fbpx

[Ekskluzivno] Janša vabi vse parlamentarne stranke na pogovore za oblikovanje koalicije Za Slovenijo!

Foto: Demokracija

“Kljub mnogim, zaradi nespametne politike izključevanja zamujenim priložnostim v času od zadnjih volitev lahko uresničevanje tega temeljnega cilja še vedno znova postavimo v ospredje in nadoknadimo vsaj nekaj zamujenega. Predvsem s pospešenim odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države,  z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev,” je zapisal predsednik SDS in največje parlamentarne stranke Janez Janša v vabilu na pogovore o možnih razpletih politične krize ter pripravljenosti za oblikovanje večinske koalicije Za Slovenijo. Vabilo je bilo poslano vsem političnim strankam brez izjeme in izključevanja.

“Spoštovani!

Prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije je temeljni cilj, ki se mu z ustavno prisego zaveže vlada Republike Slovenije. Ta cilj danes ostaja enak kot po zadnjih predčasnih državnozborskih volitvah junija 2018. Enak bo tudi po morebitnih naslednjih, že četrtih zaporednih predčasnih volitvah v Sloveniji. Ta žalostna številka sama po sebi postavlja Slovenijo v skupino najbolj nestabilnih evropskih držav z velikimi razvojnimi in socialnimi posledicami za večino državljanov.

Kljub mnogim, zaradi nespametne politike izključevanja zamujenim priložnostim v času od zadnjih volitev lahko uresničevanje tega temeljnega cilja še vedno znova postavimo v ospredje in nadoknadimo vsaj nekaj zamujenega. Predvsem s pospešenim odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države, z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev.

Volivci so 3. junija 2018 v Državni zbor izvolili poslance in poslanke na listah 9 strank ter predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti. Poleg SDS, ki je prejela 25 mandatov, se je v DZ uvrstilo še 8 strank, ki so zasedle med 4 in 13 poslanskih mest. V takih razmerah je bila oblikovana hibridna koalicija šestih manjših strank, ki pa je z odstopom g. Marjana Šarca dokončno razpadla že po letu in pol ter s tem vrnila Slovenijo pred podobno dilemo kot junija 2018 z resnimi obeti, da se ob ohranitvi proporcionalnega volilnega sistema lahko ponovi tudi po verjetnih četrtih predčasnih volitvah.

Večinska koalicija s SDS danes tako kot takoj po volitvah 2018 terja še najmanj 2 koalicijska partnerja. Koalicija brez SDS pa najmanj 6. Vsaka koalicijska vlada je zahteven projekt, kar dokazuje tudi dejstvo, da v celotni zgodovini slovenske parlamentarne demokracije, z izjemo koalicije pod vodstvom SDS v mandatu 2004-2008, nobena druga povezava ni končala polnega štiriletnega mandata.

V SDS smo razpad koalicije pod vodstvom LMŠ v letu 2020 pričakovali, zato smo že septembra 2019 pričeli s pripravami na volitve. Smo verjetno edina stranka, ki je nanje programsko, kadrovsko in organizacijsko popolnoma pripravljena. Zavedamo pa se, da bomo lahko po naslednjih volitvah ob podobni razdrobljenosti zakonodajnega telesa pred podobnimi dilemami glede sestave večinske koalicije kot danes. Razlika pa je v času prostega teka ob kopičenju nerešenih problemov. Če oblikujemo večinsko koalicijo v aktualni sestavi DZ, imamo lahko novo vlado na začetku pomladi. Če bodo vmes volitve, pa šele konec poletja.

Zato vas po posvetu s predsednikom RS vabim na pogovor o možnih razpletih politične krize ter pripravljenosti za oblikovanje večinske koalicije “Za Slovenijo”. Predlagam (podobno kot že 12. julija 2018), da pogovori potekajo v dveh delih. V prvem delu bi skupaj preverjali:
– Ali obstaja načelna pripravljenost za usklajevanje programov za večinsko koalicijo;
– Ali potencialni partnerji podobno gledajo na ključna vprašanja, ki jih je treba reševati v tem mandatu;
– Ali imajo koalicijski partnerji na voljo dovolj kvalitetnih kadrov za opravljanje vladnih nalog. Zaželeni so predlogi ljudi, ki imajo ne samo ustrezne izkušnje z zahtevnim vodenjem doma, ampak tudi v Evropi. Ministri vlade RS bodo morali namreč v tem mandatu v zelo zahtevnih okoliščinah voditi ustrezne zasedbe Sveta Evropske unije. Slovenija bo Svetu EU predsedovala v drugi polovici leta 2021.

Predlagam, da prve formalne pogovore opravimo v petek, 7. februarja 2020, po končanih posvetih vodij poslanskih skupin pri predsedniku republike in sicer:
Lista Marjana Šarca ob 10.00
Stranka modernega centra ob 11.00
Socialni demokrati ob 12.00
Levica ob 14.00
Nova Slovenija ob 15.00
Demokratična stranka upokojencev ob 16.00
Stranka Alenke Bratušek ob 17.00
Slovenska nacionalna stranka ob 18.00

Če vam navedeni termin ne ustreza, predlagajte prosim drugega. Pogovori bodo potekali v Državnem zboru RS, v prostorih naše poslanske skupine. Predlagamo, da se poleg predsednika/ce in vodje poslanske skupine pogovorov udeležita še do 2 člana vodstva vsake stranke.
V primeru zadostnega načelnega soglasja za oblikovanje koalicijske zaveze Za Slovenijo pa bomo v drugem delu s strankami, ki načelno želijo oblikovati koalicijo Za Slovenijo, preverjali:
– Skladnost programov po posamičnih resorjih
– Organizacijsko obliko prihodnje vlade
– Ustreznost kadrovskih ponudb

Prosim vse, ki ste pripravljeni na resna pogajanja, da določite vodje ekip za resorno usklajevanje programov oziroma poglavij koalicijske pogodbe.
Drugi del pogajanj bi se v primeru izpolnitve pogojev iz prvega dela predvidoma pričel v torek, 11.2.2020 oziroma po dogovoru. Glede usklajevanja terminov ali morebitnih drugih tehničnih vprašanj naj vaši sodelavci prosim pokličejo g. Mojco Megušar na tel. 051 380 171.

Lep pozdrav,

Janez Janša

Ljubljana, 3.2.2020!”

Luka Perš