fbpx

Državni sekretar Jože Podgoršek o ministrici Pivec: Zavzeta, srčna in usmerjena v doseganje zastavljenih ciljev

Aleksandra Pivec. (Foto: STA)

Predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec gre marsikateremu članu levih strank ter stricem in tetam iz ozadja v nos, saj se dobro razume s predsednikom vlade Janezom Janšo in svoje delo v vladi učinkovito opravlja skupaj z ostalimi člani ekipe. Dogodki zadnjih dni pričajo o napadih medijev zaradi nočitve Pivčeve v Izoli, sami pa pozabljajo, da so uživali tudi predstavniki levih vlad na pogostitvah in potovanjih, sploh pa da ne omenjamo razkošja, v katerem je včasih živel Tito. Medijski napadi na Pivčevo so zmotili marsikoga, med drugim tudi državnega sekretarja na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki pravi, da so napadi povsem krivični. Poudarja, da bi bilo smiselno videti, kako na ministrstvu delajo tudi cele dneve in razumeti, kako je ministrica srčna oseba, ki je zagreta za delo in usmerjena k cilju razvoja slovenskega kmetijstva.

Jože Podgoršek, ki je državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je na člane stranke DeSUS naslovil pismo, v katerem se je odločil razkriti delo predsednice Aleksandre Pivec, njeno osebnost in njegove izkušnje. “Ne glede na to, da sem verjetno eden od članov z najkrajšim stažem v stranki, mi dovolite nekaj misli glede objav okoli predsednice Aleksandre Pivec. Tisti, ki boste želeli moj zapis sicirati po besedah in stavkih, ga pač boste. Tisti, ki boste želeli razumeti namen tega dopisa, ga boste lahko razumeli. Prepuščam vam, cenjene članice in člani,” je uvodoma zapisal.

Podgoršek je v stranko DeSUS prišel še pod okriljem prejšnjega predsednika Karla Erjavca. Po njegovih besedah sta se tako srečala ob pobudi nastopa funkcije državnega sekretarja na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot pravi, mu sicer te funkcije zaradi njegovega tedanjega dela ni bilo potrebno sprejeti, a se mu je izziv za delo sekretarja zdel mamljiv in je z veseljem nastopil s službo. Kot pravi, je Pivčevo spoznal ravno takrat, ki je od takrat naprej tudi njegova šefica in skupaj v ekipi delata slabi dve leti, z njenim delom pa je zelo zadovoljen. “In zato tudi zelo dobro poznam njen način dela, zavzetost, srčnost in angažma za doseganje zastavljenih ciljev,” je poudaril.

Jože Podgoršek in Aleksandra Pivec (Foto: STA)

Zapisi, s katerimi se srečuje zadnjih nekaj dni na socialnih omrežjih in medijih, ga presenečajo, saj si že nekaj mesecev trudijo očrniti Pivčevo, še posebej njeno delo na terenu. Poudarja, da je poslanstvo ministrov z ekipo, da lahko na terenu spoznajo realno stanje v sektorju, ki ga vodijo. Pravi, da ravno iz tega razloga izjemno veliko časa namenijo sodelovanju z deležniki, da čim lažje prepoznajo težave in izzive, s katerimi se sooča kmetijstvo, gozdarstvo in živilsko predelovalni sektor. Že takoj po samem nastopu funkcije so se nemudoma udeležili ogleda zaradi hudega vetroloma na Koroškem, kjer so zaradi terenskega dela veliko lažje prisluhnili prizadetim kmetijam.

Izvajanje strategij je na prvem mestu
Vse od njegovega prihoda na ministrstvu so skupaj z deležniki pričeli snovati ukrepe za novo programsko obdobje (od leta 2021 vse do leta 2027), s katerimi so pripravili strateške dokumente za izvajanje skupne kmetijske politike, ki med drugim vključuje strategije “Od vil do vilic”, “Biodiverziteta” in “Zeleni dogovor”, ki pa so izjemno zahtevne in omejujoče. “Prav tako smo v lanskem letu skupaj z rejci živali trpeli na terenu zaradi napadov zveri na domače živali. Skupaj z rejci smo bili na nočni straži. Predvsem v oporo rejcem in opomin državi, da je upravljanje z zvermi izjemno kompleksno in odgovorno,” je poudaril o delu na terenu, medtem ko so se soočali tudi z nasprotnimi mnenji o odstrelu zveri, ki so napadale drobnico.

