fbpx

Bratuškova bi Slovensko vojsko uporabljala za samopromocijo (ko ji ustreza), medtem pa vojakom ne bi omogočila uporabo primerne opreme in s tem boljših pogojev na misijah!

Alenka Bratušek (Foto: STA)

Septembra je predsednica stranke SAB na spletnih omrežjih delila novico o pohodu vojakov na Triglav, pri tem pa pripisala: “Ponosni smo lahko nanje! Upam, da so se tisti, ki so jih zmerjali z izdajalci zamislili in opravičili…” Po drugi strani pa Bratuškova ne želi finančno podpreti taistih vojakov, ki se v tujini borijo v imenu domovine, na razpolago pa imajo opremo, ki je komaj zadovoljiva. Medtem ko sama pravi, da je ponosna nanje, jim ne privošči, da bi si z boljšo opremo zavarovali življenje. To pa vsekakor še ni vse. Alenka Bratušek je, kot premierka sredi gospodarske krize leta 2013, zvezi NATO zagotovila 2-odstotka BDP za obrambo do leta 2024. 

Razprave o upravičenosti povečevanja javnih izdatkov za obrambo, ki so spremljale priprave na obisk generalnega sekretarja Nata v Sloveniji leta, takratnega predsednika vlade Marjana Šarca niso odvrnile od tega, da Jensu Stoltenbergu ne bi obljubil povečanja izdatkov v skladu s cilji zavezništva. Kljub temu, da ukrep verjetno ne uživa visoke javnomnenjske podpore, je bil po prepričanju slovenskega državnega vrha nujen, saj Slovenija z njim izpolnjuje tako svoje obveznosti do zveze NATO, kot tudi skrbi za lastno varnost, je pred dvema letoma zapisal časopis Delo.

Kasneje so v Delu prav tako poročali o zavezi Šarčeve vlade generalnemu sekretarju zavezništva NATO, da se bo Slovenija vendarle vsaj do neke mere začela držati zavez skupnega obrambnega partnerstva ter obrambne izdatke do leta 2024 dvignila vsaj na 1,5 odstotka BDP, če že ne zmore doseči dveh odstotkov. Zagotovilo o dveh odstotkih BDP pa je sredi gospodarske krize leta 2013 dala prav Alenka Bratušek, ki pa sedaj temu ostro nasprotuje. S članstvom v zvezi NATO so stroški obrambe, kljub zahtevku za povišanje proračuna za obrambo, veliko nižji, kot če bi morali za obrambo države skrbeti izven mednarodnih obrambnih povezav.

Dvoličnost Alenke Bratušek
Zaveza Bratuškove leta 2013 pa ni edini dokaz njene dvoličnosti. Nekdanja premierka je septembra na svojem Twitter profilu delila sliko Slovenske vojske na Triglavu, kjer je med drugim zapisala: “Ponosni smo lahko nanje! Upam, da so se tisti, ki so jih zmerjali z izdajalci zamislili in opravičili…”.

https://twitter.com/ABratusek/status/1304120019358552064?s=20

Po drugi strani pa Bratuškova ne bi podprla zakona o 780-milijonski investiciji v slovenski vojski, saj ocenjuje, da so v tem času prioritete zdravstvo, sociala in gospodarstvo, pravici o referendumu pa ne nasprotuje. Medtem pa se naši vojaki na misijah borijo v komaj zadovoljivi opremi in tvegajo življenja. Prav tako nikoli ne vemo, kaj nas v prihodnosti čaka, saj se lahko zgodi, da se bodo ti vojaki, ki sicer sedaj služijo domovini, morali nekoč boriti tudi za nas, pri čemer nam članstvo v zvezi NATO lahko še kako prav pride.

Sara Rančigaj