fbpx

Državljani, pozor! Do konca zbiranja podpisov proti vladnemu drugemu tiru je le še tri dni!

Foto: STA

Državljani, pozor, prihajajo zadnji dnevi podpisovanja podpor za razpis referenduma o drugem tiru pred upravnimi enotami. Do končnega cilja 40 tisoč podpisov manjka še nekaj tisoč podpisov, zato v iniciativi pozivajo, da oddate svoj glas nestrinjanja o vladnem zakonu – ki ga bomo preplačali vsaj sedemkrat, njegova izgradnja pa bo trajala 14 let – do četrtka 22. junija. 

Do četrtka 22. junija so pred nami zadnji dnevi zbiranja podpisov za referendum, proti zakonu, s katerim nam želi vlada Mira Cerarja:

  • Ukrasti najmanj 1,5 milijarde evrov in to tako, da bo prek obvodnega podjetja 2TDK v obdobju 45 let delila bajne prihodke od cestnih taks in luških pristojbin med peščico privilegiranih menedžerjev in na njih priklopljenih izbrancev – politikov, sodnikov in tožilcev, njihovih uradnikov ter njihovih medijskih zaščitnikov in njihovih materialno odvisnih somišljenikov in svojcev. Skratka, gre za novo kasto privilegirancev, ki se prisesava na denar davkoplačevalcev.
  • Vladni tir poteka po trasi, ki je bila izsiljena od Italijanov, umeščena je nerazumno in je takšna, da bi služila priklopu Tržaške luke na slovenske železnice, ni pa umeščena v interesu Luke Koper ter slovenskega Krasa, Obale in vse Slovenije. Po vladni različici bo izgradnja dvojnega tira trajala 2 krat 7 let, to je 14 let, in je najdražja možna. Nedopustno draga in dolgotrajna izgradnja pa je sredstvo za desetletja izčrpavanja davkoplačevalcev.
  • Zahtevamo, da se nova proga Divača – Koper zgradi čim prej, to je v štirih letih, sicer nas bodo Avstrijci z navezavo na Trst prehiteli. Zahtevamo tudi, da se dvojni tir gradi prek mednarodnega javnega razpisa in se izbere najboljšega ter najhitrejšega ponudnika z ustreznimi jamstvi, izbira trase pa se izvede ponovno – pošteno in po enakih kriterijih za vse. Primer Magne demantira izgovore, da nova umestitev v prostor ni možna, ker bi terjala preveč časa.
  • Evropski denar porabimo za številne druge projekte, progo Divača – Koper pa zgradimo z domačim kapitalom in domačim znanjem. Kapitala je dovolj v Sloveniji. Ne dovolimo, da Cerar in njegovi razprodajo državo in njene strateške prednosti Madžarom ter drugim zalednim državam.

V iniciativi proti izgradnji drugega tira pozivajo, da v tem tednu naredimo vse potrebno, da se ustavi pohlep in izčrpavanje slovenskega gospodarstva in njenih državljanov. “Povabimo prijatelje, znance in naše sorodnike, da se tudi oni odločijo in oddajo podpisano zahtevo za referendum. Tako bomo lahko zbrali preko 50.000 podpisov in skupaj dokazali, da smo v tej zahtevi močni in neomajni,” so še zapisali.

C. Š.