Napad zveri na drobnico v Čepovanu (Foto: Facebook)

V času epidemije koronavirusa so morali dnevno spremljati dogajanje na različnih kmetijskih trgih hrane in kmetijskega reprodukcijskega materiala Na ministrstvu so že za prvo sejo aktualne vlade, ki je potekala dan kasneje po njeni potrditvi pripravili interventni zakon za morebitna ravnanja za zagotavljanje hrane za prebivalce Republike Slovenije, saj v začetku marca nihče ni vedel, kam nas bo epidemija pripeljala. “Že za prvi protikorona paket smo pripravili nekaj ključnih ukrepov za pomoč kmetijskemu sektorju in posameznih panogah znotraj kmetijstva, v kolikor bi potrebovali pomoč. In nekatere ukrepe hvala bogu ni bilo potrebno sprožiti, drugi so bili pa izjemno dragoceni in bi še vedno bili, če bi še vedno trajali, saj jih je kmetijski sektor nujno potreboval,” je poudaril pomembnost nalog, s katerimi so se soočali, pa vendarle jih pri tem nihče ne prepozna.

[RAZMIŠLJANJE DRŽAVNEGA SEKRETARJA dr. JOŽETA PODGORŠKA O DELU NA MINISTRSTVU ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO]…

Gepostet von DeSUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije am Dienstag, 4. August 2020

Brez Pivčeve nam zadani cilji ne bi uspeli
Podgoršek še poudari, da vse to ne bi bilo mogoče brez požrtvovalnosti Pivčeve. “Kot ministrica namreč ob vsakem času pričakuje in zahteva dobro poznavanje terena, učinkovitost, hitrost, usklajenost in še vedno srčnost najprej od sebe, šele nato od svoje najožje ekipe. Brez njenega angažmaja in vodenja ministrstva in povezovanja našega dela z vlado nam ne bi uspelo,” je še poudaril. V pismu je poudaril le nekaj izmed ukrepov, ki so jih izvedli, a je zelo presenečen nad tem, da o tem nikjer ni bilo slišati, saj je zapisal: “Naštel sem le nekaj ukrepov, ki smo jih lahko izvedli hitro in učinkovito predvsem zaradi našega poznavanja stanja na terenu. In o tem, začuda, ni nihče pisal. Pa čeprav smo imeli nočno stražo ob 1. uri zjutraj. Pa čeprav se nam delovni dan pogosto prične ob 7. uri in konča na terenu po 20. uri zvečer.”

Delo na terenu (Foto: Facebook)

Na koncu Podgoršek še poudari, da so vsi zavestno sprejeli funkcije, ki jih opravljajo, kot tudi dejstvo, da so ves čas v službi, vse dni v tednu. “Vetrolomi, zveri, toče in neurja in druge neprilike ne poznajo ne ure ne dneva, zato moramo biti vedno na razpolago. Pa vendarle, na koncu smo vsi mi tudi starši, partnerji in zakonci,” je še poudaril. Kot pravi, ima sam kar pet otrok, zato je v neprestanem iskanju vsaj kančka časa, ki jim ga lahko nameni. Zaradi narave dela, tako sam poskusi združiti aktivnosti, ki so povezane s službo skupaj z družino, kot je bilo naprimer sodelovanje na kmečkih igrah. “Brez podpore družine se takšnih nalog namreč ne da opravljati. Zato povsem razumem Pivčevo, da ima ob določenih obveznostih s sabo tudi družino, seveda kjer obveznosti to dopuščajo. In naše družine so postale del naše ekipe, saj se z veseljem tudi v krogu družin srečamo. In da, zaradi tega smo močnejši, še bolj povezani, še bolj predani delu,” je še na koncu zapisal in poziva vse nasprotnike, da ji pustijo čas za njeno družino in da naj ne izpostavljajo njenih mladoletnih otrok.

Sara Kovač