fbpx

[Ekskluzivno] Podjetnik Štrancar: “Podjetje Mikro+Polo še do danes ni povrnilo 50 odstotkov kupnine, ki jo je prejelo za že poplačan dolg!”

Dr, Aleš Štrancar in Marko Podgornik. (Foto; STA, Instagram)

“Mikro+Polo je prišel v lastniško strukturo v postopku prisilne poravnave, ko je Mikro+Polo  svoje terjatve do BIA Separations d.o.o., na naše veliko presenečenje, pretvoril v lastniški delež. Namreč, ko sem se o opciji konverzije terjatev v lastniški delež pogovarjal s predstavnico podjetja Mikro+Polo me je poprosila, da dolg čim prej poravnamo, ker imajo finančno stisko. To sem preko poslovnega partnerja uspel realizirati, v višini polovice celotnega dolga in iskal vire še za drugo polovico. Na moje zelo veliko presenečenje, in brez kakršnekoli komunikacije z nami, je Mikro+Polo celotno terjatev konvertiral in do danes še ni vrnil preplačanega dolga. Odprto torej ostaja 50% kupnine, ki jo je prejelo podjetje Mikro+Polo za že poplačan dolg,” nam je ekskluzivno zaupal direktor ajdovskega podjetja Bia Separations dr. Aleš Štrancar. Marko Podgornik je bil 0,39 odstotni lastnik podjetja Bia Separations. Po prodaji podjetja Bia Separations je kupnina za Podgornikov delež znašala malce več kot 1,4 milijona evrov. Glede na odgovor Bia Separations je podjetnik leta 2017, po izboru Večera, oškodoval Štrancarja vsaj za 700 tisoč evrov. 

V slovenski javnosti je oktobra lansko leto odjeknila novica, da je lastnik Bia Separations Aleš Štrancar podjetje prodal za neverjetnih 360 milijonov evrov mednarodni skupini proizvajalca biofarmacevtske in laboratorijske opreme Sartorius s sedežem v Nemčiji. Gre za tretjo največjo prodajo podjetja v Sloveniji. Pred njim sta po prodaji večji le podjetje Outfit zakoncev Login, ki je bilo prodano kitajski družbi United Luck Group Holdings Limited za eno milijardo dolarjev (936,6 milijonov evrov) in podjetje Lek, prodano švicarskemu Novartisu za 880 milijonov evrov.

V preteklosti smo veliko pisali o težavah podjetnika dr. Aleša Štrancarja in podjetja Bia Separations iz Ajdovščine. Pri uničevanju podjetja so sodelovale vlade Boruta Pahorja, Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca. Zraven so bili še državna agencija SPIRIT v režiji sina zloglasne Hilde TovšakJernej Tovšak, nekdanji predsednik vlade in član odbora Evropske investicijske banke Tone Rop ter zloglasna odvetniška pisarna Dolžan, Vidmar, Zemljarič. Iz ozadja pa je BIA Separations, s pomočjo svojega sina, odvetnika Igorja Zemljariča poskušal uničiti nihče drug kot nekdanji šef UDBE in eden izmed najpomembnejših predstavnikov globoke države, Janez Zemljarič. Štrancar nam je zaupal, da so mu želeli takratni avstrijski solastniki na vsak način prevzeti BIA Separations d.o.o. Ker jim ni uspelo, so celo poskusili podjetje spraviti v stečaj. “Pri teh dejanjih je imel pomočnike tudi v Sloveniji. Ali je bilo podjetje Mikro+Polo  med njimi nam ni znano,” nam zaupa Štrancar.

Janez Zemljarič, Janez Janša. Aleš Štrancar, Anton Rop (Foto: STA)

Marko Podgornik na grd način oškodoval Štrancarja vsaj za 700 tisoč evrov
V preteklih dneh smo poročali o nepravilnostih v podjetju Mikro+Polo. Razkrili smo tudi, da se za ljubljencem levih medijih in progresivnim idolom, direktorjem Marko Podgornikom skriva brezobzirni kapitalist. Novinarka Mojca Vočko je od svojih zanesljivih virov izvedela, da je Podgornik osebno nosil podkupnine na ministrstvo za zdravje. V enem od poslov pa je moral odstopiti, ker je bilo rezervirano za poslovno omrežje Janeza Zemljariča. Podgornik pa je povezan tudi bil s podjetjem Bia Separations. Štrancar se je zaradi zunanjih in političnih vzrokov znašel v poslovnih težavah, zato je moralo njegovo podjetje v postopek prisilne poravnave. Presenetilo ga je, da so v Podgornikovem podjetju pretvorili terjatve do Štrancarjevega podjetja v lastniški delež. “Namreč, ko sem se o opciji konverzije terjatev v lastniški delež pogovarjal s predstavnico podjetja Mikro+Plus me je poprosila, da dolg čim prej poravnamo, ker imajo finančno stisko. To sem preko poslovnega partnerja uspel realizirati, v višini 50% celotnega dolga in iskal vire še za drugo polovico,” ekskluzivno odgovarja Štrancar.

Sledi novi preobrat. Na veliko presenečenje Štrancarja so v podjetju Mikro+Polo prekinili komunikacijo z njimi. Terjatev je Podgornik v celoti konvertiral in po besedah ajdovskega podjetnika še do danes ni vrnil preplačanega dolga. “Odprto torej ostaja 50 % kupnine, ki jo je prejelo podjetje Mikro+Polo za že poplačan dolg,” razkriva Štrancar. Po javno dostopnih podatkih je Mikro+Plus postal lastnik 0,33 procentov v Bia Separations, podjetje pa je za 360 milijonov evrov kupilo nemško podjetje Sartorius. En odstotek tako predstavlja 3,6 milijonov evrov. Podjetje Mikro+Polo je enajstega maja 2018 postalo lastnik 0,39 odstotka Bia Separations. Za svoje delež od prodaje je prejel malce več kot 1,4 milijona evrov. Glede na to, da še vedno niso povrnili polovičnega deleža za preplačan dolg Štrancarja, so v podjetju Mikro+Polo oškodovali Bia Separations vsaj za 700 tisoč evrov.

Štrancar: Sedanjo vlado hočejo zrušiti le kriminalci in trop sestradanih volkov
Uspešen slovenski podjetnik se je dotaknil povezanih sil v slovenskem gospodarstvu. Štrancar opozarja na izjemno moč ostanka aparata iz bivšega sistema. Le ta obvladuje “tudi večino medijev in svoje kontrole ne bo kar tako izpustili iz rok.” Rešitev vidi v večjem številu domačih podjetij, ki bodo v glavnem izvažala. S tem postanejo neodvisna od “nezdrave notranje gospodarske in politične konkurence, predvsem pa od birokratskega aparat, ki ne funkcionira,” pove Štrancar. Štrancar pri prihajajočih spremembah v slovenskem gospodarstvi ni nič kaj optimističen. Eden izmed pomembnih odkriteljev zdravila za dečka Krisa si ne predstavlja, da bi se v prihodnjih desetih letih bistveno kaj spremenilo. Temelj uspešnega podjetništva vidi na sposobnosti in poštenem delu. V nasprotnem primeru grozi sesutje.

“Seveda bo pa slovenski narod, tako kot je že do sedaj plačeval ceno, to plačeval tudi v prihodnosti. Mogoče se bo potem slovenski narod zavedel, da si je sam vsega tega kriv, ker se pusti deliti, farbati, predvsem pa zato, ker sam ne razmisli, kaj je pomembno, kaj prinaša dolgoročno stabilnost, ampak skuša ta sistem tudi sam izkoristiti,” pove neposredno brez dlake na jeziku direktor podjetja Bia Separations.

Gregor Golobic, direktor Bia Separations Aleš Štrancar in nekdanji evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik. (Foto: STA)

V Sloveniji pogreša močno desnosredinsko stranko. Očita vsem parlamentarnim strankam, da so levičarske, “vključno z NSi in SDS.” Večkratni dobitnik gazele daje upanje na mlajšo generacijo, ki bo dojela, da se ideološke teme ne smejo mešati z gospodarskimi. “Ideološke teme so stvari ideologij, etike, morale, gospodarstvo pa temelji na svojih principih, kjer sta zopet potrebni etika in morala. Ne more podjetnik delati po “levičarski” morali in pričakovati, da bo imel “desničarske rezultate”. To ne gre. Kdor bo v podjetju delal po levičarski etiki in morali, bo prej ali slej v bankrotu.”

Opozoril je tudi na obnašanje slovenske opozicije. Izkušeni gospodarstvenik iz Primorske se je čudil, da so sedanjo vlado napadli, še preden je naredila prvi korak. V normalnih razmerah bi vlada imela vsaj 100 dni miru. Žal tega miru vlada ni imela, saj je KUL nagajal skupaj z medijskim kartelom v službi bivšega režima brez prestanka. “Za mene so vsi, ki hočejo to vlado na vsak način sesuti, kriminalci, trop sestradanih volkov. Politiki in novinarji, ki imajo vsaj minimalno osebno integriteto, tega ne bi počenjali,” je povedal Štrancar.

Lastniški delež podjetja Mikro+Polo v podjetju Bia Separations. (Foto: Posnetek zaslona-Bonitete)

Luka Perš