo Ekvatorja v Banjaluki, v kateri je konzularni urad Republike Slovenije v BiH. Tam so bili predvsem mladi, ki so čakali na vizume, ki bi jim pomenili pot do uresničitve sanj – dela v Sloveniji, zanimanje pa ne pojenja niti v letu 2018. Medtem, ko pri nas ni dela niti za slovenske državljane, pa tujci lažje dobijo zaposlitev v Sloveniji kot drugod. 22-letnik iz Bihaća je za Banjaluka.com, ko je stal pred omenjenim konzulatom, povedal: “V Sloveniji sem delal kot voznik leto in pol. Poskušal sem si urediti dokumente za Nemčijo, a mi ni uspelo, uspel pa sem najti delodajalca v Sloveniji.” Kot razlog za odhod je navedel višjo plačo in boljše delovne pogoje.

Delajo le 9 ur na teden
Pred konzulatom pa je stal tudi moški iz Cazina, ki že sedem let živi v Sloveniji, tukaj pa dela kot voznik. Razkril je, da v Sloveniji ne iščejo le voznikov, temveč se ponuja delo tudi za druge poklice, kot so zidarji, varilci in podobno. Pred konzulatom je čakal svojo ženo, ki ji je bilo v Sloveniji podeljeno prebivališče na podlagi združitve družine. Datuma in ure za obravnavo sicer ne dobijo, ampak gre na način “pridi, vzemi zaporedno številko, stoj in čakaj”. Tamkajšnji prebivalci se sicer pritožujejo nad uradnimi urami slovenskega konzulata, saj delajo le tri dni na teden, in še to le tri ure – med 9. in 12. uro.

Slovenski konzulat v Banja Luki je za spletni portal Nezavisne potrdil, da je bilo v letu 2017 približno 20 odstotkov večje zanimanje za delo v Sloveniji kot leto pred tem. Po njihovih podatkih je sicer največ zanimanja za delo v gradbeništvu, prevozništvu in varilstvu.

Iz uradnih podatkov Zavoda RS za zaposlovanje je razvidno, da je največ delovnih dovoljenj za delo v Sloveniji izdanih prav za državljane BiH, sledi pa jim Hrvaška.

J. G.