fbpx

[Ekskluzivno] Javnomnenjska anketa: Šarčev balonček je počil, podpora LMŠ in vladi med volivci strmo padla!

Foto: STA

Umeten balonček, ki so ga v zadnjem času brez zadržka napihovali osrednji mediji, je na koncu le počil. Zadnje ankete, ki jih je za Nova24TV opravila mnenjska agencija Parsifal, so pokazale, da bi, če bi se odvijale volitve za slovenski državni zbor v aprilu, prvo mesto zasedla SDS, ki ji je podpora zelo zrasla in je prehitela še prejšnji mesec prepričljivo vodilno LMŠ. Prav tako podpora pada vladni SD, NSi in Levica pa ohranjata svojo bazo. SLS beleži zmerno, a stabilno rast, kar lahko pomeni dobre napovedi za skupno listo z SDS. Padec podpore LMŠ se ni prelil k DeSUS, SAB ali SMC, ampak je več neopredeljenih. Skoraj 15-odstotni padec je zaznan tudi pri podpori vlade. Ljudje so se očitno naveličali praznih obljub in neumnih dovtipov, ki jih namesto vodenja države stresa Marjan Šarec.

Telefonska anketa, ki jo je za Nova24TV v aprilu 2019 opravila agencija Parsifal, je na vzorcu 702 anketirana v telefonskem pogovoru pokazala, da vse medijsko napihovanje premiera Marjana Šarca in stranke LMŠ ni uspelo. Šarčeva stranka je s političnega zemljevida sklatila tako SMC kot SAB, a med opredeljenimi volivci vseeno zaostaja za SDS.

Med vsemi anketiranci bi SDS volilo 18,9 odstotka, LMŠ 16,8 odstotka, SD 7,1 odstotka, NSi 5 odstotkov, Levico 4,7 odstotka, SNS 4,3 odstotka, SLS 3,3 odstotka, DeSUS 3 odstotki, SAB 2,1 odstotka in SMC 1,8 odstotka volivcev.

Če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, bi največ opredeljenih volivcev svojo podporo namenilo stranki SDS, ki bi jo volilo 28,3 odstotka opredeljenih volivcev, sledi LMŠ s 25 odstotki podpore, na tretjem mestu je SD z 10,6 odstotka volilne podpore, zatem je NSi s 7,5 odstotka, Levica s 7,1 odstotka, SNS s 6,3 odstotka, SLS s 5 odstotki volilne podpore in DeSUS s 4,4 odstotka.

SAB Alenke Bratušek bi prejela 3,1 odstotka glasov volivcev, SMC Mira Cerarja pa zgolj 2,7 odstotka. To kaže, da so volivci v celoti izgubili zaupanje v Cerarjevo SMC, ki so jo v zadnjih časih dodobra pretresli škandali v zvezi z nakupom žice na meji ter afera s financiranjem makete 2. tira, zaradi katere je na koncu zdaj že nekdanji okoljski minister Jure Leben izstopil tudi iz SMC.

Podpora vladi padla za skoraj 15 odstotkov!
Počen balonček umetno zgrajene podpore, na katerem je predsednik vlade Marjan Šarec jezdil do nedavnega, se pozna tudi pri podpori vladi. V primerjavi z zadnjim merjenjem v februarju 2019 je podpora vladi padla z 72,1 odstotka na 58,7 odstotka. Po brezskrbnih časih, ko so mediji Šarcu peli zgolj hvalospeve, sledi trenutek streznitve. Trenutna vlada bo kmalu soočena z gospodarsko krizo in s tem zaostrovanjem razmer v koaliciji – zato bo zanimivo spremljati, kako globok bo padec vlade skozi daljša obdobja. 

Šarčevo vlado podpira 58,7 odstotka anketirancev, nasprotuje ji 31,9 odstotka vprašanih, neodločenih je 9,4 odstotka.

Telefonsko anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 1. in 4. aprilom 2019. V telefonsko raziskavo sta bila zajeta 702 anketiranca, od tega 51,5 odstotka žensk. Povprečna starost je znašala 52,8 leta, standardni odklon pa je 17,6 leta. Največ anketirancev je bilo iz najstarejše starostne skupine (43 odstotkov), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (35,5 odstotka), najmanj pa najmlajša starostna skupina (21,5 odstotka).

Ivan Šokić