fbpx

Erjavec in Mramor pristala na bojni nogi. Kdo bo zmagal?

Vir: STA

Če je Karl Erjavec zadnje dni s svojimi posmehljivimi izjavam ob interpelaciji razburjal predvsem opozicijo, so sedaj nanj jezni tudi v koaliciji – natančneje, na Mramorjevem Ministrstvu za finance. S tem ko je Erjavec včeraj, po svetu stranke Desus, izrazil svojo neomajno podporo predlogu ZPIZ o izredni uskladitvi pokojnin, je razburil finančnega ministra Dušana Mramorja, ki je Erjavčeve zahteve že označil za nesprejemljive. 

Svet ZPIZ-a je konec preteklega meseca izglasoval predlog o izredni uskladitvi pokojnin. Desus se zavzema za povišanje pokojnin, a za to potrebuje soglasje vlade. Iz vrst Desusa so dali jasno vedeti, da pričakujejo sprejetje te pobude, s podporo pa so se jim pridružili tudi Socialni demokrati, poroča STA.

Finančni minister Mramor pa predloga Erjavčevih, da bi upokojenci dobili kak evro več, ne podpira. Še več – predlog se mu zdi popolnoma nesprejemljiv. Mramor pravi, se gospodarske napovedi za Slovenijo poslabšujejo, precej problematična pa je tudi dolgoročna fiskalna vzdržnost, saj se slovensko prebivalstvo stara, k temu pa se pridružujejo znani problemi z visokim javnim dolgom in proračunskim primanjkljajem.

Tomaž Gantar: Ne bo prvič, ko bo finančni minister moral stopiti korak nazaj
“To je najmanj, kar lahko naredimo za to veliko skupino ljudi, ki težko živi. Bo pa tudi finančni minister moral imeti zelo dobre argumente, če se bomo želeli pogovarjati na drugačen način,” je predlog ZPIZA komentiral podpredsednik Tomaž Gantar, ki sicer sprejema Mramorjeve pomisleke, a hkrati hkrati opozarja, da “Verjetno ni ne prvič ne zadnjič, ko bo finančni minister moral stopiti korak nazaj.”

Erjavca proračunska luknja Slovenije ne zanima?
Slovenija je danes že dobila zaušnico od Bruslja, saj ji je evoskupina prisodila negativno oceno načrta slovenskega proračuna za leto 2016. Mramor in družba namreč po ocenah evroskupine prepočasi krpajo proračunsko luknjo. A Erjavca očitno to ne zanima – njegovi volivci računajo nanj. In na kak dodaten evro.

Gospodarske napovedi se slabšajo – kje je vzrok?
“Letošnje leto, kot sem dejal, bo zelo naporno, ker se tudi zelo slabšajo gospodarske napovedi. Kot vemo, so tveganja vedno večja,” je posvaril minister Mramor, ki se danes mudi na zasedanju finančnih ministrov EU. Danes bo Evropska komisija predstavila makroekonomske rezultate članic EU, v zvezi s katerimi je Mramor dejal, da je neprimeren čas za izredno uskladitev pokojnin.

Evropska komisija je članice razdelila v štiri različne kategorije. Brez neravnovesij, z neravnovesji, s presežnimi neravnovesji in presežnimi neravnovesji, ki kličejo k takojšnjemu ukrepanju. Mramorjeva pričakovanja, da se bo Slovenija uvrstila v kategorijo držav z neravnovesji, vendar ne s presežnimi, so se uresničila. Slovenija je pristala v skupini sedmih držav, v kateri je dela družbo Finska, Nemčija, Irska, Nizozemska, Španija in Švedska.

Evropska komisija je je Slovenijo zopet opozorila na nekatere šibke točke. Po mnenju komisije prednjači šibkost bančnega sektorja, zadolženost podjetij in fiskalna tveganja.

“Zato in ker so bruseljske zahteve po zmanjševanju primanjkljaja tako stroge, je zelo malo ali celo nič prostora za nevtraliziranje teh gibanj in sklenitev leta z ugodnim rezultatom,” je zaključil Mramor.

Ž. K., STA