fbpx

Levici se je skisalo: Brezobzirni Repovž polil gnojnico po Madžarski, podpirali pa so nezaslišane posege Šarca v medijsko svobodo!

Foto: STA

Ko so pri Mladini objavili naravnost neokusno naslovnico, v kateri so madžarskega premierja prikazali kot novodobnega vodjo nacionalsocializma, so na madžarskem veleposlaništvu protestirali. Ravno tako so Madžari na zunanje ministrstvo naslovili protestno noto, v kateri so povedali, da se takšna upodobitev ne spodobi. Cerarjevo zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da se v uredniško politiko slovenskih medijev ne vtika. “Diplomatska nota zaradi prikaza izvoljenega predsednika vlade v nacistični pozi se mi ne zdi pritisk na medije, ampak normalna poteza države. V duhu tega novinarskega ogorčenja bi prej pričakoval kritiko gonje proti oglaševanju na desnih medijih,” je na Twitterju opozoril politični analitik Sebastjan Jeretič. Novinar Nova24TV Luka Svetina pa je obsodil hinavsko stališče Društva novinarjev Slovenije, ki je takoj zavzelo podobno stališče kot Mladina, ustavno sodišče pa je tej skrajni reviji dalo zaušnico, ko je poslanca Branka Grimsa primerjala z nacistom Goebbelsom. “Skrbi vas nezaslišan nadzor oblasti, podpirali pa ste Šarca pri poseganju v medijsko svobodo. Hinavsko.

“Protestiram proti načinu, na katerega ste upodobili predsednika Vlade Madžarske. Nezaslišano in nesprejemljivo je, da predsednika vlade države, ki je zaveznica Slovenije v EU in v Natu, enačite s pripadniki mračnih sil preteklosti!” je v protestnem pismu uredništvu Mladine zapisala madžarska veleposlanica v Ljubljani Edit Szilágyiné Bátorfi.

Pri Mladini se sprenevedajo, da jih je presenetil jezik, “ki je spominjal na neki drug čas ter tako nazorno razkrival naravo madžarskih oblasti in tudi veleposlanice same. Pismo je bilo še en kamenček v mozaiku, ki tako jasno kaže, s kakšno politiko imamo opravka v sosednji državi in kaj se je zgodilo v državi Evropske unije, ki naj bi bila nekakšna zveza demokratičnosti”.

Neosnovane obtožbe antisemitizma
Mladina, v kateri je Grega Repovž na položaju odgovornega urednika že vse od 1. novembra 2006, je pod njegovo taktirko z največjim veseljem napadala medije, ki ne delijo njihovih političnih prepričanj ravno zaradi naslovnice. Tudi ko so te naslovnice odražale resnico. Po drugi strani pa se Repovžu in njegovi kliki ne zdi niti najmanj sporno, da demokratičnega voditelja evropske države, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah zmagal z dvotretjinsko večino, primerja s Hitlerjem.

(Vir: Twitter)

Zdaj se izgovarjajo, da je protest Madžarov pri uredništvu Mladine – in potem, ko so na Mladini brili norce iz madžarskih protestov, še pri zunanjem ministrstvu – poseg v svobodo medijev. Repovž piše, da je Mladina pokazala  tudi na “antisemitsko naravo aktualne madžarske vlade”, s čimer naj bi “stopili na žulj tej oblasti”. To je čista izmišljotina, ki je pri Mladini niso podkrepili z ničemer.

https://twitter.com/NeuroVirtu/status/1114114087808643072

Kakor smo poročali že lansko leto na podlagi Breitbartovega poročila, Judje v Budimpešti živijo v miru. Približno sto tisoč Izraelcev ima dvojno madžarsko državljanstvo, številni med njimi pa imajo v državi tudi svoje nepremičnine in redno glasujejo na madžarskih volitvah. Madžarski premier Viktor Orban je eden redkih neomajnih podpornikov Izraela v EU.

Madžari Mladino označili za žalosten primer levičarske nestrpnosti
Antisemitizem je zgolj pravljica, s katero poskuša Mladina upravičiti napad na Orbana, potem ko je tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltán Kovács njihov zmazek na naslovnici in njihov odziv na protestno pismo veleposlanice označil za “žalosten primer levičarske nestrpnosti”. Ob tem je Kovács povedal, da “ne preseneča, da levičarski uredniki Mladine ne marajo politike Orbanove vlade, a primerjanje današnjih dogodkov v Evropi z obdobjem nacistov trivializira dogodke iz temnih časov”.

“Popravljena” naslovnica Mladine (Vir: Mladina)

Dejstvo, da je madžarska veleposlanica na zunanje ministrstvo Mira Cerarja naslovila verbalno noto, v katerem naj bi po natolcevanjih Mladine “v diplomatskem jeziku od slovenske vlade zahtevala, naj prepreči, da bi Mladina (ali pa kdo drug) še kdaj v prihodnosti upodobila madžarskega premiera na ta način”, je zmotilo Mladino, ki trdi, da Madžarska zaradi tega “pomeni resno varnostno grožnjo celotni regiji”.

Vse, kar vemo o verbalni noti, je to, da naj bi jo na zunanjem ministrstvu prejeli. Njene vsebine ne poznamo, poznali pa naj bi jo pri Mladini preko “virov v slovenski diplomaciji”. To je veliko nepotrjenih informacij, ki na koncu dneva bolj kot na resno poročanje spominjajo na vaške čenče. Ona mi je povedala, da je tisti tam od tistega in tistega na neznanem kraju, tam nekje, ob nekem času rekel to in ono. Kako verjeti takim informacijam? Kako zaupati takemu mediju, ki se je že v istem članku izkazal za zavajajočega in lažnivega?

Repovževa paranoja: Boji se zaveznic Nata zaradi preprostega zemljevida
Vseeno je Repovž verbalno noto izkoristil za napad na Madžarsko. Repovža moti, da imajo v Ljubljani na madžarskem veleposlaništvu zgodovinski zemljevid “Velike Madžarske”, na katerem je Prekmurje še vedno del Madžarske. Bolje, da ne obiščejo kakega italijanskega veleposlaništva, kjer bi lahko našli zemljevid rimskega imperija, ki se razteza preko celega Sredozemlja, vključno z Italia Regio X in provincami Norikom, Dalmacijo in Panonijo, kamor je spadalo slovensko ozemlje. Ravno tako bolje, da ne obiščejo kakega avstrijskega veleposlaništva, kjer bi znali naleteti na kak zemljevid habsburške monarhije.

Ta zemljevid naj bi bil po pisanju Repovža zadosten dokaz o madžarskih ozemeljskih težnjah. Zaradi tega naj bi madžarska vlada podeljevala madžarsko državljanstvo prebivalcem Prekmurja, tam izvajala investicije ter finančno podpirala družbene dejavnosti. Pri Mladini imajo težave s tem, da je Madžarom dejansko mar za njihovo narodno manjšino v Prekmurju. Mar bodo isto trdili tudi za napore Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu? Ali pa je problem, da Madžari dejansko nekaj storijo za madžarsko manjšino v Sloveniji, medtem ko Slovenija bore malo za slovensko manjšino drugod?

Za Repovža je dejstvo, da ima madžarska veleposlanica v svojih prostorih v Ljubljani zgodovinski zemljevid Madžarske, znak brezsramnega in revizionističnega bahanja. V isti sapi pa celo blodi, da ima Slovenija največje varnostne težave s tremi sosedami. Hrvati naj bi prežali na Piranski zaliv, Italijani naj bi se spogledovali z Istro, medtem ko naj bi Madžari “sistematično vstopali” v Prekmurje. Bolje, da Repovžu nihče ne omeni, da so Avstrijci preko Dnevnika, foruma MedOverNet in spletnega medija Žurnal24 začeli svoj pohod po slovenskem javnem prostoru. Za razliko od ostalih treh, Avstrija niti ni članica zveze Nato, kar gre Repovžu tako zelo v nos.

Ivan Šokić