Nova častna meščana Ljubljane: Zagovornica razdiranja družin in starosta slovenske tajkunizacije

Datum:

Naziv častnega meščana Ljubljane sta letos dobila zagovornik tajkunizacije in strokovnjak za managerske prevzeme Jože Mencinger ter zagovornica ugrabitve koroških dečkov, profesorica za “dodatke stalne pripravljenosti” in družinska prijateljica Milana Kučana, Gabi Čačinovič Vogrinčič.  Kakršen župan, takšni častni meščani. Čeprav so jima naziv podelili že maja, pa je do slovesne podelitve priznanja prišlo šele sedaj, tri mesece kasneje.

V torek, 4. avgusta 2020, so na Kongresnem trgu v Ljubljani slovesno podelili občinska priznanja. Naziv častne meščanke je pripadel psihologinji Gabi Čačinovič Vogrinčič, ki je podpirala ugrabitev koroških dečkov. Častni meščan Ljubljane je postal ekonomist Jože Mencinger, starosta slovenskih tranzicijskih sil, ki je med drugim prostodušno priznal, da bi tudi sam v vlogi direktorja prvo podjetje izčrpal, nato pa privatiziral.

Da bi bila mera polna, se je podelitev odvijala v luči razkritja doprsnega kipa Janezu Stanovniku. V enem dnevu je uspelo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću počastiti sveto trojico levičarstva. Stari komunist, ki je vedel za povojne poboje in samostojnost Slovenije imenoval samomor slovenskega naroda, človek, ki zagovarja uničevanje slovenske gospodarske moči, in profesorica socialnega dela, ki si je izplačevala astronomske dodatke na “stalno pripravljenost” v svojih naporih, da bi razbila osnovno celico družbe, t.j. družino, so torej smetana osrednje Slovenije?

Častna meščanka za “bolj človeški svet”
“Nova realnost mora biti drugačen, bolj človeški svet, ki ga lahko ustvarimo samo v skupnostih,” je neironično v svojem govoru povedala Čačinovič Vogrinčičeva, ki je zagovarjala odvzem koroških dečkov starim staršem zato, ker nista pustila, da bi otroka v zaporu obiskovala morilca njune matere.

V preteklosti je odmevala afera z dodatki za stalno pripravljenost, v katero se je zapletlo veliko profesorjev ljubljanske univerze. Zaradi te afere sta odletela v času Cerarjeve vlade minister za finance Dušan Mramor in ministrica za šolstvo Stanka Setnikar Cankar. V stalni pripravljenosti je bila tudi Čačinovič Vogrinčičeva. Bivša dekanja Fakultete za socialno delo se je zaradi nezakonitih izplačil za stalno pripravljenost znašla tudi v predkazenskem postopku.

Ljubljana, Valvasorjev park. Odkritje kipa dolgoletnega predsednika Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja (ZZB NOB) Slovenije in častnega meščana Ljubljane Janeza Stanovnika pri Grobnici narodnih herojev v Valvasorjevem parku. (foto: STA)

Mencinger se je v svojem govoru raje osredotočal na svoje vodenje ministrstva za gospodarstvo v času slovenske osamosvojitve. Ni se spomnil, kako je študente opeharil za 73 tisoč evrov, ko je priskočil na pomoč sinu Tomažu Mencingerju v podjetju Delikatesa. Podjetje, ki bi moralo v stečaj je s s pomočjo kreativnih prijemov in prijav dodatnih dolgov, je raje pognal v prisilno poravnavo.

Ljubljana, Kongresni trg. Prireditev pred odkritjem doprsnega kipa dolgoletnega predsednika Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja (ZZB NOB) Slovenije in častnega meščana Ljubljane Janeza Stanovnika, na kateri so tudi počastili prejemnike najvišjih priznanj Ljubljane za leto 2020. (foto: STA)

Na proslavi, ki je minila v znaku rdeče zvezde, nista manjkala niti Svetlana Makarovič niti predsednik veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič, ki po mnenju ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa ne izpusti nobene procesije, kjer se slavi rdečo zvezdo.

Prireditve pred odkritjem doprsnega kipa dolgoletnega predsednika Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja (ZZB NOB) Slovenije in častnega meščana Ljubljane Janeza Stanovnika, na kateri so tudi počastili prejemnike najvišjih priznanj Ljubljane za leto 2020 se je udeležil tudi Milan Kučan (foto: STA)

“Ko je pred leti soorganiziral metanje kock na parlament in policijo, ga je za to s svetovalno pogodbo finančno nagradil kar minister za obrambo Roman Jakić,” je spomnil Hojs.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...