fbpx

Erjavca je strah prihodnje pomladi

Foto: STA

Zunanji minister Karl Erjavec je prepričan, da migracijski val ne bo popustil in da lahko pričakujemo, da se bo spomladi celo okrepil. Glede na mednarodne okoliščine in varnostne grožnje bo po njegovem mnenju treba okrepiti varnostne sisteme, od obrambnega sistema do policije in obveščevalnih služb.

Na seji odbora DZ za zunanjo politiko je Erjavec opozoril, da bomo v prihodnjih letih ves čas soočeni z migracijskim valom, zato meni, da bo morala tudi slovenska vlada v zvezi s tem sprejeti trajnejše ukrepe, ki bi omogočali učinkovito upravljanje z migracijami. Takšen scenarij po njegovih besedah nakazujejo razmere v Siriji, Iraku, Afganistanu in na drugih kriznih žariščih.

Avstrijci počnejo enako kot Slovenci?
Glede začetka gradnje ograje na meji v Avstriji je povedal, da avstrijska ograja poteka od slovenske meje proti notranjosti Avstrije, in sicer ob železniški progi in ob avtocesti. “Avstrijci počnejo enako, kar Slovenija počne na južni meji – postavljamo tehnične ovire, katerih namen je nadzor vstopa in preprečevanje neprijetnih dogodkov,” je še dodal.

Zagotovil je, da so avstrijske oblasti slovensko stran seznanile s svojimi načrti in stvari skupaj operativno obvladujejo. “Skupaj želimo zagotoviti čim več varnosti, ko gre za upravljanje z migracijskim valom,” je zatrdil.

Schengenska pravila bo potrebno nadgraditi
Schengenska pravila po njegovem mnenju niso prilagojena za tako množične migracije, s katerimi se soočamo v tem trenutku. Zato bo po njegovih besedah slej ko prej moralo priti do nadgradnje teh pravil, saj so bila prilagojena običajnim migracijskim tokovom, ki so se v Evropi dogajali v preteklosti.

V Slovenijo je sicer danes do 6. ure zopet vstopilo 1078 beguncev, od sredine oktobra pa skupno že 306.192. V Dobovo je v dveh dneh prispelo več kot 6300 beguncev. V sprejemnih centrih je bilo ob 6. uri 2338 beguncev, v namestitvenih pa 17, kažejo podatki policije.
Na Hrvaško je danes do 9. ure prispelo 2078 beguncev iz Srbije, medtem ko v začasnem begunskem tranzitnem centru v Slavonskem Brodu na organizirani prevoz v Slovenijo čaka nekaj več kot 1000 oseb, je sporočilo hrvaško notranje ministrstvo. Na Hrvaškem se je v preteklih dneh dnevno število beguncev v primerjavi s preteklim koncem tedna znova nekoliko povečalo.

Grška policija pa je medtem začela umikati več sto migrantov, ki so že pred tedni obtičali na grško-makedonski meji in posledično ovirali tamkajšnji promet. Migrante bodo po napovedih policijskih virov z avtobusi prepeljali v Atene, kjer jih bodo namestili v begunske centre in jih nato vrnili v njihove domovine.

N. K., STA