fbpx

Erjavec “noče biti dramatičen”: Dovolj je iluzij, varnost ni več samoumevna

Karl Erjavec (foto: STA)

Karl Erjavec je opozoril, da bo morala Slovenija več pozornosti namenjati varnosti. Vodja slovenske diplomacije je v Bruslju na dvodnevnem zasedanju zunanjih ministrov članic Nata dejal, da varnost ni več samoumevna in da je iluzij, da živimo v varnem svetu, dovolj. Ob tem je spomnil na migracijski val.

“Zveza Nato pričakuje, da bo Slovenija solidarna in da bo nosila ustrezen delež bremen,” je opozoril Erjavec in dodal, da varnosti ne bo nihče zagotavljal namesto nas, saj Nato temelji na medsebojni solidarnosti in tudi na delitvi bremen.

“Nočem biti dramatičen,” je dejal Erjavec in napovedal, da namerava v naslednjem tednu po vrnitvi predsednika vlade Mira Cerarja iz ZDA v povezavi s tem – vse bolj perečim – vprašanjem opraviti temeljit pogovor.

“Če smo se doslej ukvarjali zlasti z vprašanji, kako preseči finančno in gospodarsko krizo, pa prihaja glede na razmere v mednarodnem okolju čas, ko bosta morali slovenska vlada in na sploh družba več pozornosti nameniti varnostnim izzivom,” je poudaril minister za zunanje zadeve, ki meni tudi, da je glede na nedavne teroristične napade v Parizu nujna ustanovitev Evropske obveščevalne agencije.

Preberite tudi: Kateri objekti v Sloveniji so v nevarnosti, če IS izpolni svoje grožnje 

J. F., STA