fbpx

Dvojna merila Jankovićeve večine v Mestnem svetu: Prepovedali so zbiranje vard in Rumenih jopičev, nasilni protestniki in Antifa še vedno lahko paradirajo po Ljubljani!

Foto: Demokracija

Levica je tokrat v Mestnem svetu ljubljanske občine podala predlog, ki določa delovanje prisotnosti paravojaških milic in nacionalističnih organizacij, saj se bojijo, da bi se ponovno pojavili na petkovih protivladnih protestih. Predlog je bil sprejet, izkazalo pa se je, da Levici organizacija Antifa in določeni nasilni protivladni protestniki niso moteči, temveč jih motijo predvsem rumeni jopiči, ki miroljubno želijo podpreti vlado. Sklep je v smislu vard popolnoma brezpredmeten, saj prepoved vard že ureja Zakon o varstvu javnega reda in miru, Levica pa je bila proti sprejetju. 

“V Levici so že v mesecu juniju opozorili na naraščajočo nevarnost prisotnosti paravojaških milic in nacionalističnih organizacij, ki se pojavljajo kot skupine ob petkovih protivladnih protestih,” so zapisali svetniki stranke Levica v pobudi za spremembo pravilnika v Ljubljani. Medtem ko je tako imenovana Slovenska varda z zakonom že prepovedana, s tokratno pobudo ciljajo predvsem na Rumene jopiče.

“Županu Mestne občine Ljubljana je tako stranka Levica predlagala, da obsodi ravnanje teh skupin in posameznikov ter sprejme simbolni sklep, da so varde in skrajne nacionalistične skupine v mestu Ljubljana nezaželene. Ljubljana je varno mesto za vsakogar in je mesto, ki spoštuje raznolikosti in zagovarja nenasilje,” so še zapisali v pobudi. V zadnjih mesecih pa smo bili priča nasilju ravno s strani protestnikov, medtem ko so drugače misleči Rumeni jopiči svojo raznolikost pokazali z nenasiljem.

Rumeni jopiči so miroljubno obkrožili spomenik največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. (Foto: STA)

Rumeni jopiči so domoljubi in mirovni podporniki vlade, ki svojo podporo vladi izkazujejo z glasbo, miroljubnim ravnanjem in brez orožja. Glavni temelj demokracije bi moralo biti javno izražanje mnenja, ne glede na to ali gre za protestnike ali za podpornike vladi. Po mnenju svetnice SDS Ane Zagožen je Levica pristopila s to prepovedjo nedemokratično, saj lahko na petkovem protestu lahko kolesarji kolesarijo množično in v skupinah, grozijo s smrtjo in napadajo snemalce, po drugi strani pa podporniki vlade ne bi smeli izraziti svoje podpore, pri čemer še izrazi skrb nad napovedanimi novembrskimi protesti. “Predlog Levice je nesmiseln, nedemokratičen, je plod velike domišljije in dvojnih meril. Protest je ena izmed največjih demokratičnih oblik komunikacije, participacije in je izraz volje ljudstva. Protestira lahko vsak v okviru zakonodaje oziroma, dokler s tem početjem ne krši javni red in mir. V Levici MS MOL naj raje pojasnijo svoj odnos do prihajajočih novembrskih protestov, ki jih organizatorji sami imenujejo za agresivne?” Je poudarila Zagožnova.

Med sejo je tudi mestni svetnik Zvone Čadež opozoril na dvojna merila
Jankovićevi bizarni izgovori
Svetniki stranke SDS in NSi so na seji predlagali, da omenjeno točko umaknejo iz dnevnega reda, saj to področje že ureja Zakon o varstvu javnega reda in miru. Mestna svetnica iz vrst NSi Mojca Sojar je ocenila, da si Levica le želi politikansko izmenjavo mnenj, ki pa bi lahko hitro privedlo do nestrpnosti in neprimernih besed. Mestna svetnika iz vrst NSi sta sejo pred omenjeno razpravo zapustila, saj v tej razpravi nista želela sodelovati.
Zaradi negodovanja zagovornikov sklepa je župan Zoran Janković svetnike pozval h kulturni razpravi. “Gospod Čadež, vi imate vso pravico za prihodnjo sejo predlagati, da še koga izključimo. Na koncu lahko določite, kdo sploh lahko ostane v Ljubljani. Pravico imate do tega,” je dejal župan, svetnike pa prosil, naj bodo spoštljivi do govornika, so zapisali na 24ur.

Rumeni jopiči so se v Ljubljani zbrali v podporo vladi, saj so nasprotniki vlade organizirali antiproslavo zoper proslavo ob dnevu državnosti. Na podlagi antiproslave so sklepali, da so proti slovenski osamosvojitvi in da želijo oskruniti slovenski nacionalni praznik. Sočasno je bilo v Ameriki s strani Antifa uničenih nekaj spomenikov in so upravičeno sklepali, da se to lahko zgodi tudi v Ljubljani. Samo spomnimo se, da so dali slovitega pesnika v okove in so ga Rumeni jopiči še isti dan rešili iz okov. Antifa pa je skupaj s podporo kolesarjev protestirala proti prireditvi ob samostojnosti Slovenije.

Prepoved vard že ureja novela Zakona o varstvu javnega reda in miru, ironično takrat so zakonu nasprotovali tudi v Levici
Stranka SD je vložila novelo Zakona o varstvu javnega reda in miru, s katerima je sedaj v zakonodaji jasno določena prepoved delovanja paravojaških organizacij. Prav zanimiv pa je podatek, da zakona o prepovedi vard takrat med drugim ni podprla stranka Levica, ki je vložila pobudo v mestni svet.

Sara Rančigaj