fbpx

Državni zbor potrdil rebalans proračuna: ta je izrazito socialno naravnan in je odraz soočanja s covid-19

Državni zbor (Foto: STA)

V Državnem zboru je bil na današnji dan sprejet rebalans državnega proračuna. Z njim se odhodki zvišajo za tri milijarde evrov, medtem ko bodo prihodki bistveno manjši kot je bilo doslej načrtovano. V državni blagajni bo tako ob koncu leta kar rekordnih 4,2 milijarde evrov primanjkljaja. 

Premier Janez Janša in minister za finance Andrej Šircelj sta rebalans poslanskim kolegom predstavila včeraj. Ob tem sta se oba strinjala z dejstvom, da je primanjkljaj, ki je bil v načrtu, in ki v deležu BDP znaša 9,3 odstotka, visok, vendar pa se je ob tem potrebno zavedati dejstva, da gre za posledico visokih izdatkov za lajšanje posledic epidemije novega koronavirusa. Ob tem je finančni minister še zatrdil, da si ga bo vladna koalicija v prihodnjem obdobju prizadevala zmanjšati, da bi naposled dosegli presežek. Po novih načrtih naj bi odhodki znašali 13,4 milijarde evrov, prihodki pa bodo nižji za 1,6 milijarde evrov in bodo skupaj znašali 9,2 milijarde evrov, poroča STA.

Gre za posledico upada potrošnje, nižje zaposlenosti in slabših poslovnih rezultatov podjetij. V lanskem letu v novembru sprejeti proračun za leto 2020 je sicer predvideval presežek, a bo državno blagajno prizadel primanjkljaj v vrednosti več milijard evrov. Država ima namreč zaradi pandemije visoke stroške, zato se zadolževanje povečuje. Namesto okoli 1,6 milijarde evrov, je v letošnjem letu za izvrševanje državnega proračuna potrebno finančno vlagati v višini okoli 7,3 milijarde evrov. Tako piše v noveli zakona o izvrševanju proračuna, ki ga je bil v DZ potrjen skupaj z rebalansom. Od tega se je Slovenija zadolžila za skoraj 2,2 milijarde evrov.

Poslanec SDS Jure Ferjan je stvar komentiral sledeče: Predlog rebalansa proračuna RS za leto 2020 je bil z 49 glasovi ZA in 31 PROTI sprejet. #rebalans je izrazito socialno naravnan in je odraz soočanja s #COVID19 krizo. @vladaRS je pomagala ljudem in gospodarstvu.” V preteklosti smo že pisali kako je aktualna Janševa vlada finančno pomagala tako ljudem kot tudi gospodarstvu, saj je Slovenijo močno prizadela koronakriza. Potrebno si je naliti čistega vina in jasno povedati, kaj vse je naredila Janševa vlada v svojem kratkem času delovanja, ko je junaško reševala razmere, ki so jih za seboj pustili dezerterji propadle Šarčeve vlade. Namesto njih se je lotila spopadanja s koronakrizo, še zlasti s pomočjo protikoronskih paketov. Slednji so močno izboljšali socialni položaj običajnih ljudi. Za boljši gmotni položaj slovenskih državljanov je bilo med epidemijo poskrbljeno s PKP 1 in PKP 2, kasneje pa še s tretjim in četrtim protikorona zakonskim paketom.

Domen Mezeg