fbpx

Erjavec Cerarju ponudil svoj odstop

Karl Erjavec (Foto: STA)

Zunanji minister Karl Erjavec je zaradi zapleta z arbitražo predsedniku vlade Miru Cerarju ponudil svoj odstop. V to ga je vodila nedavna odločitev arbitrarnega sodišča, ki je odločala glede meje med Slovenijo in Hrvaško. Zaplet je pustil nepopravljive posledice, saj je Hrvaška nepreklicno odstopila od arbitražnega sporazuma, kar pomeni, da odločitve sodišča ne bo spoštovala. 

Karel Erjavec je sicer nad odločitvijo arbitražnega sodišča, da bo s svojim delom nadaljevalo, izrazil zadovoljstvo. “Slovenija zaupa sodišču, da bo sprejelo pravično in dokončno odločitev o sporu o meji,” je dejal na današnji novinarski konferenci. Kljub temu da so Hrvati javno in večkrat povedali, da je zanje pogodba nična in nezavezujoča, je izjavil, da jo bo “Slovenija /…/ spoštovala ne glede na to, ali nam bo vsebina arbitražne razsodbe všeč in to pričakujemo tudi od hrvaške strani”.

Erjavec je bil od samega vznika prisluškovalne afere, v kateri sta se slovenski arbiter Jernej Sekolec in slovenska agentka, zaposlena na Ministrstvu za zunanje zadeve, Simona Drenik, pomenkovala o poteku sojenja, v tej zadevi posredno soudeležen in je pri tem potrdil, da je za to tudi soodgovoren. “Naj predsednik vlade odloči, ali sem deležen zaupanja. Zlasti pa naj oceni, kakšna je moja vloga v tem postopku, predvsem glede na to delno razsodbo, ki je bila soglasno sprejeta s strani arbitražnega sodišča,” je povedal – zaenkrat še – zunanji minister.

Na vprašanje zakaj svojega odstopa ni ponudil že prej, torej ob izbruhu afere, je odgovoril, da je to storil zaradi osebne odgovornosti.“Res je, da bi bilo verjetno najlažje, če bi se takrat, ko je ta zgodba nastala, kot minister umaknil, vendar mi osebna odgovornost tega ni dopuščala,” je povedal Erjavec in še pristavil, da je le hotel omejiti razsežnosti afere.

Brglez: Erjavčev odstop je nepotreben
Na Erjavčev ponujen odstop se je že odzval predsednik državnega zbora, Milan Brglez, ki ga je označil za nepotrebnega. “Če že, bi to Erjavec lahko storil pred enim letom,” je dejal Brglez in izrazil prepričanje, da se bo Miro Cerar glede tega odločil po temeljitem premisleku.

Koliko bo Erjavec “stal” Slovenijo?
Slovenija je do sedaj na letni ravni prispevala po 200.000 evrov za delovanja sodišča. Toliko je prispevala tudi Hrvaška. Sedaj bo morala Slovenija zaradi zavlačevanja tega postopka vnaprej “založiti” ta sredstva. Od sodišča se pričakuje, da bo odločilo tudi glede tega vprašanja, čeprav Erjavec zaenkrat še ne upa ugibati, kolikšna bo končna cena.

Erjavec zatrjuje, da njegov odstop ne bo zamajal koalicije. V primeru odstopa namerava svojo pozornost preusmeriti v parlament in delovanje stranke.“Dela mi ne bo zmanjkalo,” je povedal Cerar. Iz Cerarjevega kabineta so sporočili, da se bo predsednik vlade od odstopu odločil do sobote.

STA, Ž. K